Amfipoli News: Περίοδος & υπέρταση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Περίοδος & υπέρταση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Περίοδος & υπέρταση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
Ένα σύνολο συμπτωμάτων που συνδέονται με την έμμηνο ρύση φαίνεται πως αυξάνουν για...
ορισμένες γυναίκες τον κίνδυνο υπέρτασης και κατ’ επέκταση το μελλοντικό κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφροπάθειας και άλλων σοβαρών επιπλοκών, δείχνει πρόσφατη αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι το λεγόμενο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) συνδέεται με τριπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης υπέρτασης και μάλιστα αρκετά νωρίς, πριν την ηλικία των 40 ετών. 
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τις βλάβες στα νεφρά και τα μάτια, την άνοια και όχι μόνο. 
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από εύρος σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, όπως οι κεφαλαλγίες, οι κρίσεις ακμής, οι κράμπες και το πρήξιμο στην κοιλιά, οι αλλαγές στη διάθεση, το έντονο στρες, οι πόνοι στη μέση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. 
Οι γυναίκες που εκδηλώνουν σοβαρής μορφής προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (American Journal of Epidemiology), είναι πιθανό να εκδηλώσουν υπέρταση ενώ διανύουν ακόμη και τη δεύτερη ή την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, εύρημα αρκετά ανησυχητικό, αν σκεφτεί κανείς ότι κάτι τέτοιο ανοίγει αρκετά νωρίς το δρόμο για ποικίλα προβλήματα υγείας. 
Βάσει των νέων ευρημάτων, οι ερευνητές προτείνουν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν λίγο πριν την περίοδό τους έντονα, εξουθενωτικά συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν αυτά επηρεάζουν την οικογενειακή ή την εργασιακή τους ζωή, να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα της πίεσής τους ώστε να διαπιστωθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η υπέρταση. 
Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου