Μερίδες: 5
Χρόνος προετοιμασίας: 10'
Χρόνος μαγειρέματος: 2:0 '
Έτοιμο σε: 2:10 '
Χρόνος αναμονής: 15 ώρες
Υλικά
500γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένα αποβραδίς
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μέτρια, ξυσμένα στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κονσέρβα πομοντόρια πολτοποιημένα μαζί με το ντοματοχυμό τους
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο ή άνηθο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Στραγγίζετε τα μουλιασμένα φασόλια και τα βάζετε να βράσουν με άφθονο νερό σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα αλατίζετε τα 10 τελευταία λεπτά. Στραγγίζετε τα φασόλια και κρατάτε 2 φλιτζάνια από του ζουμί της κατσαρόλας.
Βήμα 2
Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα πλασοτέ (φαρδιά και ρηχή) να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 5 λεπτά και προσθέτετε τα φασόλια. Τα γυρίζετε για λίγα λεπτά να γυαλίσουν με το λάδι και προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, ανάλογο αλατοπίπερο και 1 φλιτζάνι από το ζωμό των φασολιών. Αφήνετε το φαγητό να βράσει καλά μέχρι να μαγειρευτούν καλά τα φασόλια και να μελώσει η σάλτσα της ντομάτας. Ίσως χρειαστεί στο ενδιάμεσο να προσθέσετε και τον υπόλοιπο ζωμό από το βράσιμο των φασολιών.
Βήμα 3
Προς το τέλος προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν προτιμάτε τον αντικαθιστάτε με άνηθο που του ταιριάζει επίσης. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή ζεστό, πασπαλίζοντας με επιπλέον μαϊντανό ή άνηθο φρεσκοκομμένο. Συνοδεύετε με καλή φέτα και ψωμί ζυμωτό.
Σημείωση: Αν θέλετε, μπορείτε να μεταφέρετε το φαγητό σε γάστρα ή σε ταψί και να τελειώσετε το μαγείρεμα του φαγητού στο φούρνο. Αυτό αφού προσθέσετε τη σάλτσα και το ζωμό των φασολιών.
Πηγή: olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου