Amfipoli News: Το ακρωτήρι και η διαφυγή του Στρατηγού Βρασίδα από τα χέρια των Αθηναίων.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Το ακρωτήρι και η διαφυγή του Στρατηγού Βρασίδα από τα χέρια των Αθηναίων.


Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία κατά την αρχαιότητα που πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μύθο και αφορά τον στρατηγό Βρασίδα. 
Λέγετε ότι κατά την διάρκεια της εκστρατείας κατά της Αμφίπολης ο στρατηγός Βρασίδας των Σπαρτιατών εγκλωβίστηκε από τον Αθηναϊκό στόλο μέσα στον κόλπο της Ν. Περάμου. 
Κατά την διάρκεια της νύχτας ο Βρασίδας κατάφερε να μεταφέρει το καράβι του πάνω από μία στενή λωρίδα στεριάς που χωρίζει τον κόλπο της Ν. Περάμου με την ανοιχτή Θάλασσα και να διαφύγει. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος του Βρασίδα πήρε και το όνομά του.
Μύθος η πραγματικότητα η παράδοση φέρνει αυτή την αναφορά μέχρι και σήμερα.

Όμως αξίζει να δούμε και μερικά σημερινά στοιχεία Η στενή λωρίδα γης όντως υπάρχει με πλάτος 150 μέτρων.




Δεξιά της λωρίδας το έδαφος είναι πετρώδες ακόμα και μέσα στην Θάλασσα.Μάλιστα υπάρχουν λαξευμένοι βράχοι από τους οποίους οι μεταγενέστεροι κάτοικοι της περιοχής εκοβαν μυλόπετρες.
Το σχεδόν επίπεδο βραχώδες έδαφος ίσως να μπορούσε να βοηθήσει στην μεταφορά πλοίου από το έδαφος όπως γινόταν στον Διολκο της Κορίνθου.



Είτε μύθος είτε πραγματικότητα,είτε παράδοση,είτε ιστορικό γεγονός όσο αφορά το παραπάνω περιστατικό η αλήθεια είναι για οτι 100δες χρόνια το νότιο ακρωτήρι στον κόλπο της Νέας Περάμου φέρει το όνομα του μεγάλου Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα τιμώντας την έτσι την δράση του στην περιοχή.

Μάκης Ζουμπλιός
Πηγή: zoumeperamo.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου