Περιγραφή
Πριν από λίγο ανέβασα μία συνταγή για «μπουτάκια κοτόπουλου μπρεζέ», με μπόλικα αρωματικά στο ταψάκι, ρεβύθια και φέτες και χυμό από λεμόνι. Ένα φαγητό φτιαγμένο έτσι, χωρίς συνταγή, με υλικά που, εκτός ίσως από το κοτόπουλο, σχεδόν πάντα υπάρχουν στο ψυγείο ή στα ντουλάπια μας.
Έτσι προέκυψε και το σημερινό πιάτο, και πάλι με μπουτάκια κοτόπουλου σαν βάση, αλλάζοντας όμως τα υπόλοιπα υλικά. Και πάλι από εκείνα που βρίσκονται πάντα εκεί, στα ντουλάπια μας, αλλά με έναν άλλο συνδυασμό. Και πάλι τόσο μα τόσο νόστιμα!
Και, βέβαια, οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν εδώ. Μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να δούμε και κάποιους άλλους μαζί, αλλά μπορείτε να σκεφθείτε και εσεις μία σειρά άλλους. Ας τη δούμε.
Τι χρειαζόμαστε:
- μπουτάκια κοτόπουλου (είτε το επάνω μέρος από το μπούτι, τους μηρούς, είτε τα κοπανάκια)
- διάφορα αρωματικά (2 σκελίδες σκόρδο, κύμινο, πάπρικα (καυτερή, αν τολμάτε!), κάρυ, κ.α.)
- κανένα μυρωδικό (φρέσκα κλαδάκια δενδρολίβανου ή ρίγανης, φυλλαράκια φασκόμηλου, κ.α.)
- κανά όσπριο σε κονσέρβα (λευκά ή κόκκινα φασόλια, ρεβύθια), καλύτερα 2 συσκευασίες
- 1 συσκευασία κονκασέ
- σπιτικός ζωμός ή λευκό κρασί (σε βάρος, το 1/3 του βάρους του κοτόπουλου)
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
1) Βάζουμε τα κοπανάκια –ή και το πάνω μέρος από τα μπουτάκια του κοτόπουλου (πολύ καλά πλυμένα, έτσι;) το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
2) Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα μας.
3) Πασπαλίζουμε με δυό γερές τσιμπιές κύμινο σε σκόνη
4) και με άλλες δύο κάρυ.
5) Είναι η σειρά της πάπρικα (μη φοβηθείτε και βάλτε από την καυτερή, του πηγαίνει ιδιαίτερα), κόβουμε και τις σκελίδες του σκόρδου σε λεπτές φέτες και τις απλώνουμε και αυτές πάνω από τα μπουτάκια.
6) Προσθέτουμε τα υγρά. Εάν είμαστε τυχεροί, λίγος σπιτικός ζωμός μπορεί να υπάρχει στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Εάν όχι, μπορούμε να προσθέσουμε λευκό ξηρό κρασί. Το βάρος των υγρών; το 1/4 του βάρους του κοτόπουλου (θα μπει στη συνέχεια και το υγρό από τις ντομάτες). Για 750 γραμμάρια το κοτόπουλο (εκεί πάνω-κάτω είναι η ποσότητα που βλέπετε στη φωτογραφία) 200 ml το υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε. Στο περίπου φυσικά, καλύτερα να μην το παρακάνετε στην αρχή, εσείς γνωρίζετε από πείρα πόσα υγρά θα χρειασθεί το κρέας για να ψηθεί και, αν απαιτηθεί, προσθέτετε επιπλέον υγρά διαρκούντος του μαγειρέματος.
7) Προσθέτουμε και τη συσκευασία κονκασέ. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υγρά της με το κρασί ή το ζωμό.
8) Ανοίγουμε την κονσέρβα με τα προβρασμένα όσπρια. Τα στραγγίζουμε, να φύγουν τα υγρά τους. Τα αδειάζουμε πάνω από τα μπουτάκια, απλώνοντάς τα να πάνε παντού. Εδώ χρησιμοποιώ δύο συσκευασίες, με δύο είδών φασόλια, λευκά μικρά,
9) και κόκκινα. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα είδος ή/και ρεβύθια. Τα απλώνουμε και αυτά να πάνε παντού.
10) Χώνουμε κάτω από τα μπουτάκια τα μυρωδικά μας δυό-τρία κλαδάκια δενδρολίβανο, δυό-τρία φυλλαράκια φασκόμηλο, ή ό,τι άλλο βρεθεί μπροστά μας.
11) Περιχύνουμε τα μπουτάκια με λίγο καλό ελαιόλαδο, φροντίζοντας να το απλώσουμε σε όλη την επιφάνειά τους, κάνοντας ταυτόχρονα μασάζ με τα δάκτυλα στην πέτσα του κοτόπουλου, αλείφοντας όλη την επιφάνεια των κομματιών του κρέατος.
12) Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο, στην επάνω σχάρα και ψήνουμε στους 250 βαθμούς (λειτουργία “αέρα + αντιστάσεις επάνω”), μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό το κοτόπουλο (για περίπου 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω).
13) Στα 20 λεπτά και κατόπιν στα 40 με 45 βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο για να γυρίσουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές τους, αλλά και ανακατεύουμε και τα όσπρια για μην αρπάξουν.
14) Αυτό ήταν όλο. Το φαγητό έχει πιεί τα υγρά του, έχει σχηματισθεί μία πολύ ωραία σάλτσα, τα ρεβύθια έχουν χυλώσει, όλα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά!
15) Σερβίρουμε σε πιάτα και απολαμβάνουμε ένα πολύ νόστιμο πιάτο, φτιαγμένο από «υλικά ανάγκης» και μόνο!
16) Επειδή το φαγητό θα μείνει στο φούρνο για αρκετή ώρα και η ενέργεια έτσι κι’ αλλιώς θα ξοδευθεί, δεν είναι άσχημη ιδέα να φτιάξετε και κάποια άλλη παραλλαγή του φαγητού. Στο φούρνο λοιπόν μπήκαν δύο ταψάκια, και τα δύο με μπουτάκια κοτόπουλου, και τα δύο με όσπρια για συνοδεία, αλλά από εκεί και πέρα τόσο διαφορετικά. Εάν θέλετε μπορείτε να βρείτε τη συνταγή στο site, σαν “Μπουτάκια κοτόπουλου μπρεζέ. Έτσι, χωρίς συνταγή”.
Λίγα μυστικά ακόμα
Όπως θα διαπιστώσατε βλέποντας τα υλικά της συνταγής, όχι μόνον είναι κάτι σαν “ό,τι υπήρχε στο ψυγείο” (καλά, στο περίπου, στην πραγματικότητα είναι υλικά που ταιριάζουν πολύ καλά μεταξύ τους, οι συνδυασμοί είναι όμως πάρα πολλοί), αλλά δεν υπάρχουν και πολύ ακριβείς ποσότητες, καθώς ποτέ δεν ξέρεις πόσο από το βασικό υλικό (μπουτάκια κοτόπουλου) θα υπάρχει κάθε φορά στο ψυγείο. Έτσι, όλες οι ποσότητες ανάγονται στον αριθμό (και το βάρος) των κομματιών του κοτόπουλου. (***)Εκτός από το συνδυασμό αυτής της συνταγής, μπορούμε να φτιάξουμε τα μπουτάκια μας με λεπτοκομμένες πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια και salsa verde (φτιάχνοντας τότε «Tex-Mex μπρεζέ μπουτάκια κοτόπουλου»), με καρότα, πατατούλες, μαύρη μπύρα και αρωματικά (θυμάρι, κίμινο, σκόρδο) (για «Μπουτάκια κοτόπουλου μπρεζέ, με μαύρη μπύρα»), με αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερύκκοκα, κόκκινο κρασί και αρωματικά (για «Μπουτάκια κοτόπουλου μπρεζέ, με κόκκινο κρασί») και ένα σωρό άλλους. Ανοίξτε λοιπόν το ψυγείο σας και αφήστε την έμνευσή σας να σας οδηγήσει. Έτσι, χωρίς συνταγή…
Πηγή: sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου