Amfipoli News: ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ του ΛΟΦΟΥ 133 που ταυτίζεται με την προϋπάρχουσα της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ πόλη, «ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ»

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ του ΛΟΦΟΥ 133 που ταυτίζεται με την προϋπάρχουσα της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ πόλη, «ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ»



Βίλμα Αλεξανδρή, Γεωλόγος-Περιβαλλοντολόγος - 
Μελετήτρια
Πριν πω οτιδήποτε θέλω να εκφράσω, σαν Σερραία ,την βαθιά μου ευγνωμοσύνη για την προσφορά της κ. Περιστέρη, παρόλο που δεν την γνώρισα ποτέ, γιατί από τότε που ανέλαβε την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, έκανε έργο ζωής αυτή την ανασκαφή. Την παρακολουθώ χρόνια τώρα.
Γέννημα θρέμμα Παγγαιορίτισα, μεγαλωμένη με τον θρύλο του Μεγαλέξανδρου, έχω περάσει από την περιοχή άπειρες φορές ,όμως τα μάτια μου δεν μπόρεσαν να διακρίνουν κάτι τόσο ενδιαφέρον και σημαντικό κατά την γνώμη μου, που μου πρόσφερε η τεχνολογία.
Το τελευταίο διάστημα έψαξα κατ’ αρχήν στο Google Earth, να δω που είναι η ανασκαφή και μετά για επιβεβαίωση σε άλλους χάρτες και φωτογραφίες. Έκπληκτη παρατήρησα την καταπληκτική γεωμορφολογία του λόφου, που στους χάρτες αναφέρεται σαν «Τρελλός» και βρίσκεται σε επαφή με τον λόφο Καστά, όπου γίνεται η ανασκαφή.
Σε όλα τα social media υπάρχει ένα βιντεάκι που δείχνει την ανασκαφή με λήψη από ψηλά. Δείτε το και θα καταλάβετε.
Ο λόφος «Τρελλός» είναι μία πολύ ωραία κόλουρη πυραμίδα, με τετράγωνη βάση. Δεν αμφιβάλλω ότι ο λόφος αυτός είναι φυσικός, διότι οι γεωλογικοί σχηματισμοί είναι τέτοιοι που το αποδεικνύουν. Προφανώς βέβαια έχει υποστεί μεταβολές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι εμφανείς οι εκσκαφές, σε μεγάλη κλίμακα. Ίσως τυχαία, ίσως και οι ανά τους αιώνες αρχαιοκάπηλοι κάτι να ήξεραν.
Γεννώνται πολλά «μήπως»:
  • Μήπως η θέση του μνημείου επιλέχθηκε ακριβώς επειδή βρίσκεται δίπλα σε μία πυραμίδα;
  • Μήπως ο λόφος υπέστη κάποια τεχνητή επεξεργασία για να πάρει το πυραμιδικό του σχήμα;
  • Ποια είναι η σχέση του με τον Τάφο;
  • Μήπως τελικά αυτός ο λόφος είναι το «τοπόσημο» της περιοχής;
Λέγεται ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου επικοινωνούν με υπόγειες στοές με την Σφίγγα. Μήπως κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ, δεδομένου ότι οι γεωλογικοί σχηματισμοί ευνοούν κάτι τέτοιο; Η σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Αίγυπτο είναι γνωστή.
Επίσης προς άρση διαφόρων που λέγονται ακόμα και τώρα, μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σχετικά με τα χώματα που υπάρχουν μέσα στον τάφο:
  • Ο τάφος βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων. Καμία πλημμύρα δεν μπορούσε να τον φτάσει, εκτός από τον κατακλυσμό της Πύρρας και του Δευκαλίωνα, που έγινε χιλιάδες χρόνια πριν.
  • Η θέση του είναι τέτοια που αποστραγγίζεται καλά. Δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να μπουν φερτές ύλες τέτοιου όγκου.
  • Ο μόνος τρόπος είναι η τεχνητή επίχωση.
Διάβασα τις δηλώσεις του αρχιτέκτονα της ανασκαφής κ. Μιχάλη Λεφαντζή που τονίζει:
  • «Είναι ένας τέλειος κύκλος κατασκευασμένος με απίστευτη γεωμετρική ακρίβεια».
  • «Αυτό το έργο υλοποιήθηκε από αρχιτέκτονα που είχε υψηλή γνώση της γεωμετρίας. Αρκεί να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί το π: 3,14 αντί του 3,17 των Αιγυπτίων, που ήταν ως τότε σε χρήση».
Επανέρχομαι στις παρατηρήσεις μου για τον πυραμιδωτό λόφο.
Το τετράγωνο της βάση της πυραμίδας, με δύο σενάρια είναι:
  • Πλευρά τετραγώνου 816 (2,72Χ300=816). 
  • Το 2,72 είναι ο αριθμός της Γαληνίου Αρμονίας των αρχαίων που τον υπολόγιζαν κατά προσέγγιση, ίσο προς το ήμισυ της πλευράς ισοπλεύρου τριγώνου, εγγεγραμμένου σε κύκλο ακτίνας π. Είναι περίπου ίσος με τον αριθμό Nepper (2,71828). Τον αριθμό γνώριζε και τελευταίος λιθοξόος της αρχαιότητας (Θεοφάνης Μανιάς «Τα άγνωστα μεγαλουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων).
  • Πλευρά τετραγώνου 628 (3,14Χ200=628). Το γνωστό π=3,14.
(βλ. στον χάρτη παρακάτω).
1
Και τώρα εικόνες του λόφου γύρω-γύρω, από το Google και μία πανοραμική λήψη από μένα, από μακριά. Ο τύμβος διακρίνεται στην νοτιοανατολική ακμή.
ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΛΟΦΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ_Page_3a
ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΛΟΦΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ_Page_3b
3
ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΛΟΦΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ_Page_5

Εν κατακλείδι ο καταπληκτικός αυτός λόφος αυτός πρέπει να σωθεί από όλες τις δραστηριότητες που αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν μετά την τουριστική αξιοποίηση του μνημείου, για να μην κλαίμε αργότερα.
Περιμένω τα σχόλιά σας, τις αντιρρήσεις σας, ακόμα καλύτερα την περαιτέρω έρευνα από όλους μας. Αν θέλετε το κοινοποιείτε για να ανοίξουμε ενδιαφέροντα διάλογο.
Βίλμα Αλεξανδρή, Γεωλόγος-Περιβαλλοντολόγος
Μελετήτρια

Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Καλά τα σχόλια οι παρατηρήσεις και οι προβληματισμό όλων. Ένα πράγμα ΔΝ καταλάβατε εκεί είναι ο αλεξ. Όσο για την Περιστέρη καλά μέχρι την εύρεση του τάφου μετά όσον αφορά το περιεχόμενο παπαλα γι αυτό και αμοιβονται σήμερα με την μενδωνη (άλλη αμαρτία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή