Amfipoli News: Η Αμφίπολη, η αρχαία Αθήνα και ο πολιτισμός της Τροιζηνίας

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Η Αμφίπολη, η αρχαία Αθήνα και ο πολιτισμός της Τροιζηνίας



Όπως είναι γνωστό η Αμφίπολη ήταν κατά την Αρχαιότητα αποικία των Αθηνών από όπου πήρε όλα τα πολιτιστικά στοιχεία, τα οποία και αποτύπωσε στα Αρχαία μνημεία της.

Με δεδομένο όμως ότι ο πολιτισμός της Τροιζηνίας ήταν αρχαιότερος των Αθηνών, πράγμα που φαίνεται τόσο από τους μύθους όπως αυτός του Θησέα υιού του Αιγαία που ήταν ο πραγματικός ιδρυτής των Αθηνών, αλλά και τα προϊστορικά της μνημεία όπως οι προ μυκηναϊκοί τάφοι στον λόφο της Μαγούλας στο Γαλατά (φώτο 1) και ο προϊστορικός οικισμός στο Νησί Μόδι και τον κάβο Βασίλης αλλά και τα μεταγενέστερα μνημεία της όπως το Ασκληπιείο και το Ιερό του Ιππόλυτου στην Τροιζήνα, αλλά και διάφοροι άλλοι αρχαίοι ναοί και ιερά που καταστράφηκαν, όπως ο ναός του Ποσειδώνα στην Καλαυρία Πόρου, ο ναός της Απατουρίας Αθηνάς στον Πόρο (φωτό 2) ο ναός της Αρτέμιδος στην Άρτιμο κ.λ.π, συνδέουν έμμεσα τον πολιτισμό της Αμφίπολης με αυτόν της Τροιζηνίας που είναι παλαιότερος.
φωτό 2
φωτό 2
Προς επιβεβαίωση των πιο πάνω δημοσιεύω φωτογραφίες των αρχαίων ευρημάτων που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου όπως:
  1. Ειδώλιο του 4ου π.χ. αιώνα που παριστάνει κόρη με τα ίδια χαρακτηριστικά με τις Καρυάτιδες, τόσο στην Ακρόπολη των Αθηνών, όσο και της Αμφίπολης, όπως είναι η επίστεψη της κεφαλής, η κόμμωση, η ενδυμασία και η στάση του σώματος (φώτο 3).
    φωτό 3
    φωτό 3
  2. Κιονόκρανα γλυπτά σε πωρόλιθο όμοια με αυτά με της πύλης εισόδου του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης (φώτο4).
    φωτό 4
    φωτό 4
  3. Όσον αφορά τις Σφίγγες, όπως πιστεύουν όλοι οι αρχαιολόγοι, στην είσοδο του τάφου της Αμφίπολης, υπάρχει αμφορέας του 7ου π.Χ. αιώνα που έχει παράσταση από αντικριστές Σφίγγες (φώτο 5 & 6), άρα  είναι τουλάχιστον κατά 3 αιώνες αρχαιότερες από αυτές της Αμφίπολης.
    φωτό 5
    φωτό 5

  4. φωτό 6
    φωτό 6
    Το 1962 βρέθηκε σε αγρό της Καλαυρίας  κοντά στο Ναό του  Ποσειδώνα μαρμάρινο πέλμα μήκους 70 εκατοστών.  Άρα το άγαλμα πρέπει να ήταν τεραστίων διαστάσεων και επειδή μάλλον ήταν σε λόφο ήταν ορατό σε μεγάλη θαλάσσια απόσταση από το αρχαίο λιμάνι της βαγιονιάς. Το άγαλμα αυτό άνηκε αναμφίβολα στον Ποσειδώνα (φώτο 7). Σύγκριση με το πέλμα της Καρυάτιδας της Αμφίπολης (φώτο 8).
    φωτό 7
    φωτό 7

φωτό 8
φωτό 8
5. Όσον αφορά τον πώρινο κιβωτιόσχημο τάφο με το πώρινο καπάκι του, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου στην Αμφίπολη (φώτο 9), παραβάλλω έναν από τους πολλούς κιβωτιόσχημους πώρινους τάφους της κλασικής εποχής, με το πώρινο καπάκι τους και με τους ανθρώπινους σκελετούς μέσα τους (φώτο 10). Αυτοί οι τάφοι ανακαλύφθηκαν πριν αρκετά χρόνια στην αρχαία Τροιζήνα. Η ομοιότητά είναι καταπληκτική!!! Μόνο που στην Αμφίπολη δεν έδωσαν φωτογραφίες του σκελετού στη δημοσιότητα.

φωτό 9
φωτό 9

φωτό 10
φωτό 10
6. Όσον αφορά τον οστέινο διάκοσμο στην επίστεψη του ξύλινου φέρετρου εντός του τάφου της Αμφίπολης (φώτο 11), παραβάλλω αντίστοιχα αρχαιότερο οστέινο διάκοσμο, από ξύλινο φέρετρο που βρέθηκε πριν μερικά χρόνια στο νησάκι Μόδι του Πόρου (φώτο12). Όπως είναι φυσικό και τα δυο ξύλινα φέρετρα, τόσο της Αμφίπολης όσο και της νήσου Μόδι, μετά την πάροδο τόσων αιώνων έχουν κονιορτοποιηθεί, σε αντίθεση με τις διακοσμήσεις τους, που λόγω του οστέινου υλικού τους, σώζονται έως σήμερα.
φώτο 11
φώτο 11

φώτο 12
φώτο 12




Γιάννης Ντούσκος
Πολιτικός Μηχανικός

porosnews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου