Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού της.
Η προδιάθεση για ορισμένες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης, παθήσεις των αγγείων ξεκινάει από τη διατροφή και τις συνήθειες διαβίωσης της μητέρας.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τοχοκου στην Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ω-3 και ω-6 λιπαρών που περιέχουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να ενισχύσουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρυικού εγκεφάλου.
Κάνοντας πειράματα με ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν τα θηλυκά πειραματόζωα σιτίστηκαν με διατροφή πτωχή σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, οι απόγονοί τους γεννήθηκαν με μικρότερους εγκεφάλους και είχαν μη φυσιολογική συναισθηματική συμπεριφορά όταν ενηλικιώθηκαν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η εγκεφαλική ανωμαλία που εντοπίστηκε στους απογόνους των τρωκτικών, προκλήθηκε από πρόωρη γήρανση των εμβρυικών βλαστικών κυττάρων που παράγουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η πρόωρη γήρανση επιταχυνόταν από την ανισορροπία οξειδίων των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων. Οι απόγονοι επίσης είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, παρά το γεγονός ότι ανατράφηκαν με τις βέλτιστες θρεπτικά δίαιτες από το πρώιμο στάδιο του θηλασμού.
Οι παρατηρήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι χιλιάδες άτομα σήμερα σε πολλές χώρες έχουν παρόμοιες διατροφικές ελλείψεις και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα σπορέλαια, που είναι πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα και πτωχά σε ω-3.
Συνεπώς, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να συμβουλεύονται να τρώνε περισσότερα ψάρια δίνοντας ένα πλεονέκτημα στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.
Πηγή: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου