Το πλέον παράδοξο χαρακτηριστικό τους είναι πως «πρόκειται τρόπον τινά για αθάνατα ζώα»
Οι θαλάσσιες ανεμώνες που τις συναντάμε συχνά στις ακτές με το εντυπωσιακά φωτεινό χρώμα τους, από τη μια φαίνεται να έχουν κάποιον κοινό πρόγονο με τον άνθρωπο κι από την άλλη κάνουν τους ερευνητές να αναρωτιούνται μήπως κρύβουν το μυστικό της αιώνιας ζωής.
Όλοι οι ζώντες οργανισμοί μοιράζονται την κοινή νομοτέλεια της γήρανσης και της παρακμής με φωτεινή εξαίρεση τη θαλάσσια ανεμώνη.
Αρχικά θεωρείτο ότι επρόκειτο για φυτά μέχρι που οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι ζώα με μαλακό σώμα, που μοιάζουν με τις μέδουσες. Κατά κανόνα, οι ανεμώνες ζουν κολλημένες στα βράχια, υπάρχουν όμως και είδη που ζουν στην άμμο ή τη λάσπη και άλλα που κολλούν σε κοχύλια και μέδουσες.
Λόγω ανατομίας, δε μπορούν να κινηθούν πολύ εύκολα, συνεπώς εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιό τους. Το «θύμα» που πιάνεται, ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κύστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στο στομάχι τους. Μάλιστα, το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.
Υπάρχουν περισσότερα από 1000 διαφορετικά είδη θαλάσσιας ανεμώνης, που ποικίλλουν σε σχήμα από μερικά εκατοστά έως πάνω από ένα μέτρο. Σύμφωνα με νέες μελέτες, υπάρχουν μάλιστα περισσότερα κοινά στην οργάνωση και τη δομή του γονιδιώματός τους με εκείνο του ανθρώπου, απ” ό,τι ανάμεσα στο ανθρώπινο γονιδίωμα κι εκείνο νηματοειδών και εντόμων που χρησιμοποιούνται συχνά στα πειράματα.
Το πλέον παράδοξο χαρακτηριστικό τους είναι πως «πρόκειται τρόπον τινά για αθάνατα ζώα» όπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, Νταν Ρόκσαρ. Παρά το γεγονός πως έχουν εντοπιστεί άτομα που δεν ζουν πολλά χρόνια, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, έχουν καταγραφεί κάποια που έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής. «Μάλιστα δεν γερνούν ποτέ. Ζουν “για πάντα”, πολλαπλασιάζονται και απλώς μεγαλώνουν».
Αν τους κόψεις τα πλοκάμια τους βγάζουν καινούργια κι αν του κόψεις το στόμα, βγάζουν νέο κεφάλι. Μένουν για πάντα νέες, πλήρως ενεργές, ανανεώνουν διαρκώς τα κύτταρά τους και οι επιστήμονες αναζητούν κάποιο γονίδιο που τους δίνει αυτά τα προνόμια και θα μπορούσε ίσως να αξιοποιηθεί για τον άνθρωπο. Χάνουν τη ζωή τους μόνο αν δηλητηριαστούν ή φαγωθούν.
Οι επιστήμονες θεωρώντας ότι τα κοινά χαρακτηριστικά μας, μάς γυρίζουν 700 εκατομμύρια χρόνια πίσω αναζητούν τον τρόπο που μπορεί να συνδέει το «μαγικό» μυστικό της θαλάσσιας ανεμώνης με την πρόκληση της αιώνιας ζωής για τον άνθρωπο.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου