Amfipoli News: Το Interreg και η ασπίδα του Καστά που κρύβει μορφές (ΦΩΤΟ)

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Το Interreg και η ασπίδα του Καστά που κρύβει μορφές (ΦΩΤΟ)



Μια φωτογραφία με τις μορφές που αποτυπώνονται στην ασπίδα μαρμάρινου γλυπτού από τη ζωφόρο του βάθρου του λέοντα της Αμφίπολης παρουσίασε στην επιστημονική κοινότητα του τμήματος αρχιτεκτόνων της πολυτεχνικής σχολή του ΑΠΘ ο Μιχάλης Λεφαντζής.
Εκτός από τις μορφές που σχηματίζονται -μετά από ειδική επεξεργασία -ορατά στην ασπίδα του ήρωα είναι τα χρώματα κόκκινο και μαύρο.
Στην τρίωρη διάλεξη που έγινε στο πλαίσιο Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ο αρχιτέκτονας της Αμφίπολης επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των οικοδομικών φάσεων του μνημείου ενώ δέχθηκε ερωτήσεις από τους καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Μιχάλης Λεφαντζής εστίασε στην έρευνα του για την ταύτιση των μαρμάρινων μελών και μίλησε για την κατασκευή του λέοντα εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο ο κατασκευαστής χρησιμοποίησε ξύλο και μάρμαρο ταυτόχρονα.
Έκανε αναφορά στο χειμερινό ηλιοστάσιο ενώ με βάση των όσων έχουν προκύψει εξέφρασε την εκτίμηση του ότι τα μάρμαρα της Θάσου αρχικά προορίζονταν για την ανέγερση μεγάλου ναού και στην πορεία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ταφικού μνημείου.
Σε ερώτηση που αφορούσε σε προγενέστερες ταφές του Καστά τις χαρακτήρισε πολύ σημαντικές ενώ έδειξε σε γραφική αναπαράσταση, το σημείο στο οποίο υπάρχει ένα ακόμη αρχαίο οικοδόμημα.
Λίγες ώρες νωρίτερα στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης έγινε η παρουσίαση του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας
Σύμφωνα με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα η Αμφίπολη αποκτάει συνεδριακό κέντρο ενώ εντός των ερχόμενων ημερών ο δήμαρχος της περιοχής Κώστας Μελίτος καταθέτει ως εταίρος στο ΚΑΣ την πρόταση έγκρισης του ψηφιακού Καστά.
Επίσης στο Interreg εντάσσεται η δημιουργία τριών διαδρομών. Από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης μέχρι το ανατολικό τείχος της πόλης και τον κυκλικό προμαχώνα. Από το βόρειο τείχος και το μονοπάτι δίπλα στο Στρυμόνα μέχρι τον βυζαντινό πύργο του Μαρμαρίου και την αρχαία ξύλινη γέφυρα και από τον εσωτερικό χώρο της Χριστιανικής Αμφίπολης, στους πέντε σημαντικούς ναούς, το αρχαίο γυμνάσιο, την ελληνιστική οικία και τη ρωμαϊκή οικία.
«Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες χώρες στην επισκεψιμότητα σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό τουρισμό» τόνισε η Γ. Γ του Υπ.Πο Μαρία Βλαζάκη και υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλο βάρος στον πολιτιστικό τουρισμό γιατί τα έσοδα είναι πάρα πολλά. Χαρακτήρισε το μνημείο της Αμφίπολης εμβληματικό και επανέλαβε τη βαρύτητα που αποδίδει σε αυτό το υπουργείο Πολιτισμού».
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.326.886 ευρώ, επικεφαλής είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Εταίροι του προγράμματος είναι το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Διά βίου μάθησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Μπλαγκόεβγκραντ από τη Βουλγαρία και το Πανεπιστήμιο Νεόφιτ Ρίλσκι (Neofit Rilski).
Το υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργήσει σχετική ιστοσελίδα για τις αρχαιολογικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εκδώσει αναλυτικό λεύκωμα με όλα τα ευρήματα από την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση του έργου, παρουσίασε, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, την ερχόμενη πενταετία προβλέπεται αύξηση των αφίξεων τουριστών κατά 25% λέγω των ελληνικών πολιτιστικών προορισμών.


του Γιώργου Ροδάκογλου

thousandnews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου