Amfipoli News: Κύπρος: Πρωτιά Νίκου Αναστασιάδη - Με τον Σταύρο Μαλά στον β' γύρο των εκλογών

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Κύπρος: Πρωτιά Νίκου Αναστασιάδη - Με τον Σταύρο Μαλά στον β' γύρο των εκλογών



Ν. Aναστασιάδης: Πήρα ισχυρή εντολή, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλους - Το «Κυπριακό» και η αντιμετώπιση του ζητήματος των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο  

Σύμφωνα με όλα τα exit polls που παρουσιάστηκαν από τα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια, στον Β’ Γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Κύπρο την επόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, θα αναμετρηθούν ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος που υποστηρίχθηκε από το κόμματου, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, την Αλληλεγγύη, την Πλατφόρμα Πολιτών και άλλους δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Σ. Μαλά και έτσι φαίνεται σύμφωνα με τα exit polls να μένει έξω από τον Β’ γύρο. 


Οι πρώτες δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη 
O Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως είναι έτοιμος για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και συνεργασία με όλους. Τα αποτελέσματα της σημερινής αναμέτρησης, σημείωσε, δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί με τους πολίτες χάραξε τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρωταγωνιστής σημείωσε είναι οι πολίτες.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα: «Απόψε θέλω να απευθυνθώ στο σύνολο του κυπριακού λαού, όσους με ψήφισαν και όσους έκαναν άλλες επιλογές. Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίση γιατί από εσάς θα εξαρτηθεί η πορεία αυτής της χώρας και το μέλλον του τόπου μας. 

Δήλωση του Σταύρου Μαλά:
«Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους είτε με ψήφισαν είτε όχι για την ωριμότητα που επέδειξαν σε αυτές τις εκλογές.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ το κίνημα της αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου.  Ένα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στις φίλες, τους φίλους και τους αφανείς αγωνιστές από όλα τα κοινωνικά και πολιτικά στρώματα που έδωσαν και κέρδισαν αυτή τη σπουδαία μάχη.

Συγχαίρω τους ανθυποψήφιούς μου για το δικό τους αγώνα τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια.

Ο λαός μίλησε.
Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει πια τη θέλησή του, για μία πραγματική, δημιουργική και ελπιδοφόρα αλλαγή. Με τη δύναμη και τη θέλησή της αφήνουμε πίσω μας το χθες. Βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος. Γυρίζουμε σελίδα κοιτάζοντας μπροστά το μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Στο δρόμο προς το δεύτερο γύρο όλοι μαζί θα βάλουμε τίς βάσεις για την εθνική ενότητα.  Από την επομένη των εκλογών θα είναι η μεγάλη μας δύναμη.

Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σύνεση και συναίνεση θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού, επανένωσης και απελευθέρωσης της πατρίδας μας.

Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα  θα βελτιώσουμε την οικονομία μας με τρόπο που να αγγίζει τη ζωή όλων των ανθρώπων.

Με διαφανή και αξιοκρατική διακυβέρνηση, με κοινωνική αλληλεγγύη και παραγωγικές πρωτοβουλίες όλοι μαζί να δημιουργήσουμε  προοπτικές στη νέα γενιά, συνθήκες ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Μίλησα προς τους πολίτες με ειλικρίνεια για αυτά που πιστεύω.  Θέλησα να αναπτύξω μια σχέση αλληλοσεβασμού με όλους. Ακόμα και με αυτούς που διαφωνώ. Γιατί η κοινωνία, μας ζητά επιτακτικά να αλλάξουμε πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά.  Απευθύνομαι και πάλι προς τους πολίτες. Τους καλώ να υπερβούν τίς κομματικές τους προτιμήσεις και τίς ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Να συγκρίνουν με νηφαλιότητα τίς θέσεις των δύο υποψηφίων. Να κρίνουν τίς δυνατότητές τους, τίς δεσμεύσεις τους, τα χαρακτηριστικά τους. Να ξεχωρίσουν το νέο από το παλιό. Να αποφασίσουν με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στο αύριο που αξίζουν τα παιδιά τους. Τους καλώ να βαδίσουμε ένα διαφορετικό δρόμο, αυτό της δημιουργικής αλλαγής με ενότητα και σιγουριά. Προχωράμε λοιπόν μαζί για μία κοινωνική συμμαχία όλων των Κυπρίων.  Μια κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.  Μόνο μια τέτοια συμμαχία θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.  Γιατί η Κύπρος μας αξίζει κάτι πολύ καλύτερο».

Νικόλας Παπαδόπουλος: Απογοητευτικό το αποτέλεσμα 
Παρά την απογοήτευση και πικρία που νοιώθουμε , δεν πρόκειται να τα βάλουμε κάτω, θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος.
 Σε δηλώσεις στο επιτελείο του, πλαισιωμένος από τη σύζυγό του, στενούς τους συνεργάτες  και τους Προέδρους της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Αλληλεγγύης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κυρίους Αναστασιάδη και Μαλά και τους συνεχάρη γιατί πέρασαν στο δεύτερο γύρο.
«Είμαι φυσικά απογοητευμένος από το αποτέλεσμα όμως σέβομαι απόλυτα τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού μας, πέραν από το αποτέλεσμα είμαι υπερήφανος γιατί βοήθησα έτσι ώστε η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να αποδείξει πως μπορούμε να σταθούμε αντάξια έναντι στα κατεστημένα, ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
 Ευχαρίστησε προσωπικά τους Μαρίνο Σιζόπουλο, Γιώργο Περδίκη και Ελένη Θεοχάρους αλλά και όλα τα κοινωνικά σύνολα που στήριξαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την εμπιστοσύνη που έδειξαν αλλά και τη στήριξη τους σε αυτή τη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.
 Επίσης ευχαριστίες εξέφρασε προς τους φίλους και φίλες και όλα τα στελέχη των κομμάτων που στήριξαν την προσπάθεια, τους υποστηρικτές του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ , των Οικολόγων και της Αλληλεγγύης  και όλους τους ανένταχτους πολίτες που βοήθησαν σε αυτή την αναμέτρηση.
«Ολοι τους έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό, ιδιαίτερες ευχαριστίες στην οικογένειά μου και τη σύζυγό μου Γιώτα για την στήριξη τους, πολλοί φίλοι και φίλες νοιώθουν απογοήτευση το ίδιο νοιώθω και εγώ, όμως παρά τον πόλεμο και τη λάσπη που δεχθήκαμε σε αυτή την διαδικασία, μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί εμείς σε αντίθεση με άλλους προβάλαμε θέσεις και προτάσεις και δώσαμε ένα τίμιο, έντιμο εκλογικό αγώνα», ανέφερε.
 Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σημασία δεν έχει τόσο η όποια εκλογική επιτυχία ή αποτυχία, αλλά σημασία έχει να αγωνίζεσαι με κουράγιο και θάρρος για εκείνα που πιστεύεις.
«Και εγώ αυτό προτίθεμαι να πράξω, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με κάθε δύναμη της ψυχής μου για εκείνα που πιστεύω ότι είναι σωστά. Θα συνεχίσω αυτό τον αγώνα , δεν τα βάζουμε κάτω, από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα», κατέληξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος δεν απάντησε σε καμία ερώτηση των δημοσιογράφων.


Τι υποστηρίζουν τα επιτελεία των ανθυποψηφίων 
Το επιτελείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη δεν είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Κύπρο, τόσο γιατί το ποσοστό δεν άγγιξε το 40% όπως θα ήθελαν και εκτιμούσαν, ενώ η απόσταση με τον Σταύρο Μαλά (5%) δεν θεωρείται απόσταση ασφαλείας. Μεγάλος κερδισμένος είναι ο Σταύρος Μαλάς ο οποίος κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο και μάλιστα με μεγαλύτερα ποσοστά από όσο έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Ο Σ. Μαλάς ελπίζει πως αν στηριχθεί από τους πολίτες που επιθυμούν τερματισμό της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ώστε να μπορέσει να καλύψει τη διαφορά  και να κόψει πρώτο το νήμα του 50% την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρέθηκε εκτός δεύτερου γύρου παρά το ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να περνάει με άνεση στη τελική φάση των εκλογών. Παραμένει ωστόσο ρυθμιστής καθώς η συνεργασία του με τον Ν. Αναστασιάδη ή τον Σταύρο Μαλά ενδεχομένως να κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα την άλλη Κυριακή. Είναι άγνωστο αν όλα τα κόμματα που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο ακολουθήσουν την ίδια στάση. Ο κ. Παπαδόπουλος στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, την Αλληλεγγύη, την Πλατφόρμα Πολιτών κ.α. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε αναφέρει ότι οι εκλογές αυτές ήταν δημοψηφισματικές ως προς την επιλογή των πολιτών για τη στρατηγική στο Κυπριακό.  Οι κύριοι Αναστασιάδης και Μαλάς έχουν την ίδια περίπου στάση στο Κυπριακό και αυτό θα δυσκολέψει τον κ. Παπαδόπουλο που πρότεινε μια πιο σκληρή γραμμή.

Χαμένος είναι και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές είχε λάβει το 25%. Το 3% που εξασφάλισε σήμερα θέτουν εν αμφιβόλω την ύπαρξη ακόμα και του κόμματος του τη Συμμαχία Πολιτών.

Τέλος κερδισμένος θεωρείται και ο Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος του ΕΛΑΜ – Χρυσή Αυγή Κύπρου, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει το 5,5% που είναι κατά δυο μονάδες μεγαλύτερο από το ποσοστό του ΕΛΑΜ στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Ικανοποίηση από το ΑΚΕΛ
Iκανοποιημένος εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Το ΑΚΕΛ υποστήριξε την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Πριν από λίγο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστούμε τις δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ αλλά και όσους άλλους ανένταχτους ή από άλλους πολιτικούς χώρους εμπιστεύτηκαν και στήριξαν τον Σταύρο Μαλά. Στηρίξαμε μια υποψηφιότητα με κρυστάλλινα χαρακτηριστικά που ο κυπριακός λαός επιβράβευσε σήμερα ανοίγοντας τον δρόμο σε μία πραγματική και δημιουργική αλλαγή. Μαζί, αλλά και με άλλους που δεν ψήφισαν τον Σταύρο Μαλά θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από μερικούς μήνες για να φέρουμε την αληθινή αλλαγή στον τόπο.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να συστρατευτούμε όλοι όσοι επιθυμούμε και επιδιώκουμε την πραγματική αλλαγή στον τόπο. Για να επιδιώξουμε με συνέπεια λύση του Κυπριακού στη βάση των συμφωνημένων αρχών. Για να πετύχουμε λύση που να τερματίζει την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τη δυνατότητα επέμβασης στο εσωτερικό μας. Που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει το λαό μας.

Για να ανορθώσουμε την οικονομία με τρόπο που θα στηρίζεται  πάνω σε γερές βάσεις, για να πετύχουμε ανάπτυξη για όλους και δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.
Για να επανοικοδομήσουμε το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια υγεία και την παιδεία. Για να στηρίξουμε τον απλό άνθρωπο, τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους. Για να πατάξουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ανθίσει ξανά ο πολιτισμός και να προάγουμε το σεβασμό στο περιβάλλον. Για να γίνουν πράξη η  αξιοκρατία, η διαφάνεια και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Για να χτίσουμε μια νέα σχέση της Πολιτείας με τους πολίτες. Μια σχέση ειλικρίνειας, σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Χωρίς πολλά λόγια και υποσχέσεις, αλλά με πολλή δουλειά για την κοινωνία, την οικονομία και τον τόπο μας.

Αυτοί οι στόχοι, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των θέσεων του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά, συναντούν τις προσδοκίες της κοινωνίας, της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.

Το αποτέλεσμα του Α’ Γύρου αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την απαλλαγή  του τόπου από την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη και την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Αποδεικνύει ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί αν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αν όλοι σταθούμε συνεπείς σ’ αυτό που καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία διακηρύσσαμε: ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Ο Σταύρος Μαλάς πιστεύει στην ενότητα, έχει αξιοπιστία, είναι μετριοπαθής και έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις.

Έχουμε την πεποίθηση ότι το αύριο μας ενώνει στον κοινό στόχο της αλλαγής. Έχουμε την πεποίθηση ότι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά παρέχει την ισχυρή βάση πάνω στην οποία οι πολίτες αλλά και πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την διακυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη μπορούν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Ως ΑΚΕΛ θα συμβάλουμε για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των ΑΚΕΛιστών, αλλά και όσων άλλων εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχίσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή για να πετύχουμε τον στόχο μας».








Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δημοκρατία, για μια ακόμη φορά, λειτούργησε άψογα. Συγχαίρω τον Γενικό Έφορο Εκλογών, τους λειτουργούς που εργάστηκαν και επέβλεψαν την διαδικασία, την Αστυνομία, όλους τους υποψηφίους, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις.
Θέλω να ευχαριστήσω και όλους ανεξαίρετα τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν σε αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.

Ο κυρίαρχος λαός μίλησε σήμερα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλαβε σήμερα την ισχυρή εντολή που ζήτησε από τον λαό.

Με σεμνότητα ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα ως ένδειξη της βούλησης του κυπριακού λαού, να συνεχίσει η χώρα στην ίδια σωστή πορεία.
Την ερχόμενη Κυριακή σφραγίζουμε αυτή την πορεία.

Συνεχίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης  και ευημερίας. Σε μια λειτουργική και ευρωπαϊκή Κύπρο. Για όλους τους πολίτες και για τις επόμενες γενιές. Διασφαλίζοντας το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.
Συνεχίζουμε την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση. Με στόχο την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.
Την πλήρη απασχόληση. Στηρίζοντας τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Αλλά, και τους συμπολίτες μας που φορτώθηκαν την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι ο Πρόεδρος που ξέρει και μπορεί να κτίζει γέφυρες, απαραίτητες για να προχωρά η χώρα μπροστά.
Είναι ο Πρόεδρος που σε δύσκολες συνθήκες με σύνεση, συναίνεση και εθνική ενότητα κατάφερε να συνεργασθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και για την Οικονομία και για το Κυπριακό.

Οι εκλογές θα τελειώσουν. Οι προκλήσεις του αύριο όμως παραμένουν. Και ο λαός μας δικαιολογημένα απαιτεί από ‘μας να πορευθούμε με ενότητα. Και με ενισχυμένη την κοινωνική συμμαχία να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας δεν θα βρεθεί ούτε σε οικονομικές ούτε σε εθνικές περιπέτειες. Πρέπει να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά για ακόμη καλύτερες μέρες για τους πολίτες και τον τόπο».

Γ. Λιλλήκας: Πλήρωσα την αποχή και τη λογική χαμένης ψήφου
Απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο Γιώργος Λιλλήκας, υποστηρίζοντας πως η υποψηφιότητά του υπέστη ζημιά «από το σύνθημα της χαμένης ψήφου».
Για την επόμενο γύρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως τις αποφάσεις θα τις πάρουν τα συλλογικά όργανα της Συμμαχίας Πολιτών.

«Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Το αποτέλεσμα για μας είναι απογοητευτικό. Τα όποια λάθη και τις όποιες αδυναμίες θα τις εξετάσουμε με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια».
Για την αυξημένη αποχή, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «οι απογοητευμένοι πολίτες προτίμησαν να διαμαρτυρηθούν τελικά από τον καναπέ». «Η διαμαρτυρία τους δεν καταγράφηκε. Η αποχή είναι ξεκάθαρο ότι συντήρησε και ενίσχυσε αυτούς που τόσο καιρό επέκριναν. Προειδοποιήσαμε ότι η αποχή δεν φέρνει την αλλαγή», πρόσθεσε.
Όπως είπε, η Συμμαχία Πολιτών έδωσε «ένα πολύ δύσκολο αγώνα σε πολύ αντίξοες και δύσκολες συνθήκες».

«Το σύνθημα της χαμένης ψήφου σαφέστατα μας έκανε ζημιά. Δώσαμε αυτή τη μάχη με εντιμότητα, σοβαρότητα και ήθος, γνωρίζαμε πως χωρίς τους έμμισθους μηχανισμούς και τους τεράστιους οικονομικούς πόρους που διέθεταν οι άλλοι ανθυποψήφιοι μας ήταν πολύ δύσκολο τα μηνύματά μας να φτάσουν στο λαό».

Σημειώνοντας ότι η Συμμαχία έκανε το καθήκον της και έδωσε στον λαό εναλλακτική επιλογή και πολιτικές και στο Κυπριακό και στην οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε «γι’ αυτό έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας».

«Για μας υπάρχει και η επόμενη μέρα. Είμαστε εδώ, η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε.
Ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν σε δύσκολες, όπως είπε, συνθήκες, τα στελέχη της Συμμαχίας, αλλά και την οικογένειά του, που στάθηκε δίπλα του στην προεκλογική εκστρατεία.
Ερωτηθείς πώς θα πορευθεί ενώπιον του 2ου γύρου και αν θα έχει συναντήσεις με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν έχει συμφωνηθεί η οποιαδήποτε συνάντηση με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας.

Είπε ότι αύριο πρωί θα συναντηθεί με στελέχη του επιτελείου του θα συγκληθεί το απόγευμα της Δευτέρας η Γραμματεία της Συμμαχίας, ενώ τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί η διευρυμένη Ανώτατη Σύγκλητος «όπου συλλογικά και δημοκρατικά θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».
Ο κ. Λιλλήκας διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν θα καθορίσει τις συλλογικές αποφάσεις με δημόσιες δηλώσεις.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λιλλήκας είπε πως το βασικό κριτήριο της απόφασης για τον δεύτερο γύρο «ασφαλώς θα είναι το Κυπριακό» και μετά ακολουθούν η οικονομία και τα κοινωνικά θέματα.
Τέλος, ερωτηθείς αν το ποσοστό που έλαβε η Συμμαχία δημιουργεί στον ίδιο πρόβλημα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν δημιουργείται πρόβλημα.
«Ασφαλώς όχι. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι προτάσεις, και είμαι πεπεισμένος, έχουν μεγάλη απήχηση στην οικονομία. Απ’ εκεί και πέρα το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε κυρίως από την αποχή. Είναι γεγονός ότι η συντονισμένη προσπάθεια από τα μεγάλα επιτελεία των άλλων ανθυποψηφιων για την χαμένη ψήφο έκανε ζημιά και αυτό είναι ξεκάθαρο», πρόσθεσε.
«Όμως», κατέληξε, «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι και οι πολίτες έχουν την δική τους ευθύνη, όταν υπάρχει τόσο έντονη διαμαρτυρία, υπάρχει τόση έντονη αμφισβήτηση συγκεκριμένων πολιτικών και ένας στους τρεις πολίτες αυτή τη διαμαρτυρία του την εκφράζει από τον καναπέ, επιτρέψτε μου να πω τότε υπάρχει πρόβλημα στον τόπο γενικότερα».


protothema.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου