Την Παρασκευή 17/2/2018 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από την «Ωδή Αμφιπόλεως», τον Όμιλο Σερρών για την UNESCO και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών, ενημερωτική εκδήλωση στο καφενείο Ματσίκη, πλατεία Ν.Κερδυλλίων, Σερρών, με θέμα *Υδροβιότοπος Δέλτα Στρυμόνα και στόχοι ανάπτυξης* στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υδροβιότοπων (της 2/2/2018), που επιλέχθηκε από την Γραμματεία της Συνθήκης Ραμσάρ.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τον υδροβιότοπο του Δέλτα (στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα στην ακτή Ν.Κερδυλλίων), την προστασία και την ορθολογική χρήση με την ήπια αξιοποίησή του µέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και µέσω διεθνών συνεργασιών, καθώς και για τις δυνατότητες τουριστικής προβολής του ως τουριστικού προϊόντος-προορισμού προς όφελος όλης της ευρύτερης περιοχής...
Οι ομιλητές, η Αικατερίνη Εμμανουηλίδου (Πρόεδρος ομίλου Unesco Σερρών), ο Δημήτριος Μάρκου (Μηχανικός Περιβάλλοντος), ο Νικόλαος Σουλάκης (Αρχιτέκτων Μηχανικός) και ο Ιωάννης Ζαλίδας (Βοτανολόγος), παρουσίασαν με απλό και κατανοητό τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητο να γνωρίζει η τοπική κοινωνία σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής με αιχμή τον υδροβιότοπο.
Κατέδειξαν τον τρόπο της τουριστικής αξιοποίησης με συγκεκριμένα παραδείγματα από άλλους υδροβιότοπους- υγροτόπους ανά την Ελλάδα, όπως αυτοί του Έβρου, του Ολύμπου, του Νέστου-Βιστωνίδας κ.ά.
Ανέλυσαν δε το προσδοκώμενο όφελος που θα έχει η ευρύτερη περιοχή των Ν. Κερδυλλίων με την ένταξη του υδροβιότοπου σε ένα ενιαίο πρόγραμμα αξιοποίησης, που θα περιλαμβάνει όλα τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως αρχαιολογικά, ιστορικά, φυσιολατρικά, θρησκευτικά κ. ά. που διαθέτει.
Εξάλλου και ο οικολογικός τουρισμός είναι κομμάτι του τουρισμού που μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ενδιαφέρονται ειδικά για την γεωμορφολογική και βιολογική αξία του υδροβιότοπου, καθώς και για την προστασία και παρατήρηση του πλήθους και των ειδών των υδρόβιων πουλιών που παρατηρούνται.
Η σημαντική προσέλευση των δημοτών και άλλων πολιτών στην εκδήλωση, το ενδιαφέρον τους για όσα παρουσιάστηκαν, καθώς και οι συζητήσεις που ακολούθησαν μετά την εκδήλωση, κατέδειξαν σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες και ενημέρωση, ότι προσδοκούν να γίνουν πραγματικότητα οι όποιες ενέργειες για την ανάπτυξη και σ' αυτό το πεδίο, καθώς και ότι αγκαλιάζουν γενικότερα τις προσπάθειες που αναγνωρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσουν τον τόπο ένα βήμα πιο μπροστά.
Η «Ωδή Αμφιπόλεως» μεταξύ άλλων παρουσίασε και τον Τουριστικό Οδηγό της ευρύτερης περιοχής Αμφίπολης- Δυτικού Παγγαίου που ετοιμάζει και κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν μαζί της είτε ατομικά είτε μέσα από φορείς και συλλόγους, ώστε να γίνει εφικτή η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξή της και η δημιουργία θέσεων εργασίας στο εγγύς μέλλον.
Τέλος, η «Ωδή Αμφιπόλεως» ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο, κ. Παναγιώτη Ψαρρά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Κερδυλλίων για την ευγενική υποστήριξη που πρόσφεραν και αγκάλιασαν από την αρχή την εκδήλωση. Δόθηκε δε η υπόσχεση για την μελλοντική συνεργασία τους σε θέματα που θα αναδεικνύουν τις δυνατότητες της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και όχι μόνον.
Η δράση εντάσσεται στο * Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης 2018* και στους 17 Global Goals δράση 11,14,15,17 των Ηνωμένων Εθνών
symposio-amfipolis.org
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου