Amfipoli News: Πού Κρύβονται τα Χειρόγραφα της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Πού Κρύβονται τα Χειρόγραφα της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης



Είναι ευρύτατα διαδεδομένο ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κάηκε. Μαζί της έγιναν αποκαϊδια και στάχτες στον άνεμο όλα τα ευαίσθητα χειρόγραφα που συγκέντρωναν τεράστιες γνώσεις. Ωστόσο, έχει υποστηριχτεί με πολλά στοιχεία ότι η Βιβλιοθήκη δεν έγινε ποτέ παρανάλωμα, άρα, ούτε και το πολύτιμο υλικό της. Τι απέγινε, λοιπόν;
Λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να διαθέτουν τέτοιες πληροφορίες…
Ο Άγγελος Σακκέτος είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής, με συνεντεύξεις υψηλών προσωπικοτήτων (Οικουμενικός Πατριάρχης κλπ) στο ενεργητικό του, πολλές διαλέξεις και ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις για θέματα Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, ενώ παράλληλα ασχολείται και με την δημιουργία διαφόρων εθνικοθρησκευτικών ντοκιμαντέρ.

Και το σημαντικότερο είναι πως διαθέτει ένα πολύ σημαντικό Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τι έχει να μας πει σχετικά. 
Απόσπασμα από μια παλαιά, σχετικά, συνέντευξη του Άγγελου Σακκέτου, στην οποία κάνει σημαντικές αποκαλύψεις.
–΄Εχετε γράψει όμως και ένα άλλο βιβλίο υπό τον τίτλον: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα». Αλήθεια, τι περιέχει αυτό το βιβλίο;
–΄Ο,τι ακριβώς θα ήθελε να μάθει κάθε καλόπιστος ερευνητής και κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης, μελετητής, σπουδαστής, φοιτητής, διδάσκαλος κλπ.
Είναι γεγονός, ότι μας είχαν διδάξει επί αιώνες ένα γοητευτικό και μάλλον χαριτωμένο ψευδολόγημα: Ότι κάηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και, κατά συνέπειαν, χάθηκε και η γνώση των Ελλήνων. Ουδέν αναληθέστερον. Τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα σώζονται και εμείς, μέσα στο βιβλίο μας, αποκαλύπτουμε πού υπάρχουν αυτή τη στιγμή με κάθε λεπτομέρεια .
–Και γιατί είπαν ότι κάηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας;
–Ίσως από άγνοια. Ίσως και από σκοπιμότητα. Η Βιβλιοθήκη δεν κάηκε μόνον μία, αλλά πολλές φορές Η κυριότερη καταστροφή έγινε επί χαλίφη Ομάρ τον 7ο αιώνα μ.Χ., όπου, όμως, συνέβησαν δύο πράγματα: ΄Η κάηκαν τα πρωτότυπα και σώθηκαν τα αντίγραφα, ή κάηκαν τα αντίγραφα και σώθηκαν τα πρωτότυπα! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά την καταστροφή, η Βιβλιοθήκη εμπλουτίσθηκε με πεντακόσιες χιλιάδες τόμους βιβλίων!…
–Και πού υπάρχουν σήμερα αυτά τα βιβλία;
–΄Ένα μόνον σας λέω: Το ΄Αγιον ΄Ορος, αποτελεί για όλους τους ΄Ελληνες της σήμερον την Κιβωτόν του Ελληνισμού και την Ορθοδοξίας, όπου σώζονται πάνω από 30.000 αρχαία ελληνικά χειρόγραφα!..
–Τόσα πολλά;
–Αυτό δεν λέει τίποτε. Ένα Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού επιχειρεί να κάνει τη σύνταξη ενός καταλόγου με τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα , που έχει στη διάθεσή του από το 1740, και δεν το έχει επιτύχει. Λέγουν ότι, παρά τις όποιες τεχνολογικές εξελίξεις, θα χρειασθούν τουλάχιστον άλλα εκατό χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος του!… Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, πόσα άλλα χειρόγραφα υπάρχουν και δεν μας τα λένε!..
–Πού αποδίδετε το γεγονός ότι πολλά αρχαία ελληνικά χειρόγραφα πλειστηριάζονται στους διάφορους οίκους δημοπρασιών του Εξωτερικού;
–Στην ανεκτίμητη αξία τους. Φαντασθείτε, για παράδειγμα, το παλίμψηστο του Αρχιμήδη, για το οποίο οι ξένοι διέθεσαν 800 εκατομμύρια δραχμές προκειμένου να το αποκτήσουν. Το Ελληνικό κράτος, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού, εδήλωσε…οικονομική αδυναμία, την ίδια στιγμή κατά την οποίαν είχε και παραείχε την δυνατότητα να δώσει στον υπερτυχερό του Πρωτοχρονιάτικου λαχείου 2 δισεκατομμύρια δραχμές !!.. Δηλαδή, αν του έδινε 1 δισεκατομμύριο δραχμές θα του έπεφταν λίγα; Είναι ν’ απορεί κανείς με την ολιγωρία αυτού του Κράτους!…
–Και η πνευματική ηγεσία της Χώρας μας τι κάνει ;
–Καθεύδει, όπως τώρα, όπως χθες, όπως πάντα. ΄Όταν ο Κωστής Παλαμάς , ο μέγας αυτός ποιητής του Γένους μας, έγραφε τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», συμπεριέλαβε και ένα κεφάλαιο, πού το τιτλοφορούσε: « Ο θάνατος των αρχαίων». Ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί, ότι ο Εθνικός μας Ποιητής έβαζε ένα γύφτο (συμβολικό, ασφαλώς , το πρόσωπο) να θρηνεί και να οδύρεται για την συμφορά, πού έπληξε το Γένος μας, με την κλοπή και φυγάδευση στην Δύση όλων των αρχαίων ελληνικών χειρογράφων; Ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί, ότι ένας απλός γύφτος θα ολοφυρόταν για την λεηλασία της πνευματικής μας κληρονομιάς, κι ολόκληρη πνευματική ηγεσία της Ελλάδος να μη συγκινείται;
sakketosaggelos.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου