Amfipoli News: Ελλάδα και Ιταλία βάζουν τσεκούρι στις ανασκαφές

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ελλάδα και Ιταλία βάζουν τσεκούρι στις ανασκαφές


«Ελλάδα και Ιταλία βάζουν τσεκούρι στον πολιτισμό μειώνοντάς τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Η υπεράσπιση για εκείνους θεωρείται άχρηστο αγαθό επειδή πρόκειται για γνώσεις που δεν παράγουν άμεσο κέρδος».
Ο Niccio Ordine καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας μελετητής ιστορίας, αρχαίων ελληνικών και αρχαιολογίας είναι γνώστης όλων των εξελίξεων που αφορούν την ανασκαφή στον τύμβο Καστά ενώ παρακολουθεί με πικρία, την αντιμετώπιση που τυγχάνουν όλες οι νέες επιστημονικές έρευνες.
«Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ένα απέραντο υπαίθριο μουσείο. Δυστυχώς όμως για τους υπουργούς των κυβερνήσεων προέχει το άμεσο κέρδος . Είναι καλό. Δεν είναι όμως σωστό ένα εύρημα να αξιολογείται ως προς αυτό και όχι ως προς την αξία του. Αυτό είναι χυδαίο».
Λάτρης των αρχαίων Ελληνικών βλέπει να προδιαγράφεται ζοφερό τον μέλλον τους στην Ευρώπη όπως και για κάθε άλλη αρχαία γλώσσα.
«Στην Ευρώπη ολοένα και λιγότεροι φοιτητές εγγράφονται στα τμήματα αρχαίων ελληνικών ενώ σταδιακά μειώνεται και η προσφορά αυτού του μαθήματος στο Λύκεια. Το ίδιο ισχύει για τα σανσκριτικά, τα λατινικά και οποιαδήποτε άλλη αρχαία γλώσσα».
Ο Niccio Ordine κρούει καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον και κάνει λόγο για απώλεια ιστορικής μνήμης.
«Πρακτικά σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί οι τελευταίοι φιλόλογοι οι τελευταίοι παλαιογράφοι και οι τελευταίοι μελετητές των γλωσσών του παρελθόντος. Κανείς δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει τους αρχαίους πολιτισμούς. Έτσι οδηγούμαστε στην προοδευτική απώλεια μνήμης ,με κατάληξη την πλήρη αμνησία.
Μαζί θα χαθεί και κάθε επιθυμία του ανθρώπου να διερευνήσει το παρελθόν για να κατανοήσεις και φανταστεί το μέλλον».
Περιγράφοντας “το σήμερα” σημειώνει:
«Ζούμε σ ένα πολιτικό κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από τη δικτατορία της μεγιστοποίησης του κέρδους. Το κέρδος σε μια κοινωνία είναι θεμιτό αρκεί να αποτελεί “μέσο” και όχι “αυτοσκοπό”. Το κέρδος και μόνο ως έννοια μπορεί να γίνει εργαλείο ανάπτυξης της ανθρωπότητας μπορεί όμως αντίθετα να μετατραπεί σε εργαλείο καταστροφής του πολιτισμού και αποσάθρωσης του πνεύματος».
Ο καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας θεωρεί αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα.
«Ούτε που δίνουμε πλέον σημασία όταν μπροστά σε κάθε μικρή καθημερινή επιλογή μας κάποιος μας ρωτήσει. Τι χρησιμεύει άραγες να διαβάζεις Οδύσσεια να μελετήσεις λατινικά και αρχαία ελληνικά, να επισκεφτείς έναν Παρθενώνα ή να θαυμάσεις τον υπέροχο Ποσειδώνα στο Σούνιο, να δεις όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα νέα ευρήματα;
Σε όλα αυτά είχε απαντήσει ο Αριστοτέλης. Σε όποιον τον ρωτούσε σε τι χρησιμεύει η φιλοσοφία απαντούσε ότι η φιλοσοφία δεν χρησιμεύει σε τίποτα διότι δεν κάνει εκδούλευση .
Δυστυχώς σήμερα στο σύμπαν του ωφελιμισμού ένα σφυρί αξίζει περισσότερο από ένα πίνακα διότι πιο εύκολα αντιλαμβάνεσαι την ωφελιμότητα ενός εργαλείου παρά τη χρησιμότητα της τέχνης της αρχαιολογίας της λογοτεχνίας και της μουσικής.
Ο ωφελιμισμός προκαλεί σήμερα ζημιά στην εκπαίδευση τα πολιτιστικά αγαθά και την επιστημονική έρευνα. Οι πολιτισμικές ρίζες δεν μετρούν πλέον καθόλου, μετρούν μόνο οι ισολογισμοί και η πληρωμή το χρέους στους πιστωτές».
Χαρακτηρίζει ιδιοφυΐες τoυς : James Watson και Francis Crick που ανακάλυψαν το 1953 το πρώτο μοντέλο του DNA, Guglielmo Marconi που εφεύρεσε το ραδιόφωνο, τον James Clerk Maxwell και τον Rudolf Hertz που ανακάλυψαν τα ηλεκτρομαγνητικά κόμματα, καθώς επίσης το Γαλιλαίο και το Νεύτωνα που καλλιέργησαν την περιέργεια.
«Η προσφορά όλων αυτών και η έρευνα τους δεν είχε καμία σχέση με οποιονδήποτε ωφελιμιστικό σκοπό».
Ποιός είναι ο Niccio Ordine
Ο Niccio Ordine έδωσε διάλεξη στο ΑΠΘ με θέμα: “Η χρησιμότητα των άχρηστων γνώσεων” στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου.
Eίναι Καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Οι τρεις μελέτες του που αφορούν τον Τζορντάνο Μπρούνο έχουν μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα κινεζικά, τα ιαπωνικά, και τα ρωσικά: La caballa dell’asino (1996), La soglia dell’ombra (2009) και Contro II Vangelo armato (2009). Έχει εκδώσει επίσης τα: Teoria della novella e teoria del riso nel Cinquecento (2009), Les rendez-vous des savoirs (2009), Trois couronnes pour un roi (Bompiani, 2011), Les portraits de Gabriel Garcia Marquez (2012). Είναι συνεργαζόμενος καθηγητής στο Harvard University Center for Italian Renaissance Studies και στο Alexander von Humbolt Stiftung, και επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ (Yale, NYU) και στην Ευρώπη (EHESS, ENS, Paris-IV Sorbonne, CESR στην Tours, IEA Paris, Warbung Institute στο Λονδίνο, Max-Planck Βερολίνου). Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Ρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών και το 2012 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας από το Universidade Federal do Rio Grande do Sul di Porto Alegre. To 2009 τιμήθηκε στη Γαλλία με τον Ακαδημαϊκό Φοίνικα και το 2012 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2010 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας τον αναγόρευσε Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το πιο πρόσφατο έργο του είναι L'utilità dell'inutile, 2013 (Η χρησιμότητα του άχρηστου, εκδόσεις Άγρα, 2013).

του Γιώργου Ροδάκογλου

Πηγή: thousandnews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου