Πρέπει να αντιστεκόμαστε στην υπνηλία που μιας πιάνει αμέσως μετά το φαγητό και να μην τρώμε λίγο πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ, επισημαίνουν οι ειδικοί, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας.
Δείτε με ποια επικίνδυνη πάθηση συνδέεται ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό και πόσο πρέπει να περιμένετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε παλαιότερα από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο ύπνος τουλάχιστον μία ώρα μετά το γεύμα φαίνεται αντιθέτως να συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο (κατά 2/3) εγκεφαλικού επεισοδίου.
Για κάθε 20 λεπτά που περιμένουμε, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται επιπλέον κατά 10%, δηλώνει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 1.000 άτομα, παρουσιάστηκαν το 2011 στο Κογκρέσο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 500 υγιή άτομα, 250 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και 250 ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (τύπος καρδιοπάθειας όπου η απόφραξη των αρτηριών έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά).
Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες που έχουν υιοθετήσει στον ύπνο καθώς και με το διατροφικό τους πρόγραμμα (τι έτρωγαν και πότε).
Τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι, σε σύγκριση με όσους έπεφταν για ύπνο το βράδυ σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας μετά το γεύμα, όσοι περίμεναν 60-70 λεπτά αντιμετώπιζαν κατά 66% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ όσοι περίμεναν 70 λεπτά έως 2 ώρες αντιμετώπιζαν κατά 76% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Μετά τις δύο ώρες, η μείωση του κινδύνου δεν φάνηκε να είναι τόσο σημαντική.
Αν και η μελέτη δεν εστίασε στους λόγους που η καθυστέρηση του ύπνου μετά το φαγητό συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, η κα Καστορίνη αναφέρει πως παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση φαγητού λίγο πριν τον ύπνο συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, πάθηση που έχει συσχετιστεί με την υπνική άπνοια, η οποία με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Από την άλλη, η κατανάλωση φαγητού συνοδεύεται από μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου, της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος και αυτές οι προσωρινές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πηγή: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου