Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε να άρει τα capital controls. Αυτό που δεν είπε είναι κάτι άλλο. Η ΕΚΤ και άλλοι έχουν διδαχθεί από την κυπριακή εμπειρία και έχουν ήδη λάβει μια σχετική απόφαση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Καθημερινή ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκείνη που επέβαλε τα capital controls και είναι εκείνη που θα αποφασίσει να τα άρει, όταν πειστεί ότι η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει.
Ο κ. Ντράγκι έχει κατά βάση δίκιο.
Πράγματι, η απόφαση για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση.
Όμως, η απόφαση, όπως και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, μερικοί από τους οποίους δεν ελέγχονται από την ελληνική πλευρά.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Το μέγεθος και ο τρόπος που θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα αποφασιστεί από την ΕΚΤ και άλλους στο εξωτερικό.
Επίσης, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος επαφίεται σε κάποιο βαθμό στους ελεγκτές των δανειστών.
Αν θέλουν να βάλουν εμπόδια, οι επικεφαλής ελεγκτές θα το κάνουν.
Όμως, υπάρχει αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί σ' αυτή τη φάση, από τη στιγμή που το ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.
Τουλάχιστον, όχι ακόμη.
Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, όπως λέει ο λαός, αν ήθελε η ΕΚΤ, τα capital controls στην Ελλάδα θα είχαν φύγει σύντομα.
Φυσικά, κάτι τέτοιο θα κόστιζε αρκετά δισ. ευρώ στο ευρωσύστημα, αφού το πιθανότερο είναι ότι τυχόν άρση των capital controls θα οδηγούσε στην απόσυρση περισσότερων καταθέσεων το πρώτο διάστημα.
Προφανώς, η ΕΚΤ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο σ' αυτή τη φάση.
Όμως, η ΕΚΤ αλλά και άλλοι, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη στην Κύπρο με τα capital controls, όπου χρειάστηκε να περάσουν δύο και πλέον χρόνια μέχρι να τα βγάλουν τελείως.
Σύμφωνα λοιπόν με πηγές, οι ίδιοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί διήρκησαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ό,τι έπρεπε.
Δεν θέλουν λοιπόν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος στην Ελλάδα.
Γι' αυτό θα υπάρξει μια σταδιακή άρση των capital controls που θα επιταχύνεται ανά περίπτωση, π.χ. ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης, αξιολόγησης.
Χρονικός στόχος δεν έχει τεθεί.
Όμως, θα είναι σίγουρα μικρότερος από δύο χρόνια.
Αν μάλιστα όλα πάνε καλά, θα μπορούσε να υπάρξει σχεδόν πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2016.
Βλέπετε ο συνδυασμός υφεσιακών μέτρων και capital controls μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξικός για την ελληνική οικονομία και το κατανοούν.
Παρότι οι Έλληνες αξιωματούχοι τούς ενημερώνουν ότι η οικονομία δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα και ευλυγισία υπό το νέο καθεστώς των capital controls.
Για να δούμε.
Dr. Money
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου