Οι περισσότεροι Τούρκοι θεωρούν τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους, σύμφωνα με μελέτη την οποία πραγματοποίησε πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, η Έρευνα Κοινωνικών – Πολιτικών Τάσεων στην Τουρκία 2015 έγινε από το Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη.
«Αν και το Ισραήλ ήταν στην κορυφή της λίστας των χωρών που εθεωρείτο ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία από το 2011, φέτος η Ρωσική Ομοσπονδία αντικατέστησε το Ισραήλ στη λίστα. Τα ποσοστά αυτών που θεωρούν τις ΗΠΑ, τη Συρία και το Ισραήλ ως απειλές προς την Τουρκία έπεσαν το 2015» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σκοπός της έρευνας είναι να εντοπίζει τις ετήσιες τάσεις στην κοινή γνώμη, και διεξήχθη μεταξύ της 9ης Δεκεμβρίου και της 17ης, με 1.000 ερωτηθέντες των 18 και άνω, σε 26 πόλεις. Οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με πολιτική, οικονομία και κοινωνικές σχέσεις. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο campus του πανεπιστημίου.
Το 2015, οι Τούρκοι θεώρησαν την τρομοκρατία ως το σημαντικότερο πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα. «Ενώ το 13,9% των συμμετεχόντων υπέδειξαν την τρομοκρατία ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας για το 2014, το ποσοστό ανέβηκε στο 39,3% το 2015» αναφέρεται στην ανακοίνωση, με δεύτερο σημαντικότερο την ανεργία. «Η ανεργία, το θεωρούμενο ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα του 2015, με 16,3%, έπεσε σημαντικά από το 33% όπου βρισκόταν το προηγούμενο έτος».
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι Τούρκοι θεωρούν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένων των επιχειρήσεων κατά του κουρδικού ΡΚΚ, ως ανεπιτυχή. «Πέρυσι 39,2% αυτών που απάντησαν δήλωσαν ότι οι στρατιωτικές μέθοδοι ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Φέτος, ωστόσο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 31,6%».
Όσον αφορά στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ήταν για άλλη μια φορά ο θεσμός που εμπνέει την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, με 62,4%/ Η αστυνομία ακολουθεί με 51,9% και τα πανεπιστήμια στο 49,8%. Οι θεσμοί που χαίρουν της μικρότερης εμπιστοσύνης είναι η βουλή (31,8%), τα ΜΜΕ (27,8%) και τα πολιτικά κόμματα, με 33,9%.
Πηγή: apocalypsejohn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου