Amfipoli News: Έρπης: Πως να απαλλαγείς από αυτόν

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Έρπης: Πως να απαλλαγείς από αυτόν


Ας δούμε πόσα γνωρίζουμε για τις μορφές και τα πρόσωπα του επίμονου και ανεπιθύμητου έρπη.

Επίθεση στα χείλη
Ο ιός του επιχείλιου έρπη (τύπος Ι) «κατοικεί» σε λανθάνουσα μορφή στα νεύρα της περιοχής που μoλύνει. Αν και ο επιχείλιος έρπης συνήθως εμφανίζεται, όπως μαρτυρά και το όνομά του, στην περιοχή γύρω από τα χείλη, εντούτοις ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να εκδηλωθεί σε όλα τα σημεία του σώματος (π.χ. πλάτη, χέρια), ενώ μπορεί να κάνει την εμφάνισή του όσο συχνά θέλει (υποτροπές).

Τα συμπτώματα
Η αρχή του νήματος είναι η πρωτολοίμωξη, δηλαδή η πρώτη φορά που μολύνεται κάποιος. Τα συνηθέστερα συμπτώματα του επιχείλιου έρπη είναι οι κόκκινες φυσαλίδες στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, το πρήξιμο των τραχηλικών λεμφαδένων, η δυσκαταποσία και σπανιότερα ο πυρετός.

Τρόποι μετάδοσης
Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να μεταδοθεί από ένα απλό φιλί,
από τα μαχαιροπίρουνα, από ένα ποτήρι, ενώ και ένα λανθασμένο άγγιγμα στην πάσχουσα περιοχή είναι ικανό να μεταφέρει τον ιό σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Να σημειώσουμε ότι είναι δυνατόν να μεταδοθεί ακόμα και με το στοματικό σεξ.

Η αντιμετώπιση
Η διάρκεια ζωής του επιχείλιου έρπη (ο «κύκλος» του ιού) είναι ένα διάστημα περίπου 5 ημερών. Για να αντιμετωπιστεί σωστά, αρχικά στο στάδιο των φυσαλίδων, πρέπει να χρησιμοποιηθεί γάζα εμποτισμένη με λευκό οινόπνευμα πάνω στην πάσχουσα περιοχή περίπου 3 με 4 φορές την ημέρα. Ο γιατρός μπορεί επίσης να χορηγήσει ειδικές αντιιικές κρέμες, οι οποίες βοηθούν στην επούλωση του δέρματος, καθώς και ειδικά επιθέματα που βοηθούν στην πιο άμεση αντιμετώπιση. Στην περίπτωση που ο επιχείλιος έρπης δεν υποχωρεί, μπορεί να συσταθεί και λήψη αντιιικών δισκίων.
pasmina.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου