Ο καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας , στον οποίο επί Βυζαντίου στέφθηκαν τόσοι και τόσοι αυτοκράτορες, και ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα ως Μουσείο παραμένει το πιο « επικερδές» τουριστικό αξιοθέατο της Τουρκίας για το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Το 2015, περίπου 3,47 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τον μεγαλύτερο Ι.Ναό της χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφία, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Το ίδιο ίσχυσε σχετικά με την επισκεψιμότητα των Τουριστών και το 2014, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια .
Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό ο Ι. Ναός της Αγίας Σοφίας , αποτελεί για τους Τούρκους την «βαρύτιμο όπλο της τουριστικής βιομηχανίας» της χώρας.
Σε άρθρο που πρώτοι δημοσιοποιήσαμε από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Ρωσική Δούμα: «Να επιστραφεί ο Ορθόδοξος Ναός της Αγίας Σοφίας στην χριστιανοσύνη» !), αναφέραμε πρόταση της ρωσικής Δούμα, με την οποία ζητούνταν η επιστροφή του ιστορικού ιερού καθεδρικού ναού της χριστιανοσύνης, της Αγίας Σοφίας, στο ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο .
Οι Τούρκοι με το δημοσίευμα αυτό στην τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.com, έμμεσα εξηγούν τι σημαίνει πραγματικά για αυτούς ο Ι. Ναός.
Τονίζουν επίσης , ότι οι επισκέπτες και οι τουρίστες που έρχονται να θαυμάσουν αυτόν τον πραγματικά μεγαλοπρεπή Ι.Ναό , «μεταφράζονται» σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν πρόκειται να «αγνοήσουν» ποτέ.
Ομιλούμε για ένα πραγματικά ένα τεράστιο ποσό χρημάτων αλλά και διαφήμισης. Έτσι, με ποιο σκεπτικό θα επέτρεπαν μια ενδεχόμενη εκμετάλλευση αυτού του θρησκευτικού αριστουργήματος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ;
Επίσης, τα σχέδια που εμφανίζονται κατά καιρούς και φέρουν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προς το παρόν αλλά και στο άμεσο μέλλον « πάνε περίπατο», για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον Ι.Ναό της Αγίας Σοφίας, το τουριστικό μέρος που ακολουθεί σε επισκεψιμότητα είναι το Τοπ Καπί με 3,25 εκατομμύρια επισκέπτες και το μουσείο Μεβλάνα στο Ικόνιο με 2,34 εκατομμύρια επισκέπτες.
Ο αρχαιολογικός χώρος στην Ιεράπολη, οι σπηλιές στην Καππαδοκία, η αρχαία πόλη της Τροίας, ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων 10 τουριστικών αξιοθέατων στην Τουρκία το περασμένο έτος. Τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν από Έλληνες είτε την αρχαία εποχή , είτε επί Βυζαντίου, ενδεικτικό του μεγάλου ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά.
Η χώρα μας διέρχεται μεγάλο , οικονομική, πολιτική και κυρίως ηθική κρίση , δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να αφήσει ένα τέτοιο ζήτημα, «έρμαιο» στις οποιεσδήποτε ορέξεις των ισλαμιστών της Άγκυρας .
Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο θέμα είχε τεθεί παλαιότερα από Ελληνοαμερικανούς ομογενείς με επιστολές στο Κογκρέσο , αλλά και στην τουρκική κυβέρνηση. Ο Ι. Ναός της Αγίας Σοφίας και η Κωνσταντινούπολης αποτελούν διαχρονικά το « μήλο της έριδος».
Ως χώρα πρέπει να διεκδικήσουμε επίσημα την επιστροφή του Ναού σε κάθε συνάντηση με τους « απέναντι», και όχι να μας ζητάνε οι Τούρκοι να φτιάξουν Τζαμιά στην Ελλάδα , εμφανίζοντας την χώρα μας μάλιστα ως «οπισθοδρομική».
Η πορεία για το άνοιγμα και την λειτουργία του πανίερου Ναού της Αγίας Σοφίας έχει δρόμο ακόμα, αλλά πρώτα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως έθνος να το πραγματοποιήσουμε εμείς πρώτοι ως Έλληνες, και κανένας άλλος .
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου