Amfipoli News: Το ταξίδι ζωής δύο αδελφών στην Ουγκάντα για να διδάξουν Eλληνικά!

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Το ταξίδι ζωής δύο αδελφών στην Ουγκάντα για να διδάξουν Eλληνικά!


Μια τεράστια αγκαλιά που ξεκινά από την Αθήνα και φτάνει μέχρι την Ουγκάντα ανοίγουν δύο νεαρά αδέλφια, η Μαριλένα και ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα εθελοντικό και ανεξάρτητο πρότζεκτ στα βάθη της Αφρικής. Οι δύο εθελοντές θα ταξιδέψουν στο χωριό Μόντε της Ουγκάντα με σκοπό να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα όλων των ηλικιών, έχοντας στο επίκεντρο την εκπαίδευση.

«Το H-Ug project είναι μια αγκαλιά προς τους κατοίκους του χωριού του Μόντε και γενικότερα προς τον κόσμο της Ουγκάντα. Πρόκειται για ένα εθελοντικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο πρόγραμμα, διενεργούμενο από δύο αδέρφια. Η θεματική του προγράμματος εστιάζει στον τομέα της εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα εκτείνεται σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μια πρωτοβουλία, η οποία ελήφθη από μας, καθώς πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τολμηρές πράξεις μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στις χώρες της Αφρικής» λένε στο in.gr τα αδέλφια Μαραγκού.

Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα μέχρι τις 10 Αυγούστου στην κοινότητα του Αγίου Αντωνίου του Monde και χωρίζεται σε πέντε μέρη. Στο πρώτο σκέλος, τα δύο αδέρφια θα συναντηθούν με το υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού της Ουγκάντα, όπου θα γίνει παρουσίαση ενός αυτοσχέδιου οδηγού πρόσβασης για αλλοδαπούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ο οδηγός δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των εθελοντών και στοχεύει στη διευκόλυνση της διαδικασίας της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο δεύτερο σκέλος, το οποίο σχετίζεται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου του Ndejje, όπου θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο δίνει πλέον δικαίωμα συμμετοχής και στις χώρες της Αφρικής. Ακόμη, θα διεξαχθεί συζήτηση για σύναψη διμερών συμφωνιών με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στο τρίτο σκέλος, το οποίο αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα υπάρχει καθημερινή επαφή με μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Θα διενεργηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια, μαθήματα αγγλικών και ελληνικών, μαθήματα ελληνικού πολιτισμού και κουλτούρας, διαδραστικά παιχνίδια, καθώς θα γίνει και ενημέρωση για τις ευκαιρίες σπουδών στην Ευρώπη γενικότερα αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Στο τέταρτο σκέλος, όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια και μαθήματα στα παιδιά του δημοτικού βασισμένα στον μη τυπικό τρόπο μάθησης και στον εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας.

Στο πέμπτο σκέλος, θα υπάρχει καθημερινή συμμετοχή σε χειρωνακτικές εργασίες και δραστηριότητες με τους κατοίκους του χωριού, καθώς και επισκέψεις στο ορφανοτροφείο, όπου οι δύο εθελοντές θα συνδράμουν με κάθε τρόπο. «Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση για το ταξίδι στην Ουγκάντα, πιστέψαμε ότι μπορούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Το να προσφέρεις με οποιοδήποτε τρόπο τη βοήθειά σου σε άτομα, τα οποία την έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι υποχρέωση όλων. Αφού μπορείς, γιατί να μην το κάνεις;» λένε οι δύο εθελοντές.

Γιατί, όμως, στην Ουγκάντα και όχι κάπου αλλού; Γιατί εκεί, όπως λένε η Μαριλένα και ο Κωνσταντίνος, οι συνθήκες διαβίωσης είναι κάτι παραπάνω από τραγικές και τα νέα παιδιά δεν έχουν καμία πηγή πληροφόρησης. «Ζούνε έχοντας τίποτα. Σε πρώτο στάδιο, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε στο κεφάλι τους το σπόρο και ελπίζουμε ότι θα ανθίσει μόνος του με το πέρασμα των χρόνων. Θα τους δώσουμε τα μέσα για το πετύχουν. Αυτά που θεωρούμε εμείς δεδομένα, στην Ουγκάντα είναι ζητούμενα και ο κόσμος εκεί ξυπνάει με στόχο την επιβίωση». Η ιδέα αυτού του πρότζεκτ καλλιεργήθηκε μέσω της επαφής των δύο παιδιών αρχικά με τον πατέρα Αντώνιο του Μόντε, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Χαριτίνη, έχει αφιερώσει τη ζωή του στο χωριό και προσπαθεί να βελτιώσει με κάθε τρόπο τις ζωές των ανθρώπων εκεί.

«Στη συνέχεια, ήρθαμε σε επαφή με φοιτητές από την Ουγκάντα, οι οποίοι ζουν και σπουδάζουν στη χώρα μας. Μας εκμυστηρεύτηκαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, για να τα καταφέρουν και να έρθουν να ζήσουν εδώ. Το να έρθει ένας νέος από την Αφρική στην Ελλάδα για σπουδές είναι μια διαδικασία τρομερά πολύπλοκη και χρονοβόρα. Αποφασίσαμε να ψάξουμε τη διαδικασία πρόσβασης των αλλοδαπών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και συμπεράναμε ότι αποτελεί σκοτεινό σημείο αρχικά λόγω της έλλειψης ενημέρωσης στις εκεί χώρες και δευτερευόντως λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών σε Ουγκάντα και Ελλάδα» τονίζουν.

«Το να θέτεις στόχους στη ζωή, σημαίνει ότι χαράζεις τον δρόμο προς την επιτυχία. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί όχι μόνο προσωπικό στόχο και των δυο μας αλλά επίσης και στόχο του H-Ug, καθώς είναι η πρώτη μεγάλη του δοκιμασία. Θέλει πείσμα, θέληση, υπομονή και επιμονή αλλά κυρίως πίστη. Πιστεύουμε 100% σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και γι’ αυτό το ταξίδι στην Ουγκάντα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για μας. Με συνοδοιπόρους στο ταξίδι μας όλους όσοι μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» λένε τα δύο αδέλφια.


Πηγή: in.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου