Οι άνθρωποι που κάνουν εγκληματικές ενέργειες προκειμένου να αποκτήσουν φήμη και δόξα, όπως ο δολοφόνος του τραγουδιστή Τζον Λένον, χαρακτηρίζονται ως «Herostrat». Η λέξη προέρχεται από το ελληνικό όνομα Ηρόστρατος, ο οποίος ήταν ο πιο διάσημος εμπρηστής της αρχαιότητας. Έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. στην Έφεσο και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς ήταν σκλάβος σε πλούσια οικογένεια.
Επειδή ήθελε το όνομά του να γραφτεί στην ιστορία, σκέφτηκε να καταστρέψει τον ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, που ήταν ο πιο μεγαλοπρεπής ναός της αρχαιότητας και θεωρείτο ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου.
Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο κατασκευάστηκε το 440 π.Χ. και ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου ...
Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο κατασκευάστηκε το 440 π.Χ. και ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου ...
Κατασκευάστηκε από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο και χρειάστηκαν 120 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος είχε γράψει για τον ναό: «Όταν βλέπω τον ναό της Αρτέμιδος που αγγίζει τον ουρανό, τα υπόλοιπα μνημεία χάνουν την λαμπρότητά τους.
Εκτός από τον Όλυμπο, ο ήλιος δεν φάνηκε πουθενά αλλού τόσο μεγαλοπρεπής όσο εδώ». Το 356 π.Χ. ο Ηρόστρατος αποφάσισε να πυρπολήσει τον ναό. Παρόλο που γνώριζε ότι το τίμημα θα ήταν βαρύ, σκοπός του ήταν να κερδίσει την αθανασία.
Ο ναός τυλίχτηκε στις φλόγες και υπέστη μεγάλη καταστροφή. Οι Εφέσιοι αναζήτησαν τον υπεύθυνο και γρήγορα έφτασαν στα ίχνη του Ηρόστρατου, τον οποίο αιχμαλώτισαν και βασάνισαν προκειμένου να παραδεχτεί την ενοχή του. Ο Ηρόστρατος ομολόγησε την πράξη του, την οποία αιτιολόγησε λέγοντας ότι ήθελε να αποκτήσει δόξα και το όνομά του να γραφτεί στην ιστορία.
Οι Εφέσιοι τον εκτέλεσαν και φρόντισαν η ύπαρξη του να ξεχαστεί ορίζοντας ποινή θανάτου σε όποιον αναφερθεί στο πρόσωπό του. Στη συνέχεια αφαίρεσαν το όνομά του από τα επίσημα έγγραφα της πόλης, ώστε να φαίνεται ότι δεν έζησε ποτέ. Μερικά χρόνια αργότερα, οι Εφέσιοι ανακατασκεύασαν τον ναό με τη χρηματική βοήθεια γειτονικών πόλεων.
Ο πρώτος ιστορικός που τόλμησε να αναφερθεί στον Ηρόστρατο ήταν ο Θεόπομπος στο έργο του «Ελληνικά» και αργότερα ο Στράβων, ο οποίος έγραψε ότι το έκανε επειδή φιλοδοξούσε να γίνει αθάνατος. Η επιθυμία του Ηρόστρατου πραγματοποιήθηκε, παρά τις απαγορεύσεις των Εφέσιων. Το όνομα του έμεινε στην ιστορία, έστω και με το μότο «Ξεχάστε τον Ηρόστρατο». Το όνομά του σήμερα χαρακτηρίζει όσους προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες για να αποκτήσουν φήμη και δόξα.
Πηγή: mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου