Άγρια και γοητευτικά μυστηριώδης, θεωρείται το νησί των ερωτευμένων και των εναλλακτικών.
Η μορφολογία της θυμίζει τη Σαντορίνη με έναν επιβλητικό βράχο να δεσπόζει και δύο μεγάλους οικισμούς να βρίσκονται στα υψώματα, στο χείλος του γκρεμού.
Το νησί ανήκει στο σύμπλεγμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στη Σίκινο και στη Μήλο.
Πήρε το όνομά της από το γιο του Μίνωα, ενώ αποκαλείται επίσης και Πολύκαντρος ή Πολύκανδρος.
Είναι η γοητευτική Φολέγανδρος. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, η οποία είναι χτισμένη στην ανατολική πλευρά, σε ύψωμα 200 μέτρων πάνω από την θάλασσα.
Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι από τις πιο όμορφες και γραφικές όλων των Κυκλάδων, με πλακόστρωτους δρόμους και σοκάκια, πολλές και συνεχόμενες πλατεία, ασβεστωμένα σπίτια με μικρές αυλές και χρωματιστά παράθυρα.
Μάλιστα πριν από δύο χρόνια το CNN είχε συμπεριλάβει τη Χώρα, στη λίστα με τα επτά ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.
Στην κορυφή δεσπόζει το ενετικό κάστρο, που αποτελεί μέρος του μεσαιωνικού οικισμού του νησιού.
Το Κάστρο είναι το διατηρητέο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και προστατεύεται από την ΚΑ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Τα σπίτια, αρκετά από τα οποία μετρούν πάνω από δέκα αιώνες ζωής, είναι όλα κατοικημένα και σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ τα δρομάκια και οι γειτονιές είναι γραφικές και φιλόξενες στον επισκέπτη.
Η εκκλησία της Παναγίας
Από τη πλατεία της Πούντας στη Χώρα, ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο βράχο της εκκλησίας της Παναγίας, της μεγαλύτερης εκκλησίας στο νησί, με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο.
Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στο ναό, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες και θρύλους της Φολεγάνδρου. Αρχαίες επιγραφές, γλυπτά και σημάδια μαρτυρούν τη μακροχρόνια ιστορία του ναού, η τελευταία ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1821.
Ο οικισμός της Άνω Μεριάς
Ο δεύτερος μεγάλος οικισμός της Φολεγάνδρου είναι η Άνω Μεριά, που βρίσκεται κατά μήκος της βορειοδυτικής άκρης του νησιού και έχει αγροτικό χαρακτήρα.
Η ζωή είναι οργανωμένη γύρω από τις παραδοσιακές «θεμωνιές», μικρά ανεξάρτητα αγροτικά συγκροτήματα στα οποία οι κάτοικοι καλλιεργούν με φροντίδα τη γη τους.
Στην Άνω Μεριά λειτουργεί Λαογραφικό μουσείο όπου μπορείτε να δείτε αντικείμενα του τυπικού αγροτικού νοικοκυριού, όπως αυτό λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.
Η Χρυσοσπηλιά
Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ένα μοναδικό φυσικό μνημείο.
Μια σειρά σκαλοπάτια από τους αρχαίους χρόνους, γνωστά και ως «Ελληνικά σκαλιά», οδηγούν στη Χρυσοσπηλιά, ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο «σκαρφαλωμένο» σε ένα βράχο, δέκα μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Το σπήλαιο αποτελείται από δύο θαλάμους, στο εσωτερικό των οποίων βρέθηκαν λείψανα ανθρώπινων σκελετών, σπασμένα αγγεία και μια ρωμαϊκή δεξαμενή νερού.
Στα τοιχώματα του σπηλαίου βρίσκονται χαραγμένα ονόματα ανδρών, τα οποία χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π. Χ. και ανήκουν σε εφήβους, καθώς το σπήλαιο λειτουργούσε ως τόπος τέλεσης τελετών ενηλικίωσης.
Οι έφηβοι που κατάφερναν να μπουν στον κυρίως θάλαμο ανέγραφαν τα ονόματά τους, αφήνοντας έτσι τα ίχνη της επίσκεψής τους.
Από το πλήθος αυτό των ονομάτων έχουν καταγραφεί γύρω στα 400 ονόματα ανδρών, πολλά από τα οποία συνοδεύονται από επίθετα που δηλώνουν τον τόπο καταγωγής τους.
Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο από τη θάλασσα, η επίσκεψη όμως δεν επιτρέπεται εφόσον η αρχαιολογική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει υποδομή πρόσβασης και επίσκεψης.
Οι παραλίες
Οι ακτές της Φολεγάνδρου είναι περισσότερο απόκρημνες και σχηματίζουν πολλά ακρωτήρια όπως το Καστέλι, ο Κυπάρισσος, η Ασπρόπουντα που φέρει το Φάρο που λειτουργεί από το 1986, ο Βιτσέντζος, η Γκρότα, το Λιβάδι, το Λιβαδάκι.
Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι τα διάφανα νερά και οι βυθοί με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου.
Το Κάτεργο είναι ίσως η πιο όμορφη παραλία του νησιού, όπου μπορεί να φτάσει κανείς με καραβάκι από το λιμάνι ή περπατώντας το μονοπάτι από το Λιβάδι.
Δείτε το νησί με τα υπέροχα τοπία στο βίντεο:...
mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου