Amfipoli News: Η ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ - ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ - ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ





Η ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ

Ο Βαίτυλος (BETULUS) ήταν μετεωρόλιθος και θεωρούνταν ιερός λίθος. Του απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες επειδή έπεσε από τον ουρανό και τον τιμούσαν σε ιερούς χώρους. 

Αποδίδονταν σε αυτόν τιμές με επίχριση κρασιού, λαδιού και αίματος, ενώ παράλληλα τον στεφάνωναν. 

Τον συνέδεαν με τη λατρεία του Κρόνου, του Δία και του Ήλιου κυρίως.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Δαμάσκιου (Ισιδώρου βίος, βιβλ.348 β), οι βαίτυλοι διακρίνονταν από το χρώμα και το σχήμα τους. 

Περιγράφει λοιπόν βαίτυλο που κατέπεσε από τον ουρανό έχοντας σφαιρικό σχήμα: «υπόλευκος δε το χρώμα, σπιθαμιαία δε την διάμετρον κατά μέγεθος, αλλ΄ ενίοτε μείζων εγένετο και ελάττων και πορφυροειδής». 

Υπήρχαν όμως και μαύροι βαίτυλοι, όπως ο περίφημος της Κοίλης Συρίας που ήταν τυλιγμένος με ταινίες και αποτελούσε τόπο λατρείας του αυτοκράτορα Ηλιογάβαλου.

Ο πρώτος βαίτυλος σε νόμισμα, έρχεται από την Αμφίπολι του 4ου π. Χ αιώνα, είναι στολισμένος με ταινίες και είναι στην κορυφή του σκήπτρου που κρατά ο Δημιουργός. 
Το νόμισμα ανήκε στους ΟΥΡΑΝΙΔΕΣ όπως φανερώνει η επιγραφή και δεν μένει παρά να ψάξουμε για το που είναι το ιερό στο οποίο απευθύνεται το νόμισμα. 
Βάλτε όλοι μαζί ένα χεράκι.


Όσοι με διαβάζουν από παλιά, ξέρουν πόσες φορές κάλεσα την ανασκαφική ομάδα για να αναγνωρίσει τα αυτονόητα. 

Τους επεσήμανα κυρίως τον κίνδυνο του εξευτελισμού, αν εξακολουθούσαν να επιμένουν σε θεωρίες εκτός πραγματικότητας ή εν πάση περιπτώσει, σε θεωρίες αντίθετες των καταγεγραμμένων σε νομίσματα ενεργειών από τους αρχαίους. 

Τους έδωσα την ευκαιρία να σκύψουν στα νομίσματα και έτσι από μια καινούργια οπτική γωνία, να δουν την αλήθεια. Φαίνεται ο κόπος να ήταν μάταιος.

Το μνημείο εξακολουθεί να είναι ταφικό, οι μαινάδες ακόμα Καρυάτιδες, ο Φίλιππος με την Ολυμπιάδα, αρπαγή της Περσεφόνης και πόσα άλλα
Και να φανταστείτε ότι οι Αμφιπολίτες κατέγραψαν στα νομίσματα, με κάθε λεπτομέρεια όλες τις ιδιότητες του μνημείου. Ακόμα και την σπασμένη ράχη του Βουκεφάλα προέβλεψαν.
Ουρανιδών λατρευτικό κέντρο (Καβείριο – Ηλιολατρεία). Μαντείο. Προσκυνήματα Φιλίππου και Βουκεφάλα. Ιερά Ρήσου και Στρυμόνα. Νομισματοκοπείο της Αμφίπολης. 
Όλα υποδεικνύονται από τα νομίσματα και μάλιστα λεπτομερειακά. 
Σε δεκάδες άρθρα, αποκάλυψα τα περισσότερα αυτών των νομισμάτων, έχοντας πάντα την ελπίδα, ότι η ανασκαφική ομάδα θα πάρει τα μηνύματα. 
Στεναχωριέμαι, γιατί αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Του ερευνητή νομισματολόγου Αστέριου Τσίντσιφου
Φωτογραφία του Asterios Tsintsifos.







Του ερευνητή νομισματολόγου Αστέριου Τσίντσιφου

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου