Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές της σούπας νερό
Βούτυρο, αλεύρι για το βουτύρωμα και αλεύρωμα του σκεύους
Για τη γέμιση
3 τσαπέλες σύκα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, ελαφρά ψημένα και χοντροκοπανισμένα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρη ζάχαρη ή λευκή
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι
2-3 κουταλιές σούπας κονιάκ
Κανέλα σκόνη κατά βούληση
Γαρίφαλο τριμμένο κατά βούληση
Ζάχαρη άχνη για τύλιγμα
Μερικές σταγόνες σπορέλαιο για το πλάσιμο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Βασική και γρήγορη ζύμη για γλυκές και αλμυρές τάρτες.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι και τρίβετε μέσα το βούτυρο. Ζυμώνετε προσθέτοντας σταδιακά το νερό.
- Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά και είναι έτοιμη. Στη συνέχεια αλευρώνετε τον πάγκο της κουζίνας και ρίχνετε πάνω τη ζύμη, με τον πλάστη την ανοίγετε αρκετά έως ότου έχει πάχος 1 εκ.
- Καθαρίζετε τα σύκα και αφαιρείτε το κοτσάνι και τα τεμαχίζετε σε μικρά κομματάκια. Τα βάζετε σε λεκάνη μαζί με τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τη ζάχαρη, το μέλι, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Συνεχίζετε να ζυμώνετε καλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μάζα. Στην αρχή θα σκορπάνε αλλά όσο τα δουλεύετε το μείγμα ομογενοποιείται.
- Πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή σε μάρμαρο, ρίχνετε μερικές σταγόνες σπορέλαιο και ζάχαρη άχνη.
- Κατόπιν σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο πυρίμαχο σκεύος για τάρτες 28 εκ. ρίχνετε το φύλλο της ζύμης και πατάτε ελαφρά με τα χέρια σας να κολλήσει η ζύμη στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους.
- Πάνω από τη ζύμη τοποθετείτε μια μεμβράνη και ρίχνετε φασόλια μέχρι να καλύψει το σκεύος. Ψήνετε την ζύμη τάρτας για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
- Έπειτα βγάζετε τα φασόλια από τη ζύμη και ρίχνετε το μείγμα του σύκου και το απλώνετε να πάει παντού και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Πασπαλίζετε αν θέλετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με παγωμένο μαύρο τσάι με ρούμι και μυρωδικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου