Amfipoli News: Κι όμως «τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία», λένε οι επιστήμονες. Τι πρέπει να αγοράσουν όμως οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι;

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Κι όμως «τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία», λένε οι επιστήμονες. Τι πρέπει να αγοράσουν όμως οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι;



Τα χρήματα μπορούν τελικά να φέρουν ευτυχία, αλλά όχι όπως το φανταζόμαστε,  αναφέρει νέα μελέτη. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους δεν είναι τα υλικά αγαθά, αλλά ο ελεύθερος χρόνος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα σε υπηρεσίες όπως η καθαρίστρια για το σπίτι, έχουν περισσότερο ελεύθερο και πιο ποιοτικό χρόνο. Έτσι απολαμβάνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Λογικό, αλλά όχι αυτονόητο σε όλους.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μελέτησαν περισσότερους από 6.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, τη Δανία, τον Καναδά και τις Κάτω Χώρες.Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το ποσό των χρημάτων που ξόδευαν κάθε μήνα, για να εξασφαλίσουν ελεύθερο χρόνο στον εαυτό τους.
Στην συνέχεια, οι
 ψυχολόγοι αξιολόγησαν την διάθεσή τους και τα συναισθήματα που σχετίζονταν με την ευτυχία και το στρες.Από τα ευρήματα φάνηκε ότι οι άνθρωποι, που ξοδεύουν χρήματα για να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους περισσότερο ελεύθερο χρόνο είναι πιο ευτυχισμένοι.
Όσοι το έκαναν, είχαν λιγότερο άγχος και ένιωθαν καθημερινά λιγότερο πιεσμένοι.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους δεν το κάνουν.
Για την ακρίβεια μόλις το ένα τρίτο «αγοράζει» χρόνο για τον εαυτό του, αν και έχει την οικονομική δυνατότητα.
«Είναι κοινωνικά αποδεκτό και κοινωνικά επιθυμητό να είναι κάποιος πολυάσχολος.
Να εργάζεται υπερβολικά και να τα κάνει όλα, χωρίς να ζητά βοήθεια. Γι αυτό δεν επενδύουν τα χρήματά τους ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Elizabeth Dunn.
“Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την άποψη ότι άμα κάνουμε λιγότερα θα μας πουν τεμπέληδες ή λιγότερο ικανούς. Όσοι μπορούν πρέπει να δαπανήσουν χρήματα για να ξαλαφρώσουν. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν λιγότερο άγχος και θα είναι πιο ευτυχισμένοι»,συμπλήρωσε.
Οι ερευνητές για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της μελέτης, πραγματοποίησαν ένα πείραμα, διάρκειας δύο εβδομάδων, στο οποίο συμμετείχαν 60 εργαζόμενοι ενήλικες στο Βανκούβερ στον Καναδά.Το πρώτο Σαββατοκύριακο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ξοδέψουν 35 ευρώ για να «αγοράσουν» χρόνο.
Έκαναν πράγματα όπως το να παραγγείλουν φαγητό στη δουλειά, να πληρώσουν τα παιδιά της γειτονιάς για να παραλάβουν κάποια πράγματα, ή να πληρώσουν μια καθαρίστρια.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο, τους είπαν να ξοδέψουν το ποσό σε υλικά αγαθά.
Οι αγορές περιελάμβαναν κρασί, ρούχα και βιβλία.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», διαπίστωσε, ότι όταν αγόρασαν χρόνο ήταν πιο χαρούμενοι από το σαββατοκύριακο που αγόρασαν υλικά αγαθά.
«Το μήνυμα μου είναι: Σκεφτείτε το, υπάρχει κάτι από αυτά που κάνετε που το απεχθάνεστε ή που σας γεμίζει με άγχος και μπορείτε να πληρώσετε κάποιον άλλο να το κάνει για εσάς; Αν ναι, τότε η επιστήμη λέει ότι εκεί πρέπει να ξοδέψετε τα χρήματά σας», καταλήγει η η Δρ. Elizabeth Dunn.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου