Amfipoli News: Ο άνθρωπος που προσπάθησε να ζυγίσει την ανθρώπινη ψυχή (φωτο)

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Ο άνθρωπος που προσπάθησε να ζυγίσει την ανθρώπινη ψυχή (φωτο)



Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας γιατρός στη Μασαχουσέτη προσπάθησε να ζυγίσει τους ασθενείς του την ώρα που έχαναν τη ζωή τους.
Η ιδέα ότι οι άνθρωποι διαθέτουν ψυχή και ότι αυτή η πνευματική ουσία αφήνει το σώμα μετά το θάνατο του είναι κάτι που παραμένει μια ακλόνητη πεποίθηση εδώ και χιλιάδες χρόνια στους θρησκευτικούς κυρίως κύκλους.
Σύμφωνα με το discovermagazine.com, πίσω στο 1907 ένας γιατρός με το όνομα Duncan MacDougall προσπάθησε να αποδείξει με μια σειρά από ασυνήθιστα πειράματα ότι πράγματι η ανθρώπινη ψυχή υπάρχει και αποχωρίζεται το σώμα κατά την έλευση του θανάτου.
macdougal
                                   Ο Duncan MacDougall
Για να το κατορθώσει αυτό κατασκεύασε ένα ειδικό κρεβάτι που περιείχε ένα πολύ ευαίσθητο μηχανισμό καταγραφής βάρους και ήταν πεπεισμένος ότι ασθενείς στο τελικό στάδιο να βρίσκονται σε αυτό κατά τη διάρκεια της τελικής στιγμής της ζωής τους, έτσι ώστε να μπορεί να μετρηθεί η απώλεια βάρους.
Μετά από προσεκτικές μετρήσεις και αναλύσεις από κάποιες εξηγήσιμες αλλαγές στο βάρος των θανόντων, όπως η απελευθέρωση των σωματικών υγρών, έφτασε τελικά στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη ψυχή ζυγίζει 21 γραμμάρια.
soul-weight
Άρθρο της New York Times το 1907   Πηγή: Wikimedia Commons
Ακολούθησε και ένα άλλο πείραμα το 1911 με την οποία προσπάθησε να φωτογραφίσει τώρα την ψυχή τη στιγμή που έφευγε από το σώμα. Ο ίδιος επέμενε ότι τελικά κατάφερα να φωτογραφήσει την ψυχή λέγοντας: «ένα φως που μοιάζει με εκείνη του διαστρικού αιθέρα» γύρω από αρκετά από τα κεφάλια των ασθενών του.
Όπως ήταν αναμενόμενο το έργο MacDougall μπήκε στο στόχαστρο κριτικής από τους επιστήμονες της εποχής του και ενώ είχε λάβει κάποια υποστήριξη στην αρχή το επιστημονικό κατεστημένο χαρακτήρισε το έργο του ως «φάρσα».
Σήμερα το έργο του παραμένει βαθιά θαμμένο μέσα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με το ζήτημα της ψυχής και τι μας συμβαίνει μετά το θάνατο να παραμένει εξίσου μυστηριώδες όπως ήταν και πριν από 100 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου