Amfipoli News: Αρχαίο... σκίσιμο των μνημονίων και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Αρχαίο... σκίσιμο των μνημονίων και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ


Επιγραφή του 6ου αιώνα π.Χ. από την πύλη των Σταγείρων αποκαλύπτει ότι ο άρχοντας Θέσπις κατάργησε τις δαπάνες και μείωσε τη φορολογία
Η ζωή κάνει... κύκλους, όμως, σε αντίθεση με τους σημερινούς πολιτικούς, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και τον λόγο τους τηρούσαν και είχαν... κότσια. Ο άρχοντας των αρχαίων Σταγείρων Θέσπις, τον 6ο αιώνα π.Χ., όχι μόνο κατάργησε τον... ΕΝΦΙΑ (που είχε επιβάλει για να κτίσει το Τείχος) αλλά και έσκισε το... μνημόνιο, μειώνοντας σημαντικά τη φορολογία!

Αυτά αποκαλύπτει η επιγραφή που βρίσκεται σε ένα ανάγλυφο από την αρχαϊκή πύλη των Σταγείρων. Η επιγραφή λέει: «Θέσπις ες πέντε δραχμάς καθερέσατο το τέλος και τας δ’ άλλας δαπάνας ελύσατο». Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο Θέσπις, προφανώς ο άρχοντας της πόλης εκείνη την περίοδο, μείωσε τη φορολογία των πολιτών στις πέντε δραχμές, ενώ πριν ήταν μεγαλύτερη, και κατάργησε τις άλλες δαπάνες των πολιτών!
Το εύρημα από τα Στάγειρα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και, όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο αρχαιολόγος, ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων Κώστας Σισμανίδης αποδεικνύεται ότι το ζήτημα της φοροελάφρυνσης των πολιτών απασχολούσε ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ.

«Το αρχαϊκό, ενεπίγραφο ανάγλυφο βρέθηκε στα Στάγειρα το 1996, δίπλα στον τάφο του Αριστοτέλη, τον οποίο έχω ανακοινώσει. Δεν σχετίζεται με τον τάφο, όμως σχετίζεται με την κύρια πύλη της πρώτης πόλης των Σταγείρων, αυτής που ίδρυσαν οι άποικοι από την Ανδρο, περίπου στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ.»
Με μήκος 2,5 μέτρα
«Πρόκειται για ένα μαρμάρινο υπέρυθρο. Δυστυχώς, μας λείπει το κεντρικό τμήμα του, έχουμε όμως τα δύο άκρα του. Το συνολικό μήκος του υπολογίζεται περίπου στα 2,5 μέτρα, το ύψος του στα 55 εκατοστά, ενώ το πάχος του είναι 20 εκατοστά» περιγράφει ο κ. Σισμανίδης.

Προσθέτει ότι στο αριστερό κομμάτι φαίνεται τμήμα σώματος ενός κάπρου -ιερό ζώο και σύμβολο της πόλης των Σταγείρων-, ενώ το δεξιό κομμάτι απεικονίζει ένα λιοντάρι.
«Η ανάγλυφη πινακίδα είναι γραμμένη βουστροφηδόν (όπως όργωναν τα βόδια)»
«Το πιο σημαντικό στο ανάγλυφο είναι η χαρακτή επιγραφή, η οποία είναι η αρχαιότερη από τον βορειοελλαδικό χώρο. Είναι γραμμένη βουστροφηδόν (όπως όργωναν τα βόδια, που πήγαιναν από αριστερά προς δεξιά και μετά από αριστερά προς τα δεξιά), δηλαδή με την αρχαιότερη ελληνική γραφή στον βορειοελλαδικό χώρο» επισημαίνει ο κ. Σισμανίδης.
Το κομμάτι της επιγραφής βρίσκεται στο αριστερό τμήμα του υπέρυθρου, κάτω από τον κάπρο, ενώ κάτω από το λιοντάρι σώζονται μόνο μερικά γράμματα, σε άθλια κατάσταση, όπου μάλλον πρέπει να αναγραφόταν το όνομα του καλλιτέχνη που έφτιαξε το ανάγλυφο.

Γιατί όμως ο Θέσπις μείωσε τη φορολογία; «Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Εγώ υποθέτω ότι για να μπορέσει να χτίσει τα τείχη της νέας πόλης, επέβαλε βαριά φορολογία στους πολίτες. Η οχύρωση μιας πόλης ήταν πολυδάπανη υπόθεση. Αφού όμως τελείωσε η οικοδόμηση του τείχους, ανακοίνωσε τις φοροελαφρύνσεις» λέει ο κ. Σισμανίδης.

Καταλήγοντας, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να βρεθεί και το μεσαίο κομμάτι του υπέρυρθρου. «Εχω ελπίδες ότι βρίσκεται κάπου κοντά» λέει.
Από την Ντόνια Κανιτσάκη
dimokratianews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου