Amfipoli News: Άλαν Τούρινγκ: Ο άνθρωπος που νίκησε τον Χίτλερ με τα μαθηματικά και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Καταδικάστηκε σε χημικό ευνουχισμό!

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Άλαν Τούρινγκ: Ο άνθρωπος που νίκησε τον Χίτλερ με τα μαθηματικά και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Καταδικάστηκε σε χημικό ευνουχισμό!




Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε κάποτε για τον Άλαν Τούρινγκ, ότι ήταν ο άνθρωπος που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη νίκη των Συμμαχικών δυνάμεων, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Ποιος ήταν όμως, ο Βρετανός που κατάφερε να νικήσει τον Χίτλερ με τη δύναμη του μυαλού του; Όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, δούλευε ήδη για τη βρετανική κυβέρνηση, στη Σχολή Κώδικα και Κρυπτογράφησης (τη σημερινή GCHQ), και από την πρώτη στιγμή του Πολέμου, μετατέθηκε στο Μπλέτσλεϊ Παρκ.
alan-touring
Εκεί, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, μία ομάδα λαμπρών επιστημόνων και ειδικών στην αποκρυπτογράφηση δούλευε για να σπάσει τον περιβόητο κώδικα Enigma, της ναζιστικής Γερμανίας. H Enigma ήταν μία μηχανή κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί, για να κρυπτογραφούν τα μηνύματά τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Τούρινγκ λοιπόν, μέχρι τα μέσα του 1940, είχε καταφέρει, μαζί με τον συνάδελφό του Γκόρντον Γουέλτσμαν, να αναπτύξει μία ηλεκτρομηχανολογική μηχανή η οποία έμεινε γνωστή ως η “Βόμβα” (“The Bombe”), η οποία ήταν, ουσιαστικά, μία βελτιωμένη εκδοχή της πολωνικής Bomba.
c0315a440427aba0cdc98095dee89032Χάρη στη μαθηματική διάνοια του Τούρινγκ και τη Βόμβα, από το 1940, οι Σύμμαχοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις της ναζιστικής αεροπορίας, επιτυγχάνοντας, έτσι να σχεδιάσουν τους τρόπους αντίδρασής τους, να γλιτώσουν ζωές από εναέριους βομβαρδισμούς και να προστατέψουν στρατηγικούς στόχους με επιτυχία. Μέχρι το τέλος του πολέμου, περισσότερες από 200 μηχανές Bombe βρίσκονταν σε λειτουργία και οι Σύμμαχοι είχαν πρόσβαση σε αποκρυπτογραφημένα μηνύματα των δυνάμεων του Άξονα.Τελικά, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί, ότι ο Χίτλερ έχασε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από το λαμπρό μυαλό ενός Βρετανού μαθηματικού. Παρόλα αυτά, το έργο του και ο ίδιος ο Άλαν Τούρινγκ, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ όσο του άξιζε. Πέθανε, μάλιστα, αφού είχε καταδικαστεί από την ίδια την πατρίδα του, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Αυτοκτόνησε, σε ηλικία 41 ετών, αφού προηγουμένως είχε εξαναγκαστεί σε… χημικό ευνουχισμό.


ΠΗΓΗ: pathfinder.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου