Πρόκειται για έναν καρπό που από την αρχαιότητα έως και σήμερα συμβολίζει την καλοτυχία, την αφθονία και τη γονιμότητα.
Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας. Γι' αυτό άλλωστε η παράδοση ορίζει πως το σπάσιμο ενός ροδιού στο κατώφλι του σπιτιού την Πρωτοχρονιά, φέρνει γούρι για τον καινούργιο χρόνο.
Διατροφική αξία
Το ρόδι περιέχει πλήθος ευεργετικών για την υγεία συστατικών. Μας δίνει ενέργεια, νερό και αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες έχουν συσχετιστεί σήμερα με καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης, καθώς επίσης και με ευκολότερο κορεσμό. Επιπλέον, το ρόδι έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως:
- Βιταμίνη C, που συμβάλλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
- Βιταμίνη Κ, μια πολύ σημαντική για την πήξη του αίματος βιταμίνη. Παράλληλα σχετίζεται με το μεταβολισμό του ασβεστίου και την καλή υγεία των οστών μας.
- Κάλιο, που σχετίζεται με την καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή ομοιόσταση των υγρών στο σώμα μας.
- Φυλλικό οξύ, το οποίο αποτελεί συστατικό κλειδί για την ομαλή νευρομυική μας λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.
- Οι σπόροι του αποτελούν πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Αδιαμφισβήτητα όμως το πιο δυνατό διατροφικό χαρακτηριστικό του ροδιού είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Έτσι, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, συστατικά που ασκούν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.
Επιδράσεις στην υγεία
Τα αντιοξειδωτικά του ροδιού τυγχάνουν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση ροδιού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς έχει συσχετισθεί με ελάττωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης και προστασία από την οξείδωσή της, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα στάδια της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας. Παράλληλα, έχει φανεί πως το ρόδι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Κατά τα άλλα, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση του ροδιού, ειδικότερα στις περιπτώσεις καρκίνων του προστάτη και του μαστού. Πρόσφατη έρευνα συσχέτισε συμπυκνωμένο χυμό ροδιού με μείωση της ανάπτυξης των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη. Ακόμη, τα αντιοξειδωτικά του πιστεύεται ότι καθυστερούν την πρόοδο της νόσου του Alzheimer και προστατεύουν τη μνήμη. Τέλος, οι φλαβονόλες στο χυμό ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της φλεγμονής που συμβάλλει στην οστεοαρθρίτιδα και τη βλάβη του χόνδρου. Ο χυμός του εξετάζεται επί του παρόντος για τις πιθανές επιδράσεις του στη ρευματοειδή και σε άλλους τύπους αρθρίτιδας και φλεγμονής των αρθρώσεων.
Και για το τέλος κάτι λίγο πιο... πικάντικο. Η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο χυμό του ροδιού έχει συσχετιστεί με βελτίωση της αναπαραγωγικής λειτουργίας. Έτσι, η ικανότητά του να επηρεάζει και να μειώνει τα επίπεδα οξειδωτικού στρες το καθιστούν ένα φυσικό ελιξίριο γονιμότητας.
Χάρης Γεωργακάκης - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου