Η απονομή του πρώτου Διεθνούς βραβείου Αρχαιολογικής ανακάλυψης στον τύμβο Καστά , ως η καλύτερη ανασκαφή για το 2014, προβάλλει την Ελλάδα στο εξωτερικό και δικαιώνει όχι μόνο την ομάδα όσων εργάζονται σ αυτήν αλλά και όλους τους Έλληνες.
Η μοναδική έκθεση αρχαιολογίας στον κόσμο με έδρα το Capaccio-Paestum απονέμει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο μνημείο του Καστά με την οδηγία να επισκεφτούν οι τουρίστες την Αμφίπολη.
Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα υποψήφια για την πρωτιά ήταν:
Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα υποψήφια για την πρωτιά ήταν:
α)Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία
β)Ο τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο
γ)Ο τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας
δ) Ο θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας.
β)Ο τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο
γ)Ο τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας
δ) Ο θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί δικαιώνονται οι προσπάθειες όλων μας» δηλώνει η Κατερίνα Περιστέρη που βρίσκεται ήδη στην Ιταλία.
Το ενδιαφέρον των ξένων αρχαιολόγων εστιάζεται στα νέα ευρήματα της ανασκαφικής ομάδας και στην απόδοση του μνημείου στον Ηφαιστίωνα ενώ ήδη οι επιστήμονες των ανασκαφών που διεκδίκησαν την πρωτιά, εξέφρασαν την επιθυμία τους να επισκεφτούν το μνημείο.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ιταλία, στην Ελλάδα επικρατεί άκρου του τάφου σιωπή. Ωστόσο πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές υποστήριξης της ανασκαφής όπως και τα μηνύματα που στέλνονται προς τη νέα ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ με αίτημα την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, τη συνέχιση των ανασκαφών ενώ παράλληλα στο κείμενα που υπογράφουν καταγγέλλουν το συνεχή πόλεμο από μια «παρέα» αρχαιολόγων όπως τη χαρακτηρίζουν.
Μετά τη επιστολή που υπέγραψαν οι 231 από το χώρο των Γραμμάτων και τεχνών, μια νέα επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο εστάλη στο ΥΠ.ΠΟ από την ΠΑΣΠ μηχανικών του ΑΠΘ.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά επεξεργάζεται για να προωθήσει στην κυβέρνηση ένα νέο πλάνο που αφορά την ανασκαφή ,ενώ η διοίκηση του ΥΠ.ΠΟ και ειδικότερα η Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη που παραμένει στην ίδια θέση, ανησυχεί ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, καθώς εκφράζονται πλέον φόβοι ότι τα έργα των μελετών που ήδη εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν λόγω του χειμώνα.
Η "Borsa mediterranea del turismo archeologico"πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας , με την υποστήριξη της Expo Milano 2015 , το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού και Τουρισμού , του Υπουργείου Εξωτερικών και με την υποστήριξη της UNESCO και του UNWTO.
Στο πεδίο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράλληλα συμμετέχουν επαγγελματίες των επιχειρήσεων του τουρισμού, εμπειρογνώμονες, ταξιδιώτες, και οπαδοί των αρχαιολογικών ανασκαφών ,όπως και σχολεία.
Από το 2013,ο θεσμός αυτός πραγματοποιείται στην μαγευτική τοποθεσία του Capaccio-Paestum όπου υπάρχει το Αρχαιολογικό Πάρκο, το Εθνικό Μουσείο και η παλαιοχριστιανική βασιλική του Paestum.
Κάθε έκδοση της ΒΜΤΑ φιλοξενεί διαλέξεις, εκθέσεις αρχαιολογικών θεμάτων ,επιστημονικές συναντήσεις και ανταλλαγές από εργαστηριακές εμπειρίες.
Από το 2005 τιμούνται με το βραβείο "Premio Paestum" εκείνοι που έχουν διακριθεί για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ από το 2007 απονέμεται το βραβείο "Antonella Fiammenghi" στην καλύτερη διατριβή στον αρχαιολογικό τουρισμό.
Η 17η ΒΜΤΑ, προωθείται από την επαρχία του Σαλέρνο , της περιφέρειας της Καμπανίας ,την πόλη Capaccio Paestum ενώ βρίσκεται υπό την εποπτεία για την αρχαιολογική κληρονομιά των Σαλέρνο , Avellino , Benevento και Caserta
του Γιώργου Ροδάκογλου.
thousandnews.gr
του Γιώργου Ροδάκογλου.
thousandnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου