Amfipoli News: Τριπλό ελληνικό εφιάλτη έως το 2022 βλέπει το ΔΝΤ!

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Τριπλό ελληνικό εφιάλτη έως το 2022 βλέπει το ΔΝΤ!


Μιλά για μικρότερη ανάπτυξη, ανεργία άνω του 20% και αύξηση πληθωρισμού

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το οικονομικό τοπίο στη χώρα μας έως το 2022. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η μάστιγα της ανεργίας θα συνεχίσει να ταλανίζει τους πολίτες και την οικονομία, ενώ ο πληθωρισμός σιγά σιγά θα ενισχύεται, «ροκανίζοντας» το διαθέσιμο εισόδημα. Επιπλέον, η ανάπτυξη θα βασίζεται σε γυάλινα πόδια.

Οι μαύρες προβλέψεις του ΔΝΤ περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, εν όψει της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, που αρχίζει την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον. Η έκθεση κινείται στους εξής «απαισιόδοξους» άξονες:

1 Αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ενώ τον περασμένο Οκτώβριο προέβλεπε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,8% φέτος, τώρα βάζει χαμηλότερα τον πήχη, στο 2,2%. Το εντυπωσιακό είναι ότι, για να επιβεβαιωθεί, όμως, αυτή η πρόβλεψη, το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κλείσει με αναπτυξιακή έκρηξη της τάξεως του 4,2%! Το πόσο εύθραυστη είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη ενισχύεται από τις προβλέψεις του Ταμείου για τα επόμενα χρόνια: ενώ μιλά για ανάπτυξη 2,7% το 2018, στη συνέχεια σταδιακά μειώνει την αύξηση του ΑΕΠ, καταλήγοντας στην πρόβλεψη ότι το 2022 θα έχουμε ανάπτυξη μόλις 1%.

2 Διατηρεί την ανεργία κολλημένη σε εφιαλτικά επίπεδα, άνω του 20%. Το ΔΝΤ προβλέπει υποχώρησή της στο 21,9% φέτος, έναντι 23,8% πέρυσι, και μικρή περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 21% το 2018. Η προηγούμενη πρόβλεψή του αφορούσε ανεργία 21,5% φέτος.

3 Επιβεβαιώνει την άνοδο του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι θα φτάσει φέτος το 1,3% και το 2018 το 1,4%, ενώ το 2022 θα διαμορφωθεί ακόμα ψηλότερα, στο 1,7%.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ σημειώνουν, πάντως, ότι οι παραπάνω προβλέψεις στηρίζονται σε προκαταρκτικά στοιχεία που έλαβε από το υπουργείο Οικονομικών στις 15 Φεβρουαρίου και ότι υπόκειται σε αναθεώρηση, με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 που θα ανακοινώσει μεθαύριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Ρεπορτάζ

Μάριος Ροζάκος
dimokratianews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου