Amfipoli News: Ο μυστήριος ποταμός που βράζει -Ανακαλύφθηκε στα βάθη του Αμαζονίου [εικόνες]

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Ο μυστήριος ποταμός που βράζει -Ανακαλύφθηκε στα βάθη του Αμαζονίου [εικόνες]



Ενα μυστήριο ποτάμι βαθιά στην καρδιά του Αμαζονίου, που είναι τόσο καυτό που «βράζει», έκανε έναν επιστήμονα να ταξιδέψει στο δάσος για να βρει την αλήθεια.
Ο ποταμός είναι θρύλος στο Περού, αλλά όταν ο γεωφυσικός Αντρές Ρουζό έμαθε γι΄ αυτόν, σκέφτηκε πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, καθώς απαιτείται τεράστιο ποσό γεωθερμικής θερμότητας για να βράσει ένα μικρό ποτάμι, μακριά από κάποιο ενεργό ηφαίστειο.
Ωστόσο, ο γεωφυσικός πίστεψε στην ύπαρξη του ποταμιού, που «βράζει», όταν το είδε από κοντά.
Ο Αντρές άκουσε πρώτη φορά για τον ποταμό Mayantuyacu, όταν ο παππούς του, του είπε μια ιστορία για το πώς Ισπανοί κατακτητές σκότωσαν τον τελευταίο αυτοκράτορα των Ινκας.
Η ιστορία θέλει μετά την δολοφονία, τον Ισπανό κατακτητή να αναζητά χρυσό μέσα στον Αμαζόνιο. Επιστρέφοντας από την εξερεύνησή του, μίλησε για την τρομακτική εμπειρία του, που έμπλεκε δηλητηριασμένο νερό, έναν άνθρωπο να τρώει φίδια και ένα ποτάμι που βράζει.
Ο Ρούζο άκουσε την ιστορία σε ένα οικογενειακό τραπέζι και επισκέφτηκε τον ποταμό για να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη.
Στην αρχή, ρώτησε για να μάθει αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, χωρίς κάποια πηγή κοντά.
«Αρχισα να ρωτάω παντού, αν μπορεί να υπάρχει βραστό νερό σε ποτάμι. Ρωτούσα συναδέλφους σε Πανεπιστήμια, φίλους και γνωστούς», λέει.
«Ολοι μου έλεγαν ''όχι''. Βλέπετε, τα ποτάμια, που ''βράζουν'', γενικά συνδέονται με τα ηφαίστεια. Χρειάζεται μια ισχυρή πηγή θερμότητας για να παραγάγει μια τέτοια μεγάλη γεωθερμική εκδήλωση», προσθέτει.
Για να απαντήσει στις αμφιβολίες τους, ο Αντρές βρέθηκε στον ποταμό, για να ανακαλύψει το ποτάμι, που «βράζει».
Το νερό ήταν αρκετά θερμό, που μπορούσε να ετοιμάσει κανείς τσάι.
«Βυθ'ίζοντας το χέρι μου μέσα στο ποτάμι θα μπορούσα να πάθω έγκαυμα τρίτου βαθμού σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο», δηλώνει ο Αντρές στο Ted.com. «Μια πτώση μέσα σε αυτόν θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο», συμπληρώνει.
Το ποτάμι «βράζει» εξαιτίας ρωγμών της γης.
«Οπως έχουμε εμείς ζεστό αίμα να τρέχει στις φλέβες και στις αρτηρίες μας, έτσι και η Γη έχει ζεστό νερό μέσα στις ρωγμές της. Οταν κάτι δεν πάει καλά αυτές έρχονται στην επιφάνεια και δημιουργούνται θερμές πηγές και στην περίπτωσή μας ποτάμι, που βράζει», εξηγεί.
«Είδα ζώα να πέφτουν μέσα και το θέαμα ήταν σοκαριστικό. Οταν ξεβράζονταν είχαν βράσει μέχρι τα οστά τους», τονίζει.
Για κάποιο άγνωστο λόγο, ο ποταμός έχει ξεφύγει από επιστημονικό έλεγχο, αλλά ο ο Αντρες δημιούργησε μια αποστολή για να αλλάξει αυτό.
Εχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο για το ποτάμι με τίτλο «The Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon», προσπαθώντας να σώσει αυτό και την περιοχή γύρω, που καταστρέφεται.



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου