Amfipoli News: H πρώτη απόδειξη ότι η Γη έχει ένα φυσικό θερμοστάτη

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

H πρώτη απόδειξη ότι η Γη έχει ένα φυσικό θερμοστάτη


Νέα δεδομένα παρέχουν την πρώτη απόδειξη ότι η Γη έχει ένα φυσικό θερμοστάτη που επιτρέπει στον πλανήτη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε  στο συνέδριο Goldschmidt στο Παρίσι, και μόλις δημοσιεύθηκε .Η ιδέα ενός φυσικού θερμοστάτη προτάθηκε για πρώτη φορά το 1981, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν ήταν σε θέση να παράσχει δεδομένα για να δείξει ότι η ανάκτηση από τις ζεστές και κρύες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας συσχετίστηκαν με ειδικό μηχανισμό.

Τώρα μια ομάδα Βρετανών επιστήμονων έχει δείξει ότι η ανάκαμψη από τα παγκόσμια γεγονότα ψύξης συνδέεται με αλλαγές στο ρυθμό διάβρωσης των πετρωμάτων, η οποία είναι ο κύριος μηχανισμός για την απομάκρυνση CO2 από την ατμόσφαιρα.

Με την αποσάθρωση, οι βράχοι διαλύονται από τη βροχή και το νερό των ποταμών.Η διαδικασία αφαιρεί CO 2 από την ατμόσφαιρα, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στις θάλασσες από τους ποταμούς για να κλειδωθεί σε πετρώματα πλούσια σε άνθρακα όπως είναι ο ασβεστόλιθος.

Περισσότερη  αποσάθρωση, τόσο περισσότερο CO2 αφαιρείται από την ατμόσφαιρα.Η ομάδα είχε προηγουμένως βρει ενδείξεις που υποστηρίζουν το ρόλο της διάβρωσης στην ψύξη της Γης σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας.

Αυτή η τρέχουσα εργασία επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση της αποσάθρωσης λαμβάνει χώρα σε ψυχρές περιόδους, και έτσι υποστηρίζει την έννοια του «θερμοστάτη της Γης».

Πηγή-phys.org/news/geodifhs
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου