Amfipoli News: Οι νεροτσουλήθρες – φάντασμα που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ, αλλά στήθηκαν πάνω στην αρχαία Ιερά Οδό όπου περνούσε η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Βίντεο drone στο Copa Copana

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Οι νεροτσουλήθρες – φάντασμα που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ, αλλά στήθηκαν πάνω στην αρχαία Ιερά Οδό όπου περνούσε η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Βίντεο drone στο Copa Copana


Κάποτε ήταν ένα εξωτικό περιβάλλον όπου πήγαιναν οι Αθηναίοι για να δροσιστούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Μικροί και μεγάλοι έκαναν βουτιές στις τεράστιες πισίνες και γλιστρούσαν από τις νεροτσουλήθρες. 

Εξωτικά φυτά και τεχνητά νησιά μετέφεραν τους επισκέπτες σε ένα περιβάλλον που θύμιζε νησί της Καραϊβικής, αν και βρισκόταν μόλις 15  λεπτά από κέντρο της Αθήνας. Το Copa Copana ήταν ένα σύγχρονο υδάτινο πάρκο, το οποίο άνοιξε το 2007 στα όρια του δήμου Χαϊδαρίου με τον Σκαραμαγκά. 
                  Το Copa Copana βρίσκεται στο Χαϊδάρι 

Απείχε μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης και αποτελούσε καλοκαιρινό προορισμό για χιλιάδες Αθηναίους. 
Κάλυπτε μια έκταση 3.000 τ.μ. και κόστισε 10 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και τίποτα δεν θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν. Το 2009 ο δήμος ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του και το πάρκο έκλεισε. Το 2011 άνοιξε ξανά αλλά έκλεισε οριστικά λίγο αργότερα. 
Αριστερά, η Ιερά Οδός στο Δαφνί προς Σκαραμαγκά. Φωτογραφία του 1882. Δεξιά το τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που σώζεται μέχρι σήμερα δίπλα από τις εγκαταστάσεις του «Copa Copana» 

Οι λόγοι ήταν πολλοί, όπως και οι παραλείψεις που έγιναν κατά τη δημιουργία του πάρκου. 
Όταν έγιναν οι πρώτες εργασίες ανακαλύφθηκε μέρος της αρχαίας Ιεράς Οδού και τάφοι. Καταγγέλθηκε ότι πολλά από τα αρχαία τμήματα του δρόμου που ήρθαν στο φως μπαζώθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί το πάρκο. 
Επιπλέον αναφέρθηκε ότι οι επισκέπτες που πήγαιναν στο πάρκο στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, που αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο κομμάτι της αρχαίας Ιεράς Οδού, το οποίο οδηγούσε στην Ελευσίνα. 
Ο αρχαίος δρόμος συνέδεε το Θριάσιο Πεδίο με τη Δυτική Πύλη της Αθήνας και πήρε αυτό το όνομα γιατί αποτελούσε τη διαδρομή που ακολουθούσε η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων. 
Κατά μήκος της διαδρομής υπήρχαν αρκετά μνημεία, κάποια από τα οποία έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. 
Το πάρκο στήθηκε στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, το οποίο σύμφωνα με το Δασαρχείο Χαϊδαρίου είχε χαρακτηριστεί ως «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» 

Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν το ιερό της Αφροδίτης και η ευρύτερη περιοχή ήταν μέρος αρχαιολογικών ανασκαφών. 
Επίσης το πάρκο στήθηκε στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, το οποίο σύμφωνα με το Δασαρχείο Χαϊδαρίου είχε χαρακτηριστεί ως «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» από το 1969 και υπαγόταν στη ζώνη προστασίας 21 του ν. 2742/99. 
Επιπλέον η ύπαρξη πυλώνα της ΔΕΗ, ρεύματος υψηλής τάσης, πάνω από την πισίνα του «Copa Copana» ελλόχευε κίνδυνους, ενώ πολλές κατασκευές ήταν αυθαίρετες. 
Ακόμα ο φάκελος της επιχείρησης  ανέφερε ότι η καντίνα που λειτουργούσε στο πάρκο ήταν παράνομη και ο ιδιοκτήτης του πάρκου είχε πολλά χρέη προς τον δήμο. 

Το 2015 ο Δήμος αποφάσισε τη μη χορήγηση άδειας στον πολυχώρο διασκέδασης και έκλεισε οριστικά. 

Δείτε βίντεο-drone με το ερειπωμένο πάρκο που αν η ανέγερσή του είχε μελετηθεί καλύτερα σήμερα θα έσφυζε από ζωή. 

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis. Όλες οι πτήσεις drone  ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic καιPhantom.... 

mixanitouxronou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου