Amfipoli News: Έλληνας γιατρός «βάζει τα γυαλιά» στους ξένους επιστήμονες, με τεχνική που καταργεί τα πρεσβυωπικά γυαλιά

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Έλληνας γιατρός «βάζει τα γυαλιά» στους ξένους επιστήμονες, με τεχνική που καταργεί τα πρεσβυωπικά γυαλιά


Έλληνας γιατρός «βάζει τα γυαλιά» στους ξένους επιστήμονες, με τεχνική που καταργεί τα πρεσβυωπικά γυαλιά

Έλληνας γιατρός «βάζει τα γυαλιά» στους ξένους επιστήμονες, αναπτύσσοντας μια προηγμένη τεχνική που καταργεί τα πρεσβυωπικά γυαλιά και διορθώνει αμέσως την πρεσβυωπία, το συχνότερο διαθλαστικό πρόβλημα της μέσης ηλικίας. Πρόκειται για τον επίκουρο καθηγητή οφθαλμολογίας Γιώργο Λαμπίρη, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που έχει λάβει και στο παρελθόν διεθνή αναγνώριση για το ερευνητικό του έργο δικαιώνοντας την φήμη, η οποία θέλει τους Έλληνες χειρουργούς οφθαλμίατρους να πρωτοστατούν παγκοσμίως στις ερευνητικές εξελίξεις. 
Η καινοτόμος τεχνική δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε 110 μεσήλικες και πρόσφατα απέκτησε «διεθνές διαβατήριο», καθώς εγκρίθηκε για την ασφάλεια της από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η αποδοχή της στο εξωτερικό που η επιθεώρηση (journal) της Αμερικανικής Ένωσης Διαθλαστικής Χειρουργικής & Καταρράκτη πρόκειται να την δημοσιεύσει σε επόμενο τεύχος της, ενώ το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Eye World των ΗΠΑ την επέλεξε για να την προτείνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού σαν μέθοδο επιλογής στους εκπαιδευόμενους Αμερικανούς χειρουργούς οφθαλμίατρους. 
Όπως εξηγεί ο ιθύνων νους της νέας τεχνικής, ο επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ κ. Γιώργος Λαμπίρης, η μέθοδος εφαρμόζεται με λέιζερ σε άτομα κάτω των 50 ετών ενώ στους μεγαλύτερους ασθενείς γίνεται αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού και ένθεση εξειδικευμένων ενδοφακών, μια διαδικασία που ακολουθείται και στην αντιμετώπιση του καταρράκτη. 
«Όλοι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στην καινοτόμο θεραπεία επέστρεψαν σπίτι τους εντός δύο ωρών μετά το χειρουργείο, ενώ εντός 48 ωρών επέστρεψαν και στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής χωρίς να χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά» επισημαίνει ο κ. Λαμπίρης. 
Ο διακεκριμένος επιστήμονας εργάζεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο «Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας των Οφθαλμικών Παθήσεων» (ΕΛΚΕΘΟΠ) και το 2010 είχε βραβευτεί με το λεγόμενο «Όσκαρ» της Βιοϊατρικής, το πρώτο βραβείο του εκδοτικού οίκου Biomed Central για την επαναστατική έρευνα του. 
Ο ίδιος εξηγεί στον ΕΤ ότι η έγκαιρη διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι εξαιρετικά συμφέρουσα για τον δημόσιο κορβανά καθώς απαλλάσσει τα ταμεία από το κόστος των διορθωτικών γυαλών και παράλληλα αυξάνει την παραγωγικότητα των ατόμων άνω των 45 ετών, ηλικία ορόσημο για την έναρξη της πρεσβυωπίας. 
Η πάθηση προσβάλλει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού και οφείλεται στη γήρανση του οπτικού συστήματος, ενώ εκδηλώνεται σαν σταδιακή αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα (διάβασμα, χρήση κομπιούτερ και κινητού τηλεφώνου). 
Σύντομα, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα οικονομοτεχνικής μελέτης για το οικονομικό όφελος της μεθόδου σε μια εποχή που το διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δοκιμάζουν τις αντοχές των ασφαλιστικών ταμείων. Για την ιστορία και άλλα ελληνικά επιστημονικά επιτεύγματα στην οφθαλμολογία έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης με πιο χαρακτηριστική την πρωτοποριακή αντιμετώπιση του κερατόκωνου (μιας σοβαρής ανωμαλίας του κερατοειδούς χιτώνα) δια χειρός του χειρουργού οφθαλμίατρου Δρα Αναστάσιου Κανελλόπουλου να αποτελεί θεραπεία επιλογής παγκοσμίως έχοντας αποσπάσει την τιμητική ονομασία «το πρωτόκολλο της Αθήνας», καθώς εφαρμόστηκε εδώ για πρώτη φορά.
Με τη ματιά της Αλεξίας Σβώλου


linkedin.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου