Amfipoli News: Ουρικό Οξύ: Τα ύπουλα συμπτώματα και πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ουρικό Οξύ: Τα ύπουλα συμπτώματα και πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό



Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα οδηγούν στην κατάσταση που ονομάζεται υπερουριχαιμία. Αυτή δηλώνει ότι η ισορροπία μεταξύ της διάσπασης των πουρινών εντός του οργανισμού και της αποβολής του ουρικού οξέος έχει διαταραχθεί, δηλαδή είτε παράγεται περισσότερο ουρικό οξύ από το φυσιολογικό (ή, ισοδύναμα, εισάγεται στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα πουρινών), είτε η αποβολή του ουρικού οξέος είναι ατελής με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του.
Η κατάσταση αυτή δεν συνιστά από μόνη της νόσο, ούτε έχει παθολογικά συμπτώματα. Σχετίζεται όμως με την ουρική αρθρίτιδα, η οποία εμφανίζεται με μορφή φλεγμονής και πόνου στα άκρα (κυρίως στα πόδια), και με την νεφρολιθίαση (λίθοι ουρικού οξέως), η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με μορφή κωλικού ή αιματουρίας.
Τα αίτια της υπερουριχαιμίας μπορεί να είναι είτε η αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος (π.χ. λόγω γενετικών/κληρονομικών παραγόντων ή διατροφής) είτε η μειωμένη απέκκρισή του (π.χ. λόγω νεφρικής δυσλειτουργίας που προσβάλλει ένα ποσοστό 5-25% των ανθρώπων, ή λήψης κάποιων φαρμάκων).
Η αντίθετη κατάσταση (υποουριχαιμία) είναι πιο σπάνια και σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου (αναιμία) ή μολυβδαινίου, δύο στοιχείων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της ξανθινοξειδάσης.
Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να μην διαγνωστούν εύκολα, επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος εμφανίζουν συμπτώματα που οφείλονται σε αυτό.
Το ουρικό οξύ είναι ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα το οποίο επιβάλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μάθετε ποια είναι τα συμπώματα τα οποία θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν.
Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το ουρικό οξύ είναι:
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Λήψη διουρητικών φαρμάκων
  • Λήψη ανοσο-κατασταλτικών φαρμάκων
  • Παχυσακία
  • Προβλήματα στον θυρεοειδή
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Ψωρίαση
Κοινός παρονομαστής στα προβλήματα ουρικού οξέος είναι η διατροφή που είναι πλούσια σε πουρίνες.
Τα πιο κοινά συμπτώματα
Ουρική αρθρίτιδα
Αυτή προκαλείται από τη συσσώρευση του ουρικού οξέος στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό μικρών κρυστάλλων που συγκεντρώνονται στις αρθρώσεις των ποδιών, των αστραγάλων, στα γόνατα και στα χέρια. Ο πόνος μπορεί να είναι απότομος και έντονος.
Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την αρθρίτιδα και οι περισσότερες από αυτές είναι εύκολο να ενσωματωθούν στην καθημερινή σας ζωή. Ενδεικτικά:
  • Τρώτε φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες μπορεί να να μειώσουν το ουρικό οξύ.
  • Βάλτε στο πιάτο σας κεράσια. Τα κεράσια έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπολεμούν το ουρικό οξύ.
Πέτρες στα νεφρά
Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να δημιουργήσουν μικρές πέτρες στα νεφρά.
Νεφρική ανεπάρκεια
Όταν το ουρικό οξύ χτυπήσει τα νεφρά τότε δεν λειτουργούν με συνέπεια αυτό να συσσωρεύεται στο αίμα.
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα δείτε αμέσως ένα γιατρό:
  • Φλεγμονή στο δάχτυλο, το οποίο μπορεί να είναι ένα σημάδι της συσσώρευση ουρικού οξέος
  • Αιμορραγία που δεν σταματά μετά από λίγα λεπτά
  • Ταχυκαρδία ή εξανθήματα στο δέρμα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την έναρξη νέων φαρμάκων.
  • Εάν αισθάνεστε πόνο στο στήθος ή δυσφορία στο στήθος, καθώς και δυσκολία στην αναπνοή

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου