Η πραγματική τραγωδία για την ανθρωπότητα όμως αρχίζει το 1935, όταν πλέον οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο αμίαντος προκαλεί καρκίνο. Σε μερικές περιπτώσεις αρκούσε εισπνοή ινών μόνο για μερικές ώρες.
Ο αμίαντος είναι από τους δέκα πρώτους επικίνδυνους για την υγεία ρυπαντές, για τους οποίους καθορίστηκε παγκοσμίως όριο ανεκτό από τον άνθρωπο
Παρά τα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί ο αμίαντος, δύο εκατομμύρια τόνοι του καρκινογόνου μεταλλεύματος εξάγονται κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η ανταποκρίτρια Milène Larsson ταξίδεψε στο μεγαλύτερο ορυχείο αμιάντου στον κόσμο, στην πόλη Asbest της Ρωσίας, και συνάντησε τους εργαζόμενους των οποίων η επιβίωση περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το επικίνδυνο ορυκτό.
Παραδόξως, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εξόρυξη του αμιάντου δεν φαίνεται να ανησυχούν τους κατοίκους. Στην πραγματικότητα, ο αμίαντος είναι το καμάρι της πόλης και γιορτάζεται με μνημεία, τραγούδια, ενώ έχει ακόμα και το δικό του μουσείο.
Η Larsson στη συνέχεια επισκέπτεται τη Libby, στην Montana, μια άλλη πόλη εξόρυξης στην άλλη πλευρά του πλανήτη, όπου οι συνέπειες της έκθεσης στον αμίαντο είναι αδιαμφισβήτητες: 400 κάτοικοι έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο και πολλοί άλλοι αργοπεθαίνουν.
Γιατί λοιπόν η θανάσιμη βιομηχανία εξόρυξης και πώλησης αμιάντου είναι ακόμα ζωντανή και καλά κρατεί
apocalypsejohn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου