Amfipoli News: Τι σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο;

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Τι σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο;



Τι σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο;
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών και σύμφωνα με τον κορυφαίο τοξικολόγο Δρ. Leo Schep του Εθνικού Κέντρου Δηλητηρίων της Νέας Ζηλανδίας, η αιτία θανάτου του ήταν ένα τοξικό κρασί.
Μέχρι σήμερα ο θάνατος του παρέμενε μυστήριο, με ορισμένους ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από φυσικά αίτια και άλλους να εκφράζουν την άποψη ότι δολοφονήθηκε κρυφά σε κάποιο συμπόσιο.
Σύμφωνα με το econews.gr, στη μελέτη του, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Toxicology, ο Δρ. Schep υποστηρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε αφού ήπιε τοξικό κρασί που περιείχε κάποιο φαινομενικά αθώο φυτό.
Ο επιστήμονας, που ερευνά τοξικολογικά στοιχεία σχετικά με την υπόθεση τα τελευταία δέκα χρόνια, απορρίπτει τις θεωρίες δηλητηρίασης με αρσενικό, κώνειο ή στρυχνίνη, υποστηρίζοντας πως ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύ πιο γρήγορος.
Αντίθετα, στη μελέτη του αναφέρει ως πιθανότερη αιτία θανάτου το δηλητηριώδες φυτό Veratrum album, που ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και είναι γνωστό ως λευκός ελλέβορος.
Όπως υποστηρίζει, το φυτό με τα λευκά άνθη, που χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες ως βότανο για την πρόκληση εμετού, ενδεχομένως είναι η απάντηση για τις δώδεκα ημέρες που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος μέχρι να πεθάνει, ανίκανος να περπατήσει ή να μιλήσει και υποφέροντας από γαστρικούς πόνους, ναυτία, εμετούς, υπόταση και βραδυκαρδία.
Ο Δρ. Schep άρχισε να ερευνά τον μυστηριώδη θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 2003, όταν τον προσέγγισε μια εταιρεία που εργαζόταν για ένα ντοκιμαντέρ του BBC.
«Μου ζήτησαν να το ψάξω για λογαριασμό τους και τους είπα πως θα το κάνω, αν και νόμιζα πως δεν θα έβρισκα τίποτα», δήλωσε ο Νεοζηλανδός επιστήμονας.
«Προς μεγάλη μου έκπληξη όμως βρήκα κάτι που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον Δρ. Schep πιθανότατα το δηλητηριώδες φυτό ζυμώθηκε σε κρασί και προσφέρθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο.
Η γεύση του πρέπει να ήταν πολύ πικρή, κάτι που μάλλον διορθώθηκε με γλυκαντικές ουσίες, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ήδη πιεί αρκετά στο συμπόσιο όταν του δόθηκε το τοξικό κρασί.
«Όμως το αν πραγματικά ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε παραμένει μυστήριο. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα μάθουμε», τόνισε ο Δρ. Schep
econews.gr, enikos.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου