Amfipoli News: Αμφίπολη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από ένα infographic - Η παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Αμφίπολη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από ένα infographic - Η παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα

Λεπτομέρειες που δεν είχαν δει ξανά το φως της δημοσιότητας αποκάλυψε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη
- Γκρίνιες για κομματική εμετάλλευση του θέματος από τους πολέμιους της επικεφαλής της ανασκαφής στον λόφο Καστά
- Η ίδια ρίχνει ευθύνες για κακή συντήρηση των ευρημάτων της Αμφίπολης

- Ηφαιστίωνας και Μέγας Αλέξανδρος πλέον οι μεγάλοι "πρωταγωνιστές"


Οι ανακοινώσεις της Κατερίνας Περιστέρη για την Αμφίπολη έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν αίσθηση αφού όπως περιέγραψε η ίδια το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι παραγγελία και χρηματοδοτημένο από τον Μέγα Αλέξανδρο προς τιμήν του αγαπημένου φίλου του, Ηφαιστίωνα, είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη ή Στησικράτη και υλοποιήθηκε ως έργο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ από τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο.
Τις νέες υποθέσεις -με βάση και πρόσφατα ευρήματα – ανακοίνωσαν οι ανασκαφείς και μελετητές του μνημείου «αποκωδικοποιώντας» τρεις οικοδομικές επιγραφές που εντοπίστηκαν πρόσφατα, όπως είπαν, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Λέων, λίγα χιλιόμετρα νότια της περιοχής τής Αμφίπολης.
Οι ευμεγέθεις επιγραφές (περί τα 25 εκατοστά σε ύψος) με την «υπογραφή» ΑΝΤ («υπογραφή» που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες και εδώ αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο 323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη «ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ» και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα «Ηφαιστίωνος» (Δηλαδή, εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν τού Ηφαιστίωνος) ...
Την παρουσίαση των νέων ευρημάτων ανέλαβε ο κ. Λεφαντζής που παρουσίασε, εκτός από τις επιγραφές, και σχέδια από το σύνολο της κατασκευής (του ταφικού μνημείου). 
«Το μυστικό της κατασκευής του μνημείου της Αμφίπολης βρίσκεται στην κορυφή του μνημείου. Εκεί τοποθετήθηκε ο ξύλινος στύλος, ώστε να χαραχθεί ο κύκλος του κτίσματος αλλά και να «στηριχθεί» σ΄αυτόν ο περίφημος μαρμάρινος Λέοντας...
Η κα Περιστέρη παρουσίασε αναλυτικά τα μέχρι σήμερα ευρήματα και επέμεινε κατηγορηματικά στην αρχική της άποψη ότι πρόκειται για μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ αιώνα. 
Μάλιστα, παρουσίασε σειρά ανάλογων ευρημάτων(ψηφιδωτά, αγάλματα, σφίγγες κ.α.) από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας αλλά και της νότιας Ελλάδας, της ίδιας περιόδου (του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ αιώνα), τα οποία παρουσιάζουν κοινά στοιχεία τεχνικής και αισθητικής με τα ευρήματα της Αμφίπολης.
Η κα Περιστέρη έκανε λόγο για «διακοπή των εργασιών τούς τελευταίους μήνες», στην «ελπίδα» της για συνέχιση της χρηματοδότησης και ολιγωρία των υπευθύνων στον τομέα της συντήρησης των ευρημάτων.

newsit.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου