Amfipoli News: Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν πέσετε θύμα κλοπής, καρτών, κινητού, ταυτότητας, διαβατηρίου

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν πέσετε θύμα κλοπής, καρτών, κινητού, ταυτότητας, διαβατηρίου


Του Αλέξανδρου Γιατζίδη
Μέρες που είναι διακοπών είτε βρίσκεστε σε κάποια παραλία, είτε στην άδεια Αθήνα θέλει πάρα πολύ προσοχή, ώστε να μην πέσετε θύματα...
κλοπής. Μπορεί οι κλοπές να μην γίνονται με τους ρυθμούς που γίνονται στο Ρίο (έχουμε δει πολλά σχετικά βιντεάκια) αλλά γίνονται και μάλιστα γίνονται παντού. 

Πρόσφατα, φίλος γιατρός, έπεσε θύμα κλοπής, σε παραλία της Κύπρου. Βρέθηκε λοιπόν ξαφνικά χωρίς έγραφα και κινητό. Διαπίστωσα, ότι πάνω στον πανικό της στιγμής δεν ήξερε πώς να κινηθεί και τι πρέπει να κάνει.

Αν παρά την προσοχή σας πέσετε θύματα κλοπής, από την ώρα που θα το πάρετε είδηση, θα πρέπει να κάνετε άμεσα κάποιες ενέργειες, τουλάχιστον να προλάβετε να μη μεγαλώσει η ζημιά, που έχετε πάθει.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα κάνετε είναι να καταγράψετε τι σας λείπει. Εφόσον σας έχουν κλέψει χρήματα, κάρτες, κινητό, ταυτότητα, διαβατήριο, θα πρέπει να ενεργήσετε άμεσα και με σειρά προτεραιότητας. 

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα έχουν κάνει φτερά και πέρα από το να τα κλαίτε δεν πρόκειται να βρείτε, άρα προτεραιότητα δίνουμε σε οτιδήποτε μπορεί να κάνει την ζημιά μεγαλύτερη. 

Το πρώτο που έχετε να κάνετε, θα πρέπει να πάρετε, αμέσως, την τράπεζα ή τις τράπεζες που σας έχουν εκδώσει τις κάρτες σας και να δηλώσετε την απώλεια τους. 

Το δεύτερο, αμέσως μετά θα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο την εταιρεία που σας προμήθευσε την κάρτα SIM για μπλοκάρει την χρήση του, ενεργοποιώντας την φραγή.

Για οποιαδήποτε χρήση ή κατανάλωση προκύπτει σε μια σύνδεση, «ευθύνη» έχει ο νόμιμος κάτοχός της και αυτό ισχύει και στην περίπτωση κλοπής, τουλάχιστον μέχρι η κλοπή να δηλωθεί στον πάροχο της σύνδεσης.

Η δήλωση κλοπής το γρηγορότερο -και η ενεργοποίηση της φραγής (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά)- είναι εξαιρετικά σημαντικές ενέργειες. 

Εφόσον έχετε μπλοκάρει κάρτες και κινητό, θα πρέπει να πάτε σε αστυνομικό τμήμα είτε είστε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και να δηλώσετε την κλοπή και φυσικά, τι σας έκλεψαν. Εκεί θα προμηθευτείτε με τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να μπορείτε να κινηθείτε μέχρι την αντικατάσταση των κλαπέντων εγγράφων. 

Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιείτε κάποιο από τα διαθέσιμα στα καταστήματα app για smartphone που αναλαμβάνουν να βρουν τα ίχνη του τηλεφώνου σας. Αυτά τα app, μπορεί να σας στείλουν ακόμα και την φωτογραφία του νέου κατόχου του κινητού σας, όταν κάνει το λάθος και αλλάξει την κάρτα SIM, το ενεργοποιήσει και συνδεθεί στο δίκτυο. Δεν θα σας ωφελήσει σε τίποτα το στοιχείο αυτό, εάν δεν έχετε κάνει έγκαιρα καταγγελία στην αστυνομία. Επιπλέον, το app μπορεί να σας αποκαλύψει σε ποιο δίκτυο είναι συνδρομητής ο νέος κάτοχος του κινητού σας και άλλα μοναδικά στοιχεία. Εάν όμως στραφείτε στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, θα σας ζητήσουν την δήλωση κλοπής και μετά εισαγγελική παραγγελία για να αποκαλύψουν τα στοιχεία του συνδρομητή τους που έχει το κινητό σας.


Τι θα κάνετε στην περίπτωση κλοπής διαβατηρίου

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής διαβατηρίου, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει αμέσως στην πλησιέστερη Ελληνική αστυνομική ή προξενική Αρχή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1966, για τον τόπο, το χρόνο και τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου του.
Το διαβατήριο του οποίου έχει δηλωθεί απώλεια ή κλοπή θεωρείται αυτοδικαίως άκυρο από της υποβολής της σχετικής δήλωσης. Σε περίπτωση ανεύρεσης του, παραδίδεται στην Υπηρεσία, στην οποία δηλώθηκε η απώλεια ή κλοπή.
Για τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ενεργείται έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Σε περίπτωση νέας δήλωσης για κλοπή ή απώλεια διαβατηρίου εντός πενταετίας, η έρευνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα έτος, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

Επιπρόσθετα και όσο διαρκεί η έρευνα δεν δύναται να χορηγηθεί νέο διαβατήριο στον δικαιούχο του κλαπέντος - απολεσθέντος διαβατηρίου, εκτός εάν :
α) συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 1 η οποία εφαρμόζεται ανάλογα ή
β) συντρέχει σοβαρός λόγος άμεσης μετάβασης του ενδιαφερομένου στην αλλοδαπή, όπως ναυτολόγηση ναυτικού ή επιστροφή μονίμου κατοίκου του εξωτερικού.
Συνιστάται Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια να αξιολογεί τις περιπτώσεις απώλειας ή κλοπής διαβατηρίων και να αποφαίνεται σχετικά με τη χορήγηση νέου διαβατηρίου στον δικαιούχο του απωλεσθέντος ή κλαπέντος


Τι θα κάνετε στην περίπτωση κλοπής ταυτότητας
Για την αντικατάσταση του Δελτίου Ταυτότητας υποβάλλονται τα δικαιολογητικά και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την αρχική-πρώτη έκδοση του Δελτίου Ταυτότητας.

Θα παραδώσετε επίσης και το παλιό δελτίο που θέλετε να αντικαταστήσετε (με εξαίρεση τις περιπτώσεις κλοπής και απώλειας).

Για τις περιπτώσεις κλοπής, απώλειας ή φθοράς απαιτείται μάρτυρας, ανεξαρτήτως της Αρχής έκδοσης του Δελτίου Ταυτότητας. 


Η Ελληνική Αστυνομία συστήνει τα ακόλουθα μέτρα για να αποφύγετε την κλοπή ή για να κατορθώσετε να βρείτε την άκρη στην συνέχεια:

Καταγράψτε και διατηρήστε σε ασφαλές μέρος τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής σας. Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει έναν 15ψήφιο ΙΜΕΙ αριθμό, ο οποίος είναι μοναδικός και προσδιορίζει την ταυτότητα της συσκευής. Μπορείτε να δείτε αυτόν τον αριθμό πληκτρολογώντας*#06# (σε iPhone, Settings, About, General).

Καταγράψτε τον αριθμό σειράς της συσκευής σας, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στο σημείο όπου αναγράφεται και ο αριθμός ΙΜΕΙ.


Για να αποφύγετε την κλοπή του κινητού αλλά και του πορτοφολιού σας
Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο στην τσέπη ή στην τσάντα όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο κλειδωμένο με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό PIN

Μη χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο όταν βρίσκεστε σε μέρη που δεν αισθάνεστε ασφαλής.

Προσπαθήστε να έχετε το κινητό σας όσο το δυνατόν αθέατο, όταν το έχετε μαζί σας ή το χρησιμοποιείτε στο δρόμο.

Βάλτε το κινητό σε ασφαλή τσέπη, όταν βρίσκεστε σε στάση λεωφορείου, στα μέσα μεταφοράς, σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, γήπεδα, χώρους διασκέδασης και γενικά σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Μην αφήνετε το κινητό σας χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκεστε σε καφετέριες, χώρους διασκέδασης και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους. Μη μπαίνετε στη θάλασσα, αφήνοντας το κινητό σας τηλέφωνο (και άλλα αντικείμενα) στην παραλία, χωρίς επιτήρηση.

Στο σπίτι, μην αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά σε ανοικτά παράθυρα ή πάνω σε τραπέζια στην αυλή, κοντά στο δρόμο.

Μην αφήνετε το κινητό σας χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που πρέπει να το αφήσετε μέσα στο αυτοκίνητο, τοποθετήστε το σε σημείο όπου δεν θα είναι ορατό.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου