Η Δευτέρα που μας πέρασε σήμανε την έναρξη του πιο σημαντικού μήνα για εκατομμύρια Μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, του μήνα κατά τον οποίο γιορτάζουν το Ραμαζάνι.
Το Ραμαζάνι, το οποίο βγαίνει από την τούρκικη λέξη ραμαζάν (και την αντίστοιχη αραβική, ραμαντάν), είναι η θρησκευτική γιορτή νηστείας των Μουσουλμάνων καθώς και η ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους στον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου να τους καθοδηγήσει στη ζωή. Το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ και έχει χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς τον Θεό.
Ας δούμε αναλυτικά όλες τις πτυχές της μεγάλης αυτής μουσουλμανικής εορτής.
Γιατί νηστεύουν οι Μουσουλμάνοι;
Σκοπός της νηστείας είναι να φέρει τους πιστούς πιο κοντά στο Θεό και να τους υπενθυμίσει τα δεινά που περνούν όσοι δεν έχουν την ίδια τύχη με αυτούς στη ζωή. Μάλιστα οι Μουσουλμάνοι συνηθίζουν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά το Ραμαζάνι και να δίνουν φαγητό στους άστεγους και όσους έχουν ανάγκη.
Η νηστεία είναι επίσης και μια άσκηση αυτοσυγκράτησης, ένας τρόπος να αποτοξινωθούν από τις επιβλαβείς συνήθειες που ακολουθούν καθημερινά όπως το κάπνισμα και μια περίοδος όπου οι Μουσουλμάνοι επικεντρώνονται στην προσευχή και απομακρύνονται από τις επίγειες απολαύσεις. Πολλοί Μουσουλμάνοι ντύνονται πιο σεμνά κατά το Ραμαζάνι και περνούν αρκετά περισσότερο χρόνο στα τζαμιά.
Πώς νηστεύουν;
Οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε και δεν πίνουν τίποτα από την αυγή μέχρι τη δύση του ήλιου, καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα που ισχύει το Ραμαζάνι. Ακόμα και μια γουλιά νερού ή μια «τζούρα» από τσιγάρο φτάνουν για να ακυρώσουν τη νηστεία.
Η αποχή από το φαγητό και το νερό δεν είναι αρκετή, ωστόσο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι Μουσουλμάνοι πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική συνεύρεση με τους συζύγους τους και να μην εμπλέκονται σε καυγάδες στο δρόμο, να μη βρίζουν, να μην τσακώνονται και να μην κουτσομπολεύουν. Επίσης, καλό είναι να παρευρίσκονται και στις πέντε προσευχές της ημέρας και να ανατρέχουν στο Κοράνι λίγο πριν τη λήξη της νηστείας κάθε βράδυ.
Πριν την αυγή, τρώνε ένα γεύμα που ονομάζεται «suhoor», το οποίο είναι ένας συνδυασμός super foods που τους βοηθά να διατηρούν την ενέργειά τους μέχρι το βράδυ.
Πώς τελειώνει η νηστεία κάθε μέρα;
Ακριβώς όπως έκανε ο προφήτης Μωάμεθ πριν από, περίπου, 1.400 χρόνια, έτσι και οι Μουσουλμάνοι σήμερα «σπάνε» τη νηστεία τους πίνοντας μια γουλιά νερό και τρώγοντας μερικούς χουρμάδες μόλις δύσει ο ήλιος κάθε μέρα του μήνα που διαρκεί το Ραμαζάνι.
Μετά την προσευχή που πραγματοποιείται το ηλιοβασίλεμα, οι Μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται με συγγενείς και φίλους σε ένα μεγάλο τσιμπούσι, γνωστό και ως «itfar». Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός στον αραβικό κόσμο, ενώ πολλά τζαμιά και φιλανθρωπικοί οργανισμοί διοργανώνουν ομαδικά δείπνα και βγάζουν τραπέζια και κιόσκια σε πλατείες και πάρκα προσφέροντας δωρεάν φαγητό στους μουσουλμάνους, κάθε βράδυ κατά το Ραμαζάνι.
Ποιοι εξαιρούνται από την νηστεία
Από το Ραμαζάνι εξαιρούνται τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που βρίσκονται σε έμμηνο ρήση και οι Μουσουλμάνοι που βρίσκονται σε κάποιο ταξίδι, όπως συμβαίνει πολλές φορές με τους αθλητές κατά τη διάρκεια αγωνιστικών τουρνουά.
Ωστόσο, οι ενήλικες Μουσουλμάνοι ή όσοι δεν είναι Μουσουλμάνοι που τρώνε σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Ραμαζάνι, μπορεί να τιμωρηθούν με πρόστιμο ή ακόμα και με φυλάκιση σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πώς ολοκληρώνεται το Ραμαζάνι
Το Ραμαζάνι αρχίζει να ολοκληρώνεται μέσα στις 10 τελευταίες νύχτες του μήνα, κατά τις οποίες οι Μουσουλμάνοι αφιερώνονται στην προσευχή και το προσκύνημα ενώ περιμένουν να εισακουστούν οι προσευχές τους κατά την «Laylat al-Quadr» ή «Νύχτα του Πεπρωμένου». Αυτή είναι και η ιερότερη νύχτα του μήνα, η νύχτα κατά την οποία ο Θεός άρχισε να αποκαλύπτει το Κοράνι στον Προφήτη Μωάμεθ μέσω του αρχάγγελου Γαβριήλ.
Κάποιοι Μουσουλμάνοι επιλέγουν να περάσουν τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού σε πλήρη απομόνωση στο τζαμί.
Το τέλος του Ραμαζανιού γιορτάζεται με μια τριήμερη περίοδο που ονομάζεται «Eid al-Fitr» ή «Γιορτή της διακοπής της Νηστείας», η οποία ξεκινά με μια ειδική προσευχή νωρίς το πρωί και συνεχίζεται με εορτασμούς, πλούσια τραπέζια και μοίρασμα δώρων και χρημάτων στα παιδιά. Όταν η πρώτη φλούδα από την Νέα Σελήνη γίνει ορατή, ο μήνας του Ραμαντάν λήγει και ξεκινά ο μήνας Σαουάλ.
*Με πληροφορίες από το AP και τη Wikipedia.
huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου