Ενας κόσμος γεμάτος γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες, αισθήματα, ακόμη και ήχους που διασχίζουν αιώνες ξεπηδά μέσα από τα κείμενα της δημοσιογράφου-συγγραφέως Μαρίας Θερμού στο βιβλίο της «Στα Μαγειρεία των Αρχαίων»που μιλούν για τη διατροφή στην αρχαιότητα.
«Συνομιλητές», ο Αριστοφάνης, ο Μένανδρος, ο Αρχέστρατος, ως πατέρας της γαστρονομίας, ο Αθήναιος με τους περίφημους Δειπνοσοφιστές του αλλά και ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής.«Μαγειρείες κάθε είδους παρελαύνουν στις αρχαίες πηγές, τα λάχανα απ΄ τις Αχαρνές, ο Αριστοφάνης που σατιρίζει τους αχόρταγους πολιτικούς, η τιμή της σαρδέλας που ανέβηκε στα ύψη, ο Αλκιβιάδης μέθυσος κατά συρροήν, ο κυκεώνας για τους χωριάτες και τα χέλια της Κωπαΐδας για τους αριστοκράτες, ο Πλάτωνας που οργανώνει συμπόσιο, το γουρουνόπουλο που πάει για θυσία, η ταβερνιάρισσα που κλέβει στο ζύγι…
»Η αφήγηση αρχίζει από τις προϊστορικές λιχουδιές της μινωικής Κρήτης, του Αιγαίου και των Μυκηναίων, περνάει στα ομηρικά επικά φαγοπότια με την κνίσα των ψημένων κρεάτων και τα μυρωδάτα κρασιά κι από εκεί φτάνει στον πλούσιο, και από πλευράς αγαθών, κόσμο των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων με τις υπέροχα απρόσμενες γεύσεις και τους απροσδόκητους συνδυασμούς.
» Ας μην αναζητήσει όμως ο αναγνώστης απαντήσεις για τη γεύση τούτου ή του άλλου φαγητού με παντρέματα υλικών, που μόνον οι αρχαίοι ήξεραν να κάνουν και να εκτιμούν. Γιατί σήμερα όλα είναι αλλιώτικα. Και οι πρώτες ύλες και οι μέθοδοι καλλιέργειας και το χώμα και οι ράτσες των ζώων. Αλλά ακόμη κι αν γίνει η υπέρβαση σε όλα αυτά - και γιατί όχι; - οι ίδιες οι συνταγές των αρχαίων θέτουν αμείλικτα ερωτήματα: πόσο μέλι, πόσο ξίδι, πόσο γάρο για ένα φαγητό που θα μοιάζει με αρχαίο, αφού ο μάγειρος δηλώνει με περισσή υπερηφάνεια τα υλικά του, όχι όμως και τη δοσολογία τους.
΄Ετσι κι αυτό το βιβλίο θέλει να είναι ένα ανάλαφρο παιχνίδι ανάμεσα στην ιστορία και τις αισθήσεις, την πληροφορία και την απόλαυση. Κυρίως όμως φιλοδοξεί να είναι εύγευστο και μυρωδάτο, όπως κάθε καλή κουζίνα σε κάθε εποχή».
»Ιδού πώς περιγράφει ο Ομηρος στην Ιλιάδα την παρασκευή του περίφημου κυκεώνα,αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν ένα ευχάριστο ρόφημα, κατάλληλο να το πιει και ένας βασιλιάς:«Γεμάτη αν ήταν, άλλος δύσκολα να την κουνήσει μπόρειε,/ μα ο γερο Νέστορας ανέκοπα την έφερνε στα χείλια./Εκεί συγκέρασε η θεόμορφη γυναίκα τότε πρώτα/ κρασί από την Πράμνο, ξύνει μέσα του με τη χαλκένια ξύστρα / τυρί γιδίσιο, και πασπάλισε κριθάλευρο από πάνω/ και το πιοτό σαν αποτέλειωσε, τους κάλεσε να πιούνε».
Ο κατάλογος των ψαριών που καταναλώνονταν είναι μεγάλος: η τσιπούρα, η ζαργάνα, το καπόνι, το μπαρμπούνι, η σκορπίνα και πολλά ακόμη. Ενα από τα καλύτερα σωζόμενα αποσπάσματα του ποιητή Επίμαρχου (5ος αι. π.Χ.)αποθεώνει την ψαροφαγία, ενώ ταυτόχρονα εκθειάζει και την καλοζωία που επικρατούσε στη μυθική χώρα των Σειρήνων:«Το πρωί με την αυγή ψήναμε παχιές σαρδέλες, χοιρινό και χταποδάκι, και τα κατεβάζαμε με γλυκό κρασί... Και μετά το μόνο που τρώγαμε ήταν κανένα μπαρμπουνάκι παχύ παχύ και καμιά-δυο σαρδελίτσες κομμένες στη μέση, και πιτσουνάκια που πηγαίνουν με όλα αυτά, και
σκορπίνες...» (Δειπνοσοφιστές, Γ΄277f).
Το κείμενο τρέχει, σε συναρπάζει, σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, γεύσεις, μυρωδιές, ευφραίνει ουρανίσκους. Ενα μοναδικό δώρο για τις γιορτές.
----------------------------------------
Info
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥΣτα Μαγειρεία των ΑρχαίωνΕκδόσεις ΟΛΚΟΣ, Σίνα 56, 106 72 Αθήνα,
www.olkos.gr
σχήμα 21Χ12,5 εκ., σ. 208, τιμή 15,90
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου