Amfipoli News: Συζητάμε για χρεοκοπία όταν υπάρχουν κοιτάσματα… και ποιός υποκινούσε την Ανεξαρτησία της Κρήτης με ότι αυτό συνεπάγεται!

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Συζητάμε για χρεοκοπία όταν υπάρχουν κοιτάσματα… και ποιός υποκινούσε την Ανεξαρτησία της Κρήτης με ότι αυτό συνεπάγεται!



Μας έχουν περικυκλώσει οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και εμείς εξακολουθούμε, ανεξήγητα, να χαζεύουμε τους Κύπριους, τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς, που τους μαζεύουν. Εάν οι κυβερνήσεις των Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και προσώρας του Αλέξη Τσίπρα δεν αντιπαθούσαν την έννοια της ΑΟΖ και την είχαν ανακηρύξει στην αρχή του 21ου αιώνα, ίσως η Ελλάδα θα απέφευγε την οικονομική τραγωδία των τελευταίων 6 ετών.
Οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα βάθη των θαλασσών μας είναι η πιο σημαντική επένδυση της Ελλάδας, που θα οδηγήσει σε μια πραγματική ανάπτυξη. Μπορεί οι αριθμοί του Αντώνη Φώσκολου να φαίνονται αστρονομικοί, αλλά δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια, εάν δεν αρχίσουμε την εξερεύνηση για τις πιθανές μεγάλες ποσότητες που κρύβουν ιδιαίτερα οι περιοχές στα νότια της Κρήτης.
Το περίεργο είναι πως όλοι αυτοί που αμφισβητούν τα στοιχεία του Φώσκολου, του Ζελελίδη ή του Μακρή, στην πρόκληση να ερευνήσουν το θέμα ώστε να τους αποστομώσουν, περί άλλων τυρβάζουν και μόνο μία φορά με τη νορβηγική PGS, που έγιναν μετρήσεις και βγήκαν τα γνωστά 20 θαλάσσια οικόπεδα από το βόρειο Ιόνιο έως νότια της Κρήτης, φρόντισαν οι πιο «φτωχές» μετρήσεις να είναι νότια της Κρήτης (!).
Χώρια που, όπως αποδεικνύεται, πληρώσαμε για μετρήσεις που βασίστηκαν σε ήδη γνωστά στοιχεία από μελέτες επιστημόνων για δεκαετίες τώρα, και που δυστυχώς δεν ελάμβαναν υπόψη τους τα νέα εντυπωσιακά δεδομένα από τις έρευνες από την Κύπρο έως την Αίγυπτο.
Εικόνα – χάρτης 1: Κοίτασμα Zohr μαζί με τα λοιπά ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στον Κώνο του Νείλου, τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στην ΑΟΖ του Ισραήλ και το κυπριακό κοίτασμα της Αφροδίτης
Το κοίτασμα Zohr
Η πρόσφατη ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου έρχεται να δικαιώσει έναν αγώνα ετών που δίνουν επιστήμονες και ειδικοί και ελάχιστοι πολιτικοί (μόνο το ΚΚΕ, η αλήθεια είναι, είχε μέχρι σήμερα ξεκάθαρη θέση για άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ), για να πείσουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος των τελευταίων ετών έγινε στη Λεκάνη Λεβαντίνης, που αφορά και την κυπριακή ΑΟΖ.
Το κοίτασμα Zohr είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το κοίτασμα Leviathan, που ανακαλύφθηκε το 2010 κι ήταν προηγουμένως το μεγαλύτερο. Σε αυτή τη λεκάνη βρίσκεται επίσης και το κοίτασμα Tamar και το κοίτασμα Αφροδίτη, που ανακαλύφθηκαν διαδοχικά το 2009 και το 2001. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενισχυθεί με έμπρακτο τρόπο όλες οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει για τα στρατηγικά αποθέματα της περιοχής, ενώ ακούγαμε τόσα χρόνια ότι πρόκειται για υπερβολές.
Το κοίτασμα Zohr εν πρώτοις αναβαθμίζει ενεργειακά την Αίγυπτο, αφού μέσω της ΑΟΖ της τής παρέχει αυτάρκεια στον τομέα των υδρογονανθράκων. Όμως η συμβολή αυτού του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να ακούμε ότι βρίσκεται κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά όσο το κοίτασμα δεν έχει κάποια επέκταση μέσα της, δεν αλλάζει κανένα δεδομένο. Διότι πολύ απλά η Κύπρος δεν είναι απαραίτητη για την Αίγυπτο ως πέρασμα, αφού έχει ζώνη επαφής με την ελληνική ΑΟΖ. Βέβαια, και πάλι η ασχετοσύνη μπερδεύει αυτήν την περίπτωση με αυτή του Ισραήλ, που πρέπει αναγκαστικά να περάσει από την κυπριακή ΑΟΖ για να εισέλθει σε ευρωπαϊκό χώρο.
Σε κάθε περίπτωση, για όσους ακόμη επιμένουν να μην το καταλαβαίνουν, είναι η Ελλάδα που αναβαθμίζεται ως πέρασμα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή ανακάλυψη, αφού είναι η ιταλική ENI που εντόπισε το κοίτασμα Zohr και η Ιταλία ανήκει στους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη ανάμεσα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και στους καταναλωτές.
Εικόνα – χάρτης 2: Κοίτασμα φυσικού αερίου στον κοραλλιογενή ύφαλο Zohr που δεν μπαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου και αργού πετρελαίου που μπαίνει στο μπλοκ 11 της κυπριακής ΑΟΖ
Εικόνα – χάρτης 3: Αγωγός East Med που σχεδιάζεται από τη ΔΕΠΑ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το «μεγάλο μυστικό» της Κρήτης
Η «Νέα Κρήτη» απευθύνθηκε στον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολο, που αυτό το διάστημα βρίσκεται στον Καναδά, ως συνεργάτης και ομότιμος καθηγητής επί χρόνια της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Τον ρωτήσαμε αν το κοίτασμα Zohr στην ΑΟΖ της Αιγύπτου έχει σχέση με την Ελλάδα και ιδίως την Κρήτη, γιατί κατά τη γνώμη του η υπόθεση περνάει τόσο χαμηλά στην Ελλάδα, και τι σημαίνει για τον ελληνισμό η ανακάλυψη τυχόν αντίστοιχων κοιτασμάτων.
Ο κ. Φώσκολος δεν περιορίστηκε στην τεράστια σημασία της ανακάλυψης του κοιτάσματος Zohr, αλλά με την παράθεση έξι νέων χαρτών υποδεικνύει με σαφήνεια ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αντίστοιχα υπερμεγέθη κοιτάσματα όμοια με αυτό του αιγυπτιακού Zohr, ικανά όχι απλά να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά να αποτελέσουν και τη μόνιμη για δεκάδες χρόνια ενεργειακή λύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι χάρτες αυτοί, που παραθέτει σήμερα η «Νέα Κρήτη», αποτελούν ντοκουμέντο που σύντομα ίσως αποδειχτεί ότι έχουν και ιδιαίτερη αξία.
Οι αποκαλύψεις του Αντώνη Φώσκολου
Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας από τον Καναδά στη «Νέα Κρήτη», παραθέτει στοιχεία και χάρτες που θα προκαλέσουν αίσθηση. Ειδικότερα αναφέρει:
Συνεχίστε ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου