Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι Αυτόχθονες Αυστραλοί είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός στον πλανήτη. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από μια εκτενή μελέτη του DNA τους, διαπιστώνωντας ότι η κληρονομιά τους πηγαίνει πίσω 50.000 χρόνια περίπου.
Η επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature με επικεφαλής τον καθηγητή Eske Willerslev του Πανεπιστημίου του Cambridge, μετά από μια σειρά μελετών αυτόχθονες ηλικιωμένους.
Δεν είναι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ή οι Σουμέριοι όπως αποδεικνύεται, αλλά οι Αυτόχθονες Αυστραλοί ο αρχαιότερος συνεχής πολιτισμός στην επιφάνεια του πλανήτη, και η κληρονομιά τους, μπορεί να αναχθεί πάνω από 50.000 ετών.
Οι ειδικοί ήταν σε θέση να εντοπίζουν την καταγωγή τους από τη μελέτη DNA του σύγχρονου πληθυσμού στην Αυστραλία, και στην Παπούα Νέα Γουινέα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί τους ήταν στην πραγματικότητα, οι πρώτοι άνθρωποι που διάσχισαν έναν ωκεανό, ενώ έφεραν ένα προϊστορικό σύνδεσμο με ένα άγνωστο ανθρωποειδές.
«Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζαμε», δήλωσε ο Eske Willerslev από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
«Τώρα ξέρουμε ότι οι συγγενείς τους είναι τα παιδιά που ήταν οι πρώτοι πραγματικοί ανθρώπινοι εξερευνητές. Οι πρόγονοί μας δεν ήταν το είδος που φοβόταν τον κόσμο, αλλά αυτοί που έκαναν εξαιρετικά ταξίδια σε όλη την Ασία και πέρα από τη θάλασσα»
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ειδικοί μελέτησαν μια ομάδα από 83 αυτόχθονες Αυστραλούς και 25 από την Παπούα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι αυτές οι ομάδες ήταν σε θέση να εντοπίζουν τις ρίζες τους πίσω στις πρώτες αφίξεις στην ήπειρο, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 5.000 χρόνια πριν και ότι παρέμειναν σχεδόν εξ ολοκλήρου απομονωμένοι μέχρι περίπου πριν από 4.000 χρόνια.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία από τους Αβορίγινες που ζουν στα ανατολικά και δυτικά της Αυστραλίας, αυτή η μεγάλη γενετική ποικιλομορφία του πληθυσμού τους αντανακλά στο τεράστιο ποσό του χρόνου που έχουν καταλάβει την ήπειρο»
Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν πολλά είδη από την Αφρική, αλλά μπορούμε να εντοπίσουμε την καταγωγή μας πίσω, μόνο σε ένα.
Οι ειδικοί κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι περίπου το 2 τοις εκατό του γονιδιώματος της Παπούα, δείχνει προς την κατεύθυνση μιας έγκαιρης μετάβασης που συνέβη περίπου 120.000 χρόνια πριν. Είναι ενδιαφέρον, ότι προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι οι μη Αφρικανοί κυρίως κατεβαίναν από μια «έξοδο» που έλαβε χώρα περίπου 70.000 χρόνια πριν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου