Amfipoli News: Γιατί έχουμε διαφορετικές ομάδες αίματος; Ποια είναι η σημασία τους

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Γιατί έχουμε διαφορετικές ομάδες αίματος; Ποια είναι η σημασία τους


Ως γνωστόν δεν υπάρχει κανένα μέρος σε αυτόν τον πλανήτη που οι κάτοικοί του να έχουν όλοι την ίδια ομάδα αίματος.

Oι ερευνητές ακόμα προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι αίματος, μερικοί από τους οποίους -σημειωτέον -μπορεί να κρύβουν θανατηφόρα μειονεκτήματα.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι διαφορετικές ομάδες αίματος υπάρχουν στους ανθρώπους για τουλάχιστον 20 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο η ιατρική κοινότητα γνωρίζει πράγματα σχετικά με αυτές μόνο τα τελευταία 116 χρόνια.

Πριν από το 1900, πολλοί άνθρωποι είχαν πεθάνει επειδή είχαν μολυνθεί από τον λάθος τύπος αίματος. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει έναν συγκεκριμένο τύπο αίματος συμβατό για έναν άνθρωπο και λάθος γι' έναν άλλον;

Ένας λόγος είναι οι πρωτεΐνες που ονομάζονται αντιγόνα και βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων καθορίζοντας την ομάδα αίματος. Για παράδειγμα η ομάδα αίματος Α περιέχει αντιγόνο τύπου Α. Σε αντίθεση με την ομάδα αίματος Β που περιέχει αντιγόνο τύπου Β. Αν όμως αναμίξετε την ομάδα αίματος Α και Β θα ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στο σώμα σας.

Το πλάσμα του αίματος περιέχει αντισώματα που προστατεύουν το σώμα από κάθε «ξένο σώμα», συμπεριλαμβανομένων και των αντιγόνων που δεν ταιριάζουν με την ομάδα αίματος του κάθε ανθρώπου. Όταν κάποιος μολύνετε με λάθος αντιγόνο, τα αντισώματα θα του επιτεθούν και στη συνέχεια θα προκληθεί μεγάλη συγκέντρωση αίματος. Aυτή η συγκέντρωση αίματος μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει στο φράξιμο των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Xρειάζονται μόνο μερικά χιλιοστόλιτρα λάθος τύπου αίματος για να προκληθεί μία σοβαρή αντίδραση στο σώμα, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ομάδα αίματός σας.

Υπάρχουν 35 συστήματα ομάδων αίματος στον κόσμο. Αλλά η δική σας ομάδα αίματος ανήκει στα πιο συνηθισμένα γκρουπ: το ΑΒΟ και το Rh. Σε αυτά τα δύο γκρουπ περιλαμβάνονται οι οκτώ ομάδες αίματος που ανιχνεύονται στο 90% του ανθρώπινου πληθυσμού. ( Α+, Α-, Β+, Β-, Ο+, Ο-, ΑΒ+, ΑΒ-). Οι πιο σπάνιες ομάδες αίματος είναι η Ο+ ή Α+ .

Παρ΄'ολα αυτά οι ομάδες αίματος μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα η ομάδα αίματος 0 είναι πολύ πιο κοινή στο δυτικό ημισφαίριο, ενώ οι ομάδες Α και Β εμφανίζονται πιο συχνά στο ανατολικό ημισφαίριο.

Στην Ινδία για παράδειγμα είναι πολύ πιο συχνό να γεννηθεί ένας άνθρωπος που να ανήκει στην ομάδα αίματος Β+ από ό,τι στις ΗΠΑ. Επιπλέον η πιθανότητα να γεννηθεί κάποιος με τον σπανιότατο τύπο αίματος ΑΒ- είναι λιγότερο από 2% παγκοσμίως.

Οι διαφορετικοί τύποι αίματος δεν είναι μοναδικό προνόμιο των ανθρώπων. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά, τις γάτες, τα άλογα τους πιθήκους. Αλλά τα ζώα έχουν διαφορετικά αντιγόνα από τους ανθρώπους, οπότε μην επιχειρήσετε να κάνετε μετάγγιση στο κατοικίδιό σας.

Υπάρχουν επίσης κάποιες θεωρίες που συνδέουν συγκεκριμένες ομάδες αίματος με συγκεκριμένες παθήσεις. Για παράδειγμα οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο από λευχαιμία και καρκίνο στο πάγκρεας, όπως επίσης από καρδιακές παθήσεις και ελονοσία. Από την άλλη οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από ελονοσία, ενώ κινδυνεύουν συχνότερα από έλκη και τενοντίτιδα Αχιλλείου.



Πηγή: Business Insider
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου