Όταν φτάνεις στην Κορέα η ηλικία σου αλλάζει! Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως έτσι έχουν τα πράγματα. Γιατί πολύ απλά στην Κορέα συνεχίζουν να υπολογίζουν με διαφορετικό τρόπο τα χρόνια που περνούν. Πρόκειται για την περίφημη «κορεάτικη ηλικία» όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της χώρας που αποδίδουν ιδιαίτερα σημασία στην ηλικία. Στην Κορέα το να γνωρίζεις τη σωστή ηλικία σου είναι πολύ σημαντικό καθώς όπως και σε άλλες χώρες της Ασίας ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους και κυρίως τους ηλικιωμένους είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της χώρας.
Μια διαφορά ηλικίας ακόμη και ενός έτους μπορεί να επηρεάσει από τον τρόπο που θα μιλήσεις σε κάποιον έως τον τρόπο που φας ή θα πιεις.
Ο κορεάτικος τρόπος υπολογισμού της ηλικίας ξεκίνησε από την Κίνα και σύντομα υιοθετήθηκε από πολλές ασιατικές χώρες. Σήμερα στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ χρησιμοποιείται πια κυρίως από τους ηλικιωμένους. Στην Κορέα όμως εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από όλους.
Και ιδού πως υπολογίζεται η ηλικία, φορτώνοντας μας από ένα έως και δύο χρόνια.
Την ημέρα της γέννησης υπολογίζεται πως είμαστε ήδη ενός έτους – καθώς υπολογίζεται ως ένα χρόνος και η παραμονή μας στη μήτρα της μητέρας μας. Αλλά οι αλλαγές στον υπολογισμό της ηλικίας δεν σταματούν εκεί. Την 1η ημέρα του έτους γινόμαστε όλοι ένα χρόνο μεγαλύτεροο ακόμη και εάν δεν είναι τα γενέθλιά μας. Γι αυτό και η διαφορά με τον υπολογισμό της ηλικίας σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι από ένα έως και δύο έτη ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης.
Για παράδειγμα: ένα μωρό που γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2016 είναι αυτομάτως 1 έτους και θα γίνει 2 ετών την 1η Ιανουαρίου του 2017 (η πρωτοχρονιά και η ημέρα γέννησης συμπίπτουν) αλλά κάποιος που γεννήθηκε πχ στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 και είναι ήδη ενός έτους την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλ. την 1η Ιανουαρίου 2017 θα γίνει 2 ετών!
Όπως καταλαβαίνετε στην Κορέα όλοι έχουν γενέθλια την ίδια μέρα: την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους οπότε γίνονται και μεγαλύτεροι κατά ένα έτος. Πάντως όταν έρχεται η ημέρα των γενεθλίων μας δεν επιβαρυνόμαστε με επιπλέον έτος.
Η μέθοδος υπολογισμούς της ηλικίας είναι περίπου η ίδια στην Κίνα και το Βιετνάμ αλλά ακολουθούν το σεληνιακό ημερολόγιο οπότε η πρωτοχρονιά δεν είναι σταθερή την 1η Ιανουαρίου αλλά κάπου μεταξύ τα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου