«Η θεμελίωση του λέοντα με εκπλήσσει και είναι εξαιρετική , εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες τριβής του εδάφους, το εγκιβωτισμένο χώμα αλλά και το εξωτερικό χώμα. Επί της ουσίας μιλάμε για ένα πασσαλότοιχο».
Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος μιλώντας στο ΑΕΜΘ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο λέοντας θα μπορούσε να είναι στην κορυφή του τύμβου Καστά.
«Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι το φορτίο που καταπόνησε το συγκεκριμένο θεμελιότοιχο ήταν ανάλογο και ισοδύναμο με το φορτίο κατασκευής του λέοντα. Η κατασκευή ήταν απολύτως ευσταθής με πολύ μικρές καθιζήσεις της τάξεως του 1 εκατοστού στο θεμελιότοιχο και λίγο μεγαλύτερες στο κιβώτιο του χώματος εσωτερικά, απολύτως αποδεκτές καθιζήσεις και με σημερινούς όρους».
Αναφερόμενος στην παθολογία του μνημείου εστίασε στον τέταρτο θάλαμο που ήταν σε οριακή ισορροπία ενώ από την μελέτη του προέκυψε ότι κατά την αρχαία κατασκευή διαπιστώθηκε στο θάλαμο τρία, η ανάγκη να ενισχυθεί το διάφραγμα στην είσοδο του τέταρτου θαλάμου. Όπως είπε οι πλάκες οροφής που τοποθετήθηκαν είχαν και ένα στατικό λόγο.
«Δημιουργία πλαισίου με σύζευξη νέου διαφράγματος καρυάτιδων με τη χρήση πλακών οροφής».
Παράλληλα ο κύριος Εγγλέζος περιέγραψε το γεωτεχνικό σχεδιασμό του μνημείου:
«Προηγείται η κατασκευή του ταφικού ορίσματος, ακολουθεί η κατασκευή του ταφικού μνημείου από άποψη γεωτεχνικού σχεδιασμού. Στην αρχαία κατασκευή προκύπτει διαφορική καθίζηση στην ανατολική πλευρά σε σχέση με τη δυτική με τιμή που κυμαίνεται από 1 έως 1,5 εκατοστό και αποδίδεται στις μεγαλύτερες ύψους επιχώσεις στην ανατολική σε σχέση με τη δυτική πλευρά, κάτι που είναι αποδεκτός και δεν έχει επιφέρει βλάβες στο μνημείο».
Αναφερόμενος στους συντελεστές ασφαλείας με τους οποίους κατασκευάσθηκε το μνημείο υπογράμμισε στην ομιλία του.
«Στον αρχαίο σχεδιασμό έχουμε πολύ υψηλούς συντελεστές ασφαλείας τόσο για την περίπτωση βροχόπτωσης , στον ιστορικό σεισμό την περίοδο που εξετάζουμε το μνημείο, αλλά και για κανονικές συνθήκες. Άριστος».
Ο κύριος Εγγλέζος καυτηρίασε επίσης με το δικό του τρόπο την καθυστέρηση εργασιών στον τύμβο Καστά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανασκαφής.
«Τα πρανή πριν τη ολοκλήρωση των χωματουργικών πρόσφατων παρεμβάσεων των έργων ήταν σε οριακή κατάσταση και σε κατάσταση αστοχίας κάτι που διαπιστώσαμε το χειμώνα 2014 ,2015. Ο δείκτης βλάβης διαφοροποιήθηκε με την αποκάλυψη. Υπήρξε μια επιδείνωση. Με την αποκάλυψη του περιβόλου τον αναγκάσαμε να λειτουργήσει ο ελλειμματικός τοίχος και τα πρανή ήταν πολύ υψηλοτέρα και είχαν άλλη κλίση».
Τέλος συνόψισε τα συμπεράσματά του:
Η θέση του λέοντα θα μπορούσε να είναι στην κορυφή του τύμβου Καστά.
Το σύστημα περίβολος και φυσικά διαμορφωμένα πρανή ήταν απολύτως ευσταθές.
Η κατασκευή του ταφικού ορύγματος έχει προηγηθεί της θολωτής κατασκευής.
Η παθολογία του μνημείου οφείλεται, περιορισμένη, στην επίδραση των ισχυρών σεισμών στα τέλη του 6ου και αρχές του 7ου αιώνα μχ.
Κύριοι παράγοντες ο πολύ καλός σχεδιασμός του και σε μεγάλο βαθμό η εσωτερική επίχωση.
Σε καμία περίπτωση δεν επαληθεύεται επίχωση και καταπόνηση του μνημείου από πλημμυρική δράση.
Η ισχυρή επιφόρτιση του μνημείου οφείλεται στις μεγάλου ύψους επισχώσεις 15 μέτρα.
Οι οικοδομικές φάσεις του τρίτου θαλάμου συνδέονται και με θέματα ευστάθειας του θαλάμου.
του Γιώργου Ροδάκογλου
.thousandnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου