Amfipoli News: Πώς ένα βίντεο ενός λεπτού απειλεί να καταστρέψει ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης, το ελβετικό Lavertezzo

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Πώς ένα βίντεο ενός λεπτού απειλεί να καταστρέψει ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης, το ελβετικό Lavertezzo



Οι περισσότεροι κάτοικοι μιας περιοχής θα υπέθετε κανείς πως θα ήταν ευτυχείς αν ο τόπος τους που τυγχάνει σπάνιου φυσικού κάλους απολάμβανε και τη σχετική αναγνώριση, που συνήθως συνεπάγεται βέβαια και ταξιδιωτών που θέλουν να τον επισκεφθούν.
Στην εποχή της υπερβολής όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Γι αυτό και οι κάτοικου του πανέμορφου χωριού Lavertezzo της Ελβετίας, που κάποιοι το συγκρίνουν με τις Μαλδίβες, δεν είναι καθόλου- μα καθόλου ευτυχείς με την δημοφιλία του τόπου τους.
Δεν είναι ότι δεν είναι υπερήφανοι για Lavertezzo. Είναι που δεν αντέχουν- όπως ούτε και το περιβάλλον- την αθρόα εισροή τουριστών που μάλιστα, όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν- έχουν μετατρέψει την ειδυλλιακή κοιλάδα όπου βρίσκεται το χωριό σε μια «ανοιχτή, δημόσια τουαλέτα».
Το «κακό» έγινε εξαιτίας ενός βίντεο μικρού μήκους- διάρκειας μόλις ενός λεπτού- που έχουν δει μέχρι σήμερα εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου και το οποίο μας συστήνει το Lavertezzo ως τις «Μαλδίβες του Μιλάνο».


Σε αυτό, ο «σκηνοθέτης» Marco Capedri και ο φίλος του Federico Sambruni «πλατσουρίζουν» στα πεντακάθαρα νερά του ποταμού Verzasca και στη σκιά μιας επιβλητικής πέτρινης γέφυρας διπλής καμάρας ενώ ο Caperdi δηλώνει: «Ένα θαυμάσιο φαράγγι που διασχίζει σμαραγδένια νερά - μία ώρα από το Μιλάνο και 45 λεπτά από το Βαρέζε».
Δεν χρειάστηκε τίποτε άλλο. Οι μαζικές αφίξεις, εντός μικρού χρονικού διαστήματος, ξεκίνησαν.
Οι κάτοικοι του Lavertezzo, δεν είναι βέβαια άμαθοι από τουρίστες αλλά το κύμα επισκεπτών που άρχισε να καταφθάνει από την Ιταλία που διέσχιζαν τα σύνορα αναζητώντας τον ελβετικό επίγειο παράδεισο, ήταν παραπάνω απ’ όσα μπορούσαν να αντέξουν.
Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας σε ιταλικά ΜΜΕ κατηγόρησαν τους τουρίστες που άρχισαν να καταφθάνουν «από παντού» πως μετέτρεψαν την όμορφη κοιλάδα σε μια «υπαίθρια τουαλέτα» ενώ «τρέχουν ημίγυμνοι στους δρόμους». Όλοι ανησυχούν ότι με αυτούς τους ρυθμούς αφίξεων τουριστών, αλλά και τον τρόπου που συμπεριφέρονται, η κοιλάδα θα καταστραφεί ενώ και ο δημοσιογράφοι του Tacino News αναφέρεται στις «κάλτσες, τα τσιγάρα, τα δοχεία» και όλα τα άλλα αντικείμενα που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες.
Ο δήμαρχος του Lavertezzo, Roberto Bacciarini ήταν πάντως πολύ μετρημένο. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Repubblica, αναγνώρισε ότι το βίντεο είχε κάνει «καλή δουλειά» σε ό,τι αφορά την προσέλκυση τουριστών αλλά: «Ο κ.Capedri (σσ ο σκηνοθέτης του βίντεο) θα μας έκανε μεγάλη χάρη εάν ζητούσε από τους συμπατριώτες του να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σωστά και να σέβονται τους κανόνες της περιοχής».
Πηγή: BBC, huffingtonpost.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου