Amfipoli News: Γιατί οι γυναίκες στο Ιράν φοράνε λευκά κάθε Τετάρτη;

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Γιατί οι γυναίκες στο Ιράν φοράνε λευκά κάθε Τετάρτη;


Εάν δείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το hashtag #whitewednesdays, το πιο πιθανό είναι πως θα συνοδεύεται από...
φωτογραφία ή ένα βίντεο, στα οποία εμφανίζονται γυναίκες όλων των ηλικιών ντυμένες στα λευκά ή φορώντας λευκή μαντίλα.

Και η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε Τετάρτη.

Πρόκειται για το νέο κίνημα στο οποίο συμμετέχουν οι υπερήφανες όμως και καταπιεσμένες γυναίκες στο Ιράν, που από την περίοδο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 μέχρι σήμερα βλέπουν το κράτος να καθορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς, ενδυμασίας, όλο το φάσμα της ιδιωτικής τους ζωής.

Η επιβολή ενός συγκεκριμένου ενδυματολογικού κανόνα, ίσως να φαντάζει το λιγότερο μπροστά σε όλους τους άλλους περιορισμούς. Αλλά, η ίδια η μαντίλα όμως, είναι για πολλές από αυτές το ύψιστο σύμβολο της καταπίεσης που υφίστανται.

Η Masih Alinajad, λοιπόν, ο «εγκέφαλος» και η πρωταρχική κινητήρια δύναμη πίσω από το My Stealthy Freedom, ξεκίνησε αυτό το νέο κίνημα (#whitewednesdays), μέσω του οποίου οι γυναίκες στο Ιράν, φορώντας συντονισμένα κάθε Τετάρτη λευκά ρούχα -και κυρίως λευκές μαντίλες- εκφράζουν σιωπηλά αλλά και εύγλωττα την αντίθεσή τους στους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια του μεγαλύτερου κινήματος My Stealthy Freedom, στο πλαίσιο του οποίου η Masih Alinajad έχει λάβει μέσα σε τρία χρόνια περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες γυναικών που έχουν αφαιρέσει τις μαντίλες τους.

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου