Μπορείς να βρεις πολλές δικαιολογίες για το κώλυμα που έχεις με τη ζάχαρη. Ξεχνάς όμως να αναρωτηθείς για το εάν πρέπει να καταναλώνεις ζάχαρη και σε ποιά ποσότητα.
Μιλώντας για ζάχαρη συνήθως εννοούμε ένα μείγμα γλυκόζης και φρουκτόζης, τα δύο απλά ζάκχαρα που περιέχονται σε διάφορες ποσότητες σε πολλά τρόφιμα. Η υπερκατανάλωσή της μπορεί να δώσει το σήμα να απελευθερωθεί ένα κύμα ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί το τμήμα ανταμοιβής του εγκεφάλου σου και να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα. Ωστόσο σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature η ζάχαρη συμβάλλει ετησίως στο θάνατο 35 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο, επίσης σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition συνδέεται με πολλαπλούς κινδύνους όπως υψηλή LDL κακή χοληστερίνη, μειωμένη HDL ( καλή χοληστερίνη) υψηλή αρτηριακή πίεση, φλεγμονή στον οργανισμό, αντίσταση στην ινσουλίνη.
Το να κόψεις τη ζάχαρη από τη μία στιγμή στην άλλη δεν είναι εύκολο, επειδή είναι εθιστική σαν τα ναρκωτικά. Mπορείς όμως να κάνεις κάποιες αλλαγές στη διατροφή και τη ζωή σου που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος και μειώσεις σημαντικά την κατανάλωσή της.
-Προσπάθησε κάθε εβδομάδα να κόβεις κι από κάτι γλυκό που έτρωγες σε καθημερινή βάση
-Κατανάλωνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
-Πίνε περισσότερο νερό
- Να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, σου περιορίζουν στην έντονη επιθυμία για γλυκό και σε κρατάνε χορτάτη περισσότερο. Προτίμησε πρωτεΐνες όπως άπαχο κοτόπουλο, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, αυγά, όσπρια και ωμούς ξηρούς καρπούς.
-Η σωματική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς μια για πάντα τη λιγούρα για γλυκό και να αλλάξεις το τρόπο που αντιμετωπίζεις τη διατροφή σου.
-Βάλε περισσότερες φυτικές ίνες στη ζωή σου, προτίμησε φρούτα, λαχανικά καο δημητριακά ολικής άλεσης.
Προσοχή: Σύμφωνα με το British Dietetic Association η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων ( πχ. μέλι, γλυκά, μαρμελάδες, αναψυκτικά κα η ζάχαρη που βάζουμε στα ροφήματα δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 50 γρ. Απλών σακχάρων την ημέρα για μία διατροφή 2.000 θερμίδων).
Απόσπασμα από το βιβλίο "Η δίαιτα... αλλιώς" της Άννας- Μαρίας Παπίρη δημοσιογράφου ομορφιάς και ευεξίας.
Πηγή: boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου