Amfipoli News: Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Παράδοση στο ελληνικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Πρόκειται για ένα πιάτο που η έντονη γεύση της σκορδαλιάς συμπληρώνει τόσο ταιριαστά τον τηγανιτό μπακαλιάρο. Μία εύκολη και νόστιμη συνταγή του πατροπαράδοτου μπακαλιάρου με φανταστικά τραγανό κουρκούτι και σκορδαλιά με πατάτες! Αν ετοιμάσετε και μία σαλάτα παντζάρια είστε κομπλέ! 
Την συνταγή μας την έστειλε η φίλη αναγνώστρια κα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ 

Υλικά : 
Για τον μπακαλιάρο 1.000 – 1.200γρ. παστό μπακαλιάρο Καλαμποκέλαιο 

Για το κουρκούτι 
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
1 αυγό 
1 κουτάκι μπύρα 330ml 
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη 
Αλάτι και πιπέρι 

Για την σκορδαλιά 
4-5 πατάτες μέτριες 
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο 
1 κουτ. σούπας ξύδι 
Ελαιόλαδο 

Εκτέλεση : 
Από την προηγούμενη ημέρα, ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο με άφθονο κρύο νερό, τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό. 
Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος, τουλάχιστον 8-10 φορές. 
Την άλλη ημέρα τον στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τον βάζουμε σε πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα παραπανίσια υγρά. 
Ρίχνουμε πιπέρι στα κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη. 

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι.
Σ΄ ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, λίγο αλάτι, την ζάχαρη, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε με το σύρμα κουζίνας. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι αφού το κοσκινίσουμε. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο παραπάνω αλεύρι, ανακατεύομε μέχρι να γίνει ένας λείος, πηχτός και ομοιογενής χυλός. Μόλις ετοιμάσουμε το κουρκούτι το βάζουμε στο ψυγείο (τουλάχιστον 1 ώρα). 

Ετοιμάζουμε την σκορδαλιά. 
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν. Όσο είναι ζεστές οι πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τις βάζουμε λίγες λίγες στο μούλτι με ελάχιστο νερό από αυτό που τις βράσαμε, μέχρι να έχουμε ένα ωραίο πουρέ πατάτας. Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις σκελίδες, τις προσθέτουμε στον πουρέ και ανακατεύομε. Όσο δουλεύουμε την σκορδαλιά, ρίχνουμε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι, παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη την θέλουμε. Θα πρότεινα να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε. Μόλις είναι έτοιμη την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε. 

Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί στο τηγάνι γιατί θα πέσει η θερμοκρασία. 

Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να απορροφήσει το περίσσιο λάδι και τα σερβίρουμε μαζί με την σκορδαλιά. 

Tips: 
Τον μπακαλιάρο τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια για να μειώσουμε τον χρόνο ξαρμυρίσματος. 
Την σκορδαλιά την ετοιμάζω από την προηγούμενη ημέρα για να μείνει μία ημέρα στο ψυγείο και να δέσει η γεύση της. Η ποσότητα του σκόρδου στη σκορδαλιά είναι θέμα γούστου και «αντοχής»! Για τα παιδιά σας μπορείτε να κάνετε κροκέτες μπακαλιάρου που τις λατρεύουν!   
Καλή μας όρεξη !! Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou 

Πηγή: e-ptolemeos.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου